G4Media.ro

Sondaj IRES: Românii cred în proporție covârșitoare că încălzirea globală este o…

sursa foto: Pixabay

Sondaj IRES: Românii cred în proporție covârșitoare că încălzirea globală este o problemă foarte serioasă și cer stoparea defrișărilor, restricționarea traficului și a mașinilor poluante

88% dintre participanții la un sondaj IRES cred că încălzirea globală este ”o problemă foarte serioasă” și că România este afectată de acest fenomen. Cei mai mulți din repondenți susțin că guvernul trebuie să ia urmatoarele măsuri prioritare: stoparea defrișărilor și campaniile de împădurire, restricționarea traficului, a mașinilor poluante, și încurajarea transportului alternativ.

În contextul schimbărilor climatice extreme din ultima perioadă, a celor mai înalte temperaturi vreodată înregistrate în lume (vara anului 2019), precum și a activismului în creștere privind măsurile pentru reducerea încălzirii globale, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat un sondaj de opinie pentru a evalua atât cunoștințele, dar și preocupările românilor alături de comportamentele lor față de aceste teme de dezbatere publică.

Cele mai importante concluzii ale studiului:

96% dintre respondenți declară că au auzit despre încălzirea globală (toți cei care locuiesc în mediul urban, toți cei cu studii superioare și 99% dintre persoanele cu studii medii).
86% dintre participanții la studiu care au răspuns la chestionar consideră că încălzirea globală este o problemă foarte serioasă.
Aproape trei sferturi dintre intervievați menționează drept semne vizibile ale încălzirii globale din ultimii ani schimbările regionale în precipitații, temperaturi și anotimpuri, topirea ghețarilor – 18%, intensificarea uraganelor/apariția tornadelor – 15% și expansiunea deșerturilor/seceta – 11%.
Aproape opt din zece respondenți cred că România este afectată de încălzirea globală și aproape nouă intervievați sunt de părere că România este poluată.
Principalii factori contributori la efectele încălzirii globale și la poluarea resimțite în România, în opinia intervievaților, sunt numărul mare de autovehicule și traficul auto, defrișările și lipsa pădurilor.
Principalele măsuri pe care ar trebui să le ia Guvernul României pentru a combate încălzirea globală sunt, în opinia persoanelor participante la cercetare: stoparea defrișărilor și campaniile de împădurire, restricționarea traficului, a mașinilor poluante, și încurajarea transportului alternativ.

Respondenții se declară interesați de campanii de ecologizare/colectare de deșeuri în proporții ușor scăzute (75%) comparativ cu cele referitoare la interesul pentru campanii de împăduriri (86%). Cu toate acestea, gradul de participare este mai scăzut în cazul celor din urmă (33%), comparativ cu primele (38%).
Dintre cei care spun că iau măsuri pentru a ajuta la combaterea schimbărilor climatice (73% dintre participanții la studiu), 92% declară că ei colectează selectiv deșeurile și că aruncă deșeuri doar în zona destinată acestora, având grijă să protejeze natura; 26% dintre ei spun că și-au achiziționat o mașină care consumă mai puțin sau e mai prietenoasă cu mediul și 12% spun că au instalat echipament care produce energie regenerabilă.
Doi respondenți din zece declară că au donat bani pentru o cauză de protecție a mediului și aproape patru participanți la cercetare din zece susțin că au făcut voluntariat pentru o cauză de protecție a mediului.
Întrebați dacă ar fi dispuși să plătească în plus pentru a utiliza energie din surse regenerabile, care emit mai puține gaze cu efect de seră, pentru a combate încălzirea globală, 18% dintre participanții la cercetare spun că nu ar plăti suplimentar, dar alți 20% spun că ar fi dispuși să plătească cu 11% sau peste în plus pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

Fișa tehnică a studiului: Volumul eșantionului: 1.033 subiecți, 18 ani și peste. Datele au fost ponderate după gen, vârstă, nivel de educație, regiune de dezvoltare și mediu de rezidență, conform structurii populației rezidente publicate de INS. Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3% Metoda: Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Dacă 86% sunt îngrijoraţi, de ce n-au fost la vot în 2016?

    Îngrijoraţi şi proşti.

    • Este vorba de 88% dintr-un esantion de 1033 persoane, nu 88% din intreaga populatie a tarii. Nu este exclus ca o buna proportie din cei intervievati sa fi fost la vot in 2016.
      Pana una alta, daca vreti paduri defrisate sau nu, iesiti la vot.

  2. Ar fi deja mai bine daca statiile ITP si RAR si ar face datoria si nu ar fi punctele slabe ale sistemului.

    • Cica Parlamentul ar fi de vina (au dat ei o lege peste cea initiala a Guvernului) ca cei de la RAR nu pot sa ne spuna nimic din actiunile pe care ei chiar le fac si nu se prefac. La fel si la ANAF.
      Suntem la „voința” hotilor

  3. Da da da… sigur. Romanii sunt foarte ingrijorati de poluare la nivel declarativ. Apoi se duc la picnic la padure si lasa dupa ei ca dupa tornada. Isi spala masina (aia euro2 cu 3 ITP-uri luate pe spaga si din care curge ulei si alte mizerii) in lac sau rau. Arunca molozul de constructii si gunoiul pe camp sau in rau. Fura lemn din padure pana ramane desert. Spala trotuarul cu ‘nspe tone de apa potabila si arunca alte miloane de tone de mancare la gunoi. Ca asa face un obraz subtire. Dar ne pasa de natura. Aham… hai sictir!

  4. Cum de ajunseră românașii noștri maeștri și în corectitudine politica, dupa ce 45 de ani au avut crima ca normalitate. Despre comunism, se spunea ca a fost o creație a vestului experimentata în est. Iar suntem în avangarda experimentelor unei părți marxiste din vest? Școală pute a CP, instituțiile la fel. Fie-va mila de noi. Nefericiți cei ce trăiesc ce nu știu, dar sunt fericiți!

  5. …un meduz ( Orlando ) si o meduza ( Vasilica ) stau pe plaja buza-n buza…El propune, ea refuza ( pana ce nu ia legatura cu caracatitoiul sef Liviu )… Proasta e, dar se amuza, opozitia n-are scuza,pentru ca e tot meduza, proasta e, dar are-o scuza, nu ar vrea s-o ia in buza…( Versuri acompaniate de MANDOLINA )

    • Deci e adevarat: fara acordul lui Liviu Nicolae, in partid nu erau permise nici macar relatiile inscrise in sloganul partidului-cel de pe placuta suedeza…!

  6. Cum sunt cei din Somalia ingrijorati de cresterea obezitatii tot asa si romanii sunt ingrijorati de incalzirea globala….

  7. Votați oameni noi capabili să ne ofere un viitor nu păcălici comuniști care își bat joc de noi. Aruncații pe actualii la pușcărie și aduceți forțe proaspete printr-un vot făcut cu cap și nu bazat pe sentimente.

  8. nomenklatura a trecut de la bemveu la porshe.
    doale-n calici.
    a impurmutat orlandu miliarde. mai mult de furat.

  9. Pe un eșantion de 1000 de oameni, din Piața Romană. Cert este că 47% dintre participanți au considerat că întrebarea este mult prea grea.