G4Media.ro

Soţia pacientului ars care a murit în Belgia: Îmi pare rău dacă…

Foto: SMURD

Soţia pacientului ars care a murit în Belgia: Îmi pare rău dacă domnul ministru spune că nu există un autor moral. Pe mine nu mă interesează autorul moral, pe mine mă interesează criminali cu sânge rece care mi-au spus direct în faţă că au alte priorităţi

Mihaela Ganea, soția pacientului cu arsuri care a murit după ce a fost transferat cu întârziere în Belgia, acuză nepăsarea birocratică a autorităților, dar și interesul pentru imagine al unor oficiali, într-o mărturie emoționantă pe care a făcut-o luni seara la Digi24.

„Mie îmi pare rău dacă dl. ministru spune că nu există un autor moral. Nu mă interesează ce culoare politică are fiecare ce declară. Eu vă spun doar că nu se întâmplă nimic în România, că a trebuit să ies public ca să-mi strig năduful ca să pot să-l duc acolo. Prea târziu. Regret că nu am ieșit, poate, mai devreme. Dacă pleca vineri, poate se întâmpla să fie bine și nu eram în situația asta astăzi. Pe mine nu mă interesează autorul moral, pe mine mă interesează criminali cu sânge rece care mi-au spus direct în față că au alte priorități. A trebuit să aștept zile în șir, să-l plimb pe soțul meu în toată România, de la un spital la altul, ca să ajungă într-un final într-un spital unde cineva să-și dea interesul pentru el. Doar că a fost prea târziu! Înțelegeți? Mult prea târziu!”, a spus femeia.

Întrebată cine i-a spus că are alte priorități, Mihaela Ganea a spus că discuția și supărarea ei sunt legate de cei de la Departamentul pentru Situații de Urgență, care „s-au comportat așa cum s-au comportat”. Mihaela Ganea a precizat că a deranjat-o tonul conversației cu persoana de la DSU cu care a ținut legătura, o persoană care răspunde la telefon, „un domn doctor” despre care „cei de la DSU știu mai bine cine este”.

Domnul acela cu care m-am conversat mi-a spus în primă fază să am răbdare, că are alte priorități sau că trebuie să mă ia în ordinea priorităților și care mi-a transmis că i-am stricat imaginea domnului Arafat!”, a povestit femeia. „Pe mine nu mă interesează imaginea nimănui, le-am transmis și le transmit în continuare. Dacă trebuie să stric imagini, o s-o fac!”, a punctat Mihaela Ganea.

Întrebată pe cine consideră vinovat pentru întârzierea cu care a fost dus în Belgia, soția pacientului cu arsuri a răspuns: „Eu vă spun sincer, nu cred că s-a apucat nimeni de el, pe motiv că toată lumea aștepta să scape de responsabilitatea asta. Nimeni nu a vrut să-și asume asta. Toată lumea îl pasa, ca să scape mai repede. Doar că acești domni care se ocupau de acest transfer au prelungit asta – că avionul, că nu avionul, când este vorba de viață și de moarte, trebuia să trimită avionul ăla din prima! Ăla cu care a plecat, militar. Nu mă interesa pe mine că a fost scos din reparație, că nu era, mai puțin contează! Soțul meu a murit din acest motiv, pentru că ei, cu sânge rece, se joacă cu viața oamenilor, asta fac, nu-i interesează, calcă pe cadavre. Îi interesează imaginea, ies la televizor și fac declarații de 2 lei! Pentru mine, sunt zero!”, a spus femeia, vizibil emoționată.

„Deocamdată, o să merg acasă să-mi îngrop soțul și să mă uit în ochii copiilor mei cărora le-am spus că le aduc acasă tatăl sănătos și nu am reușit. Singurul meu regret este că nu am făcut mai devreme publică toată treaba asta, poate lucrurile se mișcau mai repede”, a încheiat Mihaela Ganea.

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat, luni, referitor la bărbatul cu arsuri care a fost transferat în Belgia şi care a murit, că nu poate fi vorba despre un autor moral pentru ceea ce s-a întâmplat, însă pot exista îndoieli legate de modul în care a fost tratat pacientul.

„Haideţi să definim lucrurile – dacă ar fi fost o singură persoană care să se fi opus acestui transfer al tânărului aşi fi înţeles să vorbim despre un autor moral. Există un ordin de ministru al Sănătăţii comun cu ministrul de Interne, respectiv un acord care spune că DSU este responsabil atât pentru găsirea centrului în străinătate în care pot fi trataţi arşii, cât şi pentru efectuarea transferului. Astea sunt două atribuţii la DSU, dar nu putem să vorbim despre autor moral, atâtat timp cât colegii de la DSU au făcut tot ce a depins de dânşii şi anume pe 21 seara, pe 20 a fost accidentul, deja au primit înştiinţarea de la DSU. Tot atunci au început să caute centre în Europa unde să poată fi transferat pacientul. De îndată ce a fost găsit un centru, pacientul a fost transferat de îndată ce acest lucru a fost posibil tehnic. Da, a existat o defecţiune a avionului. Acesta este un lucru pe care l-am aflat de la Arafat. De îndată ce a găsit o soluţie alternativă, prin Ministerul Apărării, pacientul a fost transferat. Repet, pacientul a fost transferat de îndată ce s-a găsit un loc şi s-a putut tehnic să fie transferat. Nu cred să vorbim despre un autor moral”, a declarat Vlad Voiculescu, luni la Parlament, după dezbaterea moţiunii simple la adresa sa.

El a adăugat că „îndoiala pe care o avem şi asta vine discuţiile pe care le-am avut şi eu şi colegii mei cu medicul Isacu, un medic de origine română care lucrează la spitalul din Bruxelles, îndoielile pe care am putea să le avem sunt mai ales legate de modul în care a fost tratat pacientul”.

Bărbatul de 51 de ani din Constanța, care a suferit arsuri grave după ce s-a electrocutat și care a fost transferat după mai bine de o săptămână în Belgia a murit. Pacientul a plecat din România cu mai multe bacterii și o ciupercă, fără a fi măcar spălat, potrivit medicului care l-a tratat acolo.

Accidentul de muncă în care a fost implicat bărbatul a avut loc în 20 ianuarie.

Pacientul a fost transportat inițial la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, iar, apoi, în data de 21 ianuarie 2021, a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” din Iași. În data de 28 ianuarie 2021, misiunea de zbor pentru transferul în Belgia a fost anulată din motive tehnice, conform Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar pacientul a fost internat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București. A doua zi a fost transferat, cu un zbor umanitar operat de Ministerul Apărării Naționale, la Centre des Grands Brûlés – IMTR din cadrul Grand Hôpital de Charleroi din Loverval, Belgia.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat luni trimiterea Corpului de control al ministrului la cele trei unități medicale din România unde a fost internat bărbatul pentru realizarea unui raport de control privind îngrijirile medicale care i-au fost acordate pacientului.

Pacientul dus cu arsuri la tratament în Belgia a ajuns acolo tratat necorespunzător și cu rănile necurățate, deși trecuse mai bine de o săptămână de la accident, a acuzat la începutul lunii februarie în direct la Digi24 medicul care l-a îngrijit în Belgia. Doctorul Ciprian Isacu mai spunea că atunci când a ajuns în Belgia, pacientul avea deja 4 bacterii și o ciupercă luate din spitalele din România.

„Sunt patru bacterii plus o ciupercă, dar astea sunt detalii. Am vorbit cu familia. E în viață, se luptă, l-am operat deja de trei ori. Există un risc minim la nivelul unui picior, dar o să treacă. (…) Mirosea și era cu niște comprese directe pe piele, nici măcar o cremă! Au făcut inciziile la fasciotomia de la Constanța la dreapta, dar n-au făcut în stânga, de aici riscul la nivelul membrului inferior stâng și restul… El a venit vineri, în fiecare zi i-a fost schimbat pansamentul și l-am operat de trei ori. Nu contează că n-a avut avion, că a fost zăpadă, că avionul era mic și s-a stricat! În perioada asta, trebuiau să-l desfacă tot și să-l curețe, să-l spele! Au produse, nu pot să spun că chiar nimic nu au! Apă cu săpun! Apa cu săpun n-a omorât niciodată pe nimeni! Când îmi spui că n-avem nimic, păi, atunci, Doamne iartă-mă, ce faceți acolo, la spital?!”, a declarat doctorul Ciprian Isacu, într-o intervenție prin Skype la Digi24.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. Pentru propagandistii pnl si usr+
    Tot psd este de vina?
    Tot psd conduce ministerul sanatii?
    Se vede clar ca orice partid vine la putere in romanica nu se schimba nimic, nu incercati sa politizati si cazul asta!
    Vinovatii sunt de la medicii romani ce l-au tratat pana la ministrul sanatatii.
    Daca nu recunoasteti lucrul asta va doresc sa ajungeti in situatia decedatului si sa primiti acelasi tratament de la oamenii pe care ii sarutati in fund!

    • „Nu incercati sa politizati si cazul asta”

      Off, off acum ce ne facem ca la ceai scris tu acolo nonpolitizarea s-a evaporat . .

    • De acord cu tine!

    • PSD a avut Ministerul Sanatatii peste 20 de ani din ultimii 30.

      Deci esti un postac PSD, vrei sa repare USR intr-o luna ce a stricat PSD in 20 de ani?

    • @catalin,

      Ti se pare ca am aparat ceva partid sau am dat vine pe alt partid?
      Am dat vina pe oamenii care-s responsabili de systemul sanitar, am pomenit de psd pentru ca asta-i replica noului guvern. Acest guvern ca si cele anterioare fug de responsabilitate.
      Se vede clar ca nu intelegi ce citesti, este un nume pentru astfel de oameni, te las sa-l ghicesti.

    • @putin,

      Baietas, faci excact ce ziceam eu.
      Ai citit articolul? Ai vazut ce a zis sotia decedatului?
      Se pare ca si tu la fel ca si catalin nu intelegi ce citesti.
      Ce legatura are 20 de ani de psd la sanatate cu urgetarea transferului cand ministerul este condus de vv?
      Esti un nesimtit fara suflet pentru ca te folosesti de tragedia unui om muncitor sa arunci vina pe altii decat cei responsabili.
      Dovada clara ca psd = pnl = usr+!
      Sunteti toti la fel, niste propagandiati care nu tin cont de suferinta altora atata timp cat aveti de castigat ceva de pe urma lor.
      Tu ai vazut cw a declarat vv??? Nu exista autor moral????
      Bai creier mic, i-au zis in fata la femeie ca au alte prioritati!

    • Spitalele au stat cu mana-n san asteptand sa il transfere, asta-i buba
      Sotia e pe drept revoltata, 1 aapt a stat in Romania si nu au facut nimic, respectiv l-au infectat
      Da, se putea transfera vineri, dar unde?
      Era acceptul vreunui spital vineri si au stat pana miercuri? Nu cred. Probabil acceptul a venit luni-marti din Belgia.
      Problema de fond e ca ptr marii arsi nu s-a facut dupa colectiv nimic, de atunci PSD a fost la butoane cu parlament controlat de ei si guvern pus pe “reforme” in justitie.
      Deci cine e autorul?

    • Legile sunt facut sa nu aiba nimeni responsabilitate. Cand zeci de ani hotii fac legi in parlament doar nu o sa le ceri sa se gandeasca la omul de rand, se gandesc cum sa fure si sa siluiasca mai mult. Modelul de hotie si nemernicie al psd a fost si este de succes in Romania. De asta este preluat acum si de PNL. Cand traiesti intr-o hazan zeci de ani putreziciunea morala e asigurata. Se poate fara rahaturile astea de politicieni? Se poate. Uite o lege simpla: daca la alegeri voturile anulate depasesc voturile partidului castigator, atunci automat demisie in bloc la toata clasa politica, asta ca sa nu mai zica lumea ca nu ai cu cine sa votezi.

    • Esti irational cu totul. Incerc sa fiu scurt:

      1. Este vina PNL sau USR ca nu a rezolvat problemele sistemului sanitar intr-un singur an respectiv o luna?
      2. PNL si USR au educat doctorii incompetenti si detasati de suferinta pacientilor? Si unde? Nu intr-un catun uitat de lume ci in doua orase mari si bogate (relativ) ale Romaniei?
      3. Este vina PNL si a USR birocratia desantata din spitale? Dezordinea? Sau este vina doctorilor si a managerilor incompetenti.
      4. Cine se opune in draci ca spitalele sa se informatizeze? Cine prefera sa frece infirmierele intre cladiri si intre sectii cu doua hartii tampite?
      5. De ce spitalele nu au servere de email, documente, fisiere respectiv de imagini de radiologie (PACS)? De ce prefera doctorii romani sa piarda vremea plimbandu-se si ei intre sectiei ca sa vada o banala ecografie?
      6. De ce sunt tolerati cu deceniile directori medicali interimari? Adica fara examen? De ce tolereaza doctorii romani atata coruptie in jurul lor? De ce pleaca in loc sa lupte?
      7. De ce sistemele critice intr-un spital se lasa pe mana unor oameni nepregatiti sau si mai rau incapabili? Cate cursuri se organizeaza pentru tehnicienii unui spital de exemplu, fara de care doctorii nu-si pot face treaba.
      8. De ce in Romania ingrijirea unui pacient costa mai mult decat ingrijirea aceluiasi pacient in strainatate? Nu cumva doctorii romani promoveaza ineficienta in spitale?
      9. De ce nu exista instructiuni de lucru clare si optimizate in spitalele romanesti?
      10. De ce spitalele incheie contracte de service oneroase cu firmele de casa ale pesedistilor locali si toate problemele sunt musamalizate?
      11. Cine l-a sustinut atatia ani pe eternul Arafat? Tot PNL si USR? De PSD s-a uitat?
      12. Cine a acoperit inca din anii 80 ai secolului trecut coruptia si curvasaria din facultatile de medicina pana in ziua de azi? Examenele pe bani sau contra sex? Tot PNL si USR?
      13. Cine a nenorocit educatia medicala astfel incat aprope numai ambitiosii, arogantii si lacomii sa ajunga sa faca medicina?
      14. Putinii doctori mari (sunt si de astia) cei ce merita statuie in pietele orasului sunt putini, epuizati de munca si trazniti de mediocritati si politruci. Nu am auzit sa se revolte casta medicala cand un derbedeu ca Serban Nicolae isi permitea sa jigneasca golaneste un chirurg ilustru ca dr Victor Costache! Nu i-am auzit pe pesedisti sa se revolte impotriva derbedeului! Pai sa va opereze Serban Nicolae!
      15. Si da Voiculescu a bagat frica in managerii incompetenti ai spitalelor (adevarat – de pe vremea guvernului Ciolos il urasc astia pe Voiculescu). De asta si chiotele pesediste. Totusi nimeni nu-i poate cere sa rezolve intr-o luna golanismele din domeniul medical!
      16. De ce spitalele private functioneaza ceas? Ba mai mult UMILITOR de bine comparativ cu spitalele de stat!
      17. De ce PSD a distrus cu totul institutia Politiei Sanitare? O treaba serioasa inventata in secolul XIX de Otto von Bismark distrusa de PESEDE, transformata intr-o batjocura. Lucru care ne costa astazi.

      Mai sunt o capita de observatii dar mi-e ca fac tensiune.
      Sistemul este putred de corupt din anii 80 ai secolului XX. Sunt 40 de ani! Pesedismul este insa metastaza ce ataca si ultimele celule sanatoase ale poporului Roman!

    • Dunn, mi-a placut punctul cu frica de Vlad 🙂
      Bravo lui, va rezista doar daca noi il sustinem
      Votantii PNL si USR trebuie sa sustina guvernul, sa faca la fel galagie ca sustinatorii PSD (si aia nu sunt putini!)

    • Am vazut cu ochii mei. Si da, Guvernul trebuie sustinut.
      La cel mai mic semn de descurajare sau nepasare pesedeii pregatesc un nou 2016 de va fi vai de sufletele noastre.

      Minciunile, provocarile si diversiunile pesediste trebuie demontate fara incetare. Au stapanit tara prea mult, prea mult rau au facut.

    • Pentru m propagandistul psd Si Dumnezeu daca era ministrul sanatatii nu putea repara dezastrul gastilor psd-iste ce au furat pana nu a mai ramas nimic. Plus marii baroni medicali, marea parte baza de influenta psd, ce conduc zonele medicale de decenii dar nu fac nimic – doar pentru ei si spagarii din gasca. Iti dorim si tie sa ajungi pe mana acestor „somitati” sa simti spaga si dezinteresul lor Asa sa te ajute Dumnezeu

  2. e timpul ca VV sa arate de ce l-am ales

    • nu auzi ca sta la minister pana noaptea si bea supa rece :)) asa a zis unu de la usr..unu tenie tenita:))
      e ca tovarasul stalin..toata lumea doarme , numai el lucreaza

    • Mare atentie! 💡
      Vlad Voiculescu a fost ales consilier general la Bucuresti!
      La minister a fost numit (lasand balta mandatul incredintat si dandu-le cu tifla celor care l-au votat pentru primarie).

      De urmarit ce va reusi sa faca in continuare, ca omul a decedat in Belgia, venind din Romania intr-o stare medicala de Ev Mediu. 👎

  3. @m. DSU nu este subordonat Ministerului Sanatatii, ci MAI ului. Sotia decedatului spune clar cum a fost tratata la DSU: „avem alte prioritati”. Daca aruncam vina pe toata lumea, de-a valma, nu reusim sa vedem si sa indreptam lucrurile acolo unde trebuie.

    • In tara e Pandemie, probabil ca ea suna la 30 min (o inteleg) si i s-a spus la un momentbdat si ca au si altele de facut si ca asteapta raspuns din vest (care si aia au alte prioritati – nu sa le trateze romanii ptr care nu s-a facut in tara lor nimic)

    • Gaga de pe 21 pana pe 28 nu e 30 de minute.
      Un nume ceva sa stim si noi cu ce se ocupa individul in DSU.
      Daca dai un telefon/trimiti mail la 10 colaboratori din sistemul european sigur primea raspuns in 24 de ore.
      Inca 24 de ore sa puna la punct o nava oricare si pleca omul in 2 zile nu 7

    • am gresit spunand 30 Minute, eu ma refeream la o insistenta (cum e normala inasa caz!!) ce nu ajuta in a grabi gasitul de loc. dar da, am gresit.
      24h raspuns din strainatate nu cred ca sunt fezabile, trebuie sunat, cautat, nu sta nimeni (mai ales acum cu covid) cu paturi goale la terapie intensiva
      sper ca DSU sa spuna cand au contactat pe cine si cand s-a raspuns negativ si cand pozitiv.

  4. Nu e vorba de PSD, PNL, USR, ci doar de sistemul medical de Stat din Romania, format din medici, asistente, plimbatori de hartii prin minister etc. – marea majoritate niste bugetari incompetenti, indolenti, indiferenti. Parerea mea.

    • Subscriu. Mare parte din vină o poarta medicii și de la ei in sus. Sunt ani de zile de când medicii refuză să trateze pacienții iar dacă o fac o fac in sictir și bătaie de joc. De ce nu se fac controale? Să se înceapă în primul rând cu lista de prezență, sa se verifice activitatea lor: câți pacienți au tratat, ce cazuri au, sa sune și pacienții să verifice dacă hârtiile corespund cu realitatea. Sunt absolut convins că realitatea va fi una de speriat. Să se pună în discuție dacă medicii trebuie sa profeseze doar in sistemul public, dacă este un conflict de interese, părerea mea este că e. De fapt toată lumea știe chestiunile astea dar sunt băgate sub preș. De aici trebuie începută reforma. Nu cred că va exista cineva sa se apuce de așa ceva.

  5. Din linia 0 barat. Vai de ei….si vai de noi. Scapa cine poate.

  6. Dacă dna. Ganea citește aici, vreau s-o rog frumos să spună public toate detaliile referitoare la ce s-a întâmplat cu soțul ei. Nu-l va aduce înapoi, dar poate noi, cei care citim, putem face presiune asupra celor pe care i-am votat, astfel încât vinovații să fie pedepsiți exemplar și alți oameni (soți, părinți) să nu mai cadă în mâinile unor medici care pasează responsabilități de la unul la altul.

  7. Din păcate aceasta doamna a rămas văduvă. Incompetenții care nu au fost în stare sa se ocupe de acest caz ar trebui sancționați. Dar cum trăim într-o tara de lumea a III-a acest lucru nu se va întâmpla. La noi nu contează pacientul contează doar sa primim salarii cât mai mari. Acești ‘eroi din linia intai’ cum pompos ii numesc unii sunt niște macelari spagari pe care nu ii interesează de nimic. Nici înainte nu făceau mare lucru dar de când cu acest covid s-au transformat în niște puturoși. Cat despre DSU cred ca ar fi cazul ca acest Arafat sa fie schimbat urgent. Poate se mai găsește în tara asta și un profesionist adevărat care sa ocupe aceasta funcție. Sistem medical ratat plin de ratați și incompetenți! Rușine, rușine, rușine!!!!!

  8. Eu atat am retinut de pe net. De la Constanta lau tot plimbat din spital in spital in loc sal duca la Floreasca. Ce a cautat omu la Iasi? e mai aproape decat Bucuresti?
    DSU este responsabil atât pentru găsirea centrului în străinătate în care pot fi trataţi arşii, cât şi pentru efectuarea transferului. Astea sunt două atribuţii la DSU.
    De pe 21 pana pe 28 au dat telefoane? daca era Basescu il duceau direct la Viena saracu.
    Adica DSU la lasat sa moara.
    Cine sa ocupat la DSU, demisia tovarasi ca nu se mai poate asa.

  9. Romanii din provincie vor sa fie tratati la Bucuresti. Acum,toti vor sa fie tratati in afara tarii. Ne putem permite? Ce mare tehnologie presupune tratarea unui ars?