G4Media.ro

Somalia se opune unui acord încheiat de regiunea separatistă Somaliland cu Etiopia,…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Ikonact

Somalia se opune unui acord încheiat de regiunea separatistă Somaliland cu Etiopia, pentru accesul celei din urma la un port pe coasta somaleză a Mării Roșii

Somalia şi-a manifestat marţi opoziţia faţă de acordul pe care regiunea sa separatistă Somaliland l-a încheiat cu Etiopia vecină pentru a asigura accesul acesteia din urmă la un port pe coasta somaleză a Mării Roşii, transmite France Presse, citată de Agerpres.

Guvernul de la Mogadiscio a calificat acest acord drept o „încălcare flagrantă” a suvernaităţii sale şi şi-a rechemat ambasadorul din Etiopia. „Vreau să vă asigur că suntem hotărâţi să apărăm ţara, nu vom permite ca niciun petic de pământ, de mare şi de cer să fie încălcat”, a declarat premierul somalez Hamza Abdi Barre.

Acesta din urmă a cerut instituţiilor internaţionale, ONU şi Uniunea Africană, printre altele, „să susţină dreptul Somaliei de a-şi apăra suveranitatea şi de a obliga Etiopia să respecte dreptul internaţional”.

Semnarea acordului survine după ce Somalia şi regiunea separatistă Somaliland au acceptat săptămâna trecută să reia negocierile pentru soluţionarea divergenţelor, după ani de tensiuni politice.

Republica Somaliland şi-a autoproclamat independenţa, nerecunoscută de comunitatea internaţională, în 1991, anul când în Somalia a fost înlăturat de la putere dictatorul Mohamed Siad Barr, iar de atunci ţara trăieşte în război şi haos, cu numeroase clanuri armate şi grupări islamiste disputându-şi supremaţia.

Potrivit premierului etiopian Abiy Ahmed, acordul între ţara sa şi republica Somaliland „va deschide calea realizării aspiraţiilor Etiopiei de a-şi securiza accesul la mare şi de a-şi diversifica accesul la porturile maritime”. Acordul permite Etiopiei să cumpere o cotă neprecizată din portul Berbera de la Marea Roşie.

„Acest acord istoric garantează accesul Etiopiei la Marea Roşie pentru forţele sale navale, în schimbul recunoaşterii formale a Republicii Somaliland, ceea ce constituie o etapă diplomatică importantă pentru ţara noastră”, a transmis la rândul său republica autoproclamată Somaliland.

Un consilier al premierului etiopian a declarat că, în cadrul acestui acord, Etiopia va avea acces la o bază militară pe care o va închiria la Marea Roşie. După secesiunea Eritreei, în 1993, Etiopia a rămas fără acces la mare şi îşi desfăşoară în prezent cea mai mare parte a schimburilor comerciale internaţionale prin portul Djibouti.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...