G4Media.ro

Sonda spațială europeană Euclid a plecat în misiune: va crea cea mai…

Foto: ESA / S. Corvaja

Sonda spațială europeană Euclid a plecat în misiune: va crea cea mai precisă hartă 3D a Universului, a treia dimensiune reprezentând timpul

Sonda spațială Euclid a Agenției spațiale europene ESA a decolat sâmbătă, propulsată de o rachetă SpaceX Falcon 9 de la Space Force Station din Cape Canaveral (Florida, SUA), potrivit unui comunicat ESA.

Lansarea reușită marchează începutul unei misiuni ambițioase de a descoperi natura a două dintre componentele misterioase ale Universului nostru, materia întunecată și energia întunecată, căutând răspunsul la întrebarea fundamentală: din ce este alcătuit Universul?

După lansare și separarea de rachetă, Centrul European de Operațiuni Spațiale (ESOC) al ESA din Darmstadt, Germania, a confirmat recepția semnalului de la Euclid, prin intermediul stației terestre New Norcia din Australia, la ora 17:57 CEST.

„Lansarea cu succes a Euclid marchează începutul unui nou demers științific menit să ne ajute să aflăm răspunsul la una dintre cele mai arzătoare întrebări ale științei moderne”, declară directorul general al ESA, Josef Aschbacher.

„Misiunea Euclid este rezultatul pasiunii și expertizei tuturor celor care au contribuit la proiectarea și construirea acestui telescop spațial sofisticat, al competenței echipei noastre de operațiuni de zbor și al curiozității neostenite a comunității științifice”, spune Giuseppe Racca, managerul proiectului Euclid al ESA.

Consorțiul Euclid a contribuit cu cele două instrumente științifice foarte avansate – camera cu lungime de undă vizibilă (VIS) și spectrometrul și fotometrul în infraroșu apropiat (NISP). NASA a furnizat detectoarele pentru NISP.

Explorarea Universului întunecat. Euclid va observa miliarde de galaxii, de până la 10 miliarde de ani lumină, pentru a crea cea mai mare și mai precisă hartă 3D a Universului, a treia dimensiune reprezentând timpul însuși. Această hartă detaliată a formei, a poziției și a mișcării galaxiilor va dezvălui modul în care materia este distribuită pe distanțe imense și cum a evoluat expansiunea Universului de-a lungul istoriei cosmice, permițându-le astronomilor să deducă proprietățile energiei întunecate și ale materiei întunecate. Aceasta îi va ajuta pe teoreticieni să ne facă să înțelegem mai bine rolul gravitației și să identificăm natura acestor entități enigmatice.

Pentru a-și atinge obiectivul științific, Euclid dispune de un telescop reflectorizant de 1,2 m, care alimentează cele două instrumente științifice inovatoare: VIS, care captează imagini foarte clare ale galaxiilor pe o secțiune mare a cerului, și NISP, care poate analiza lumina infraroșie a galaxiilor după lungimea de undă, pentru a stabili cu precizie distanța până la acestea.

Nava spațială și comunicațiile vor fi controlate de la ESOC. Rețeaua de antene spațiale Estrack a ESA a fost modernizată, pentru a face față cantităților mari de date colectate de Euclid. Aceste date vor fi analizate de consorțiul Euclid – un grup alcătuit din peste 2 000 de oameni de știință de la peste 300 de institute din Europa, SUA, Canada și Japonia.

Pe măsură ce misiunea avansează, tezaurul de date al Euclid va fi publicat cu o frecvență anuală și va fi accesibil comunității științifice mondiale, prin intermediul arhivei științifice găzduite de Centrul European de Astronomie Spațială al ESA din Spania.

Călătoria până la punctul Lagrange 2. În următoarele patru săptămâni, Euclid va călători spre punctul Lagrange 2 Soare-Pământ, un punct de echilibru al sistemului Soare-Pământ situat la 1,5 milioane km de Pământ (aproximativ de patru ori distanța de la Pământ la Lună), în direcția opusă Soarelui. Acolo, Euclid va fi poziționat pe orbită în jurul acestui punct, iar controlorii misiunii vor începe activitățile de verificare a tuturor funcțiilor navei spațiale și a telescopului și, în final, vor porni instrumentele științifice.

Oamenii de știință și inginerii vor fi apoi implicați într-o fază intensă, de două luni, de testare și calibrare a instrumentelor științifice ale Euclid, în pregătirea observațiilor de rutină. Timp de șase ani, Euclid va scana o treime din cer, cu o acuratețe și o sensibilitate fără precedent.

Despre Euclid. Euclid este o misiune europeană, construită și operată de ESA, cu contribuții din partea NASA. Consorțiul Euclid este responsabil pentru furnizarea instrumentelor științifice și analiza datelor științifice. ESA a selectat Thales Alenia Space drept contractant principal pentru construcția satelitului și a modulului de servicii al acestuia, iar Airbus Defence and Space a fost aleasă să dezvolte modulul de sarcină utilă, inclusiv telescopul. NASA a furnizat detectoarele spectrometrului și fotometrului în infraroșu apropiat, NISP. Euclid este o misiune de clasă medie,în Programul de Viziune Cosmică al ESA.

Video: Lansarea Euclid




Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. De obicei timpul e a patra dimensiune, dar daca ziceti voi …