G4Media.ro

Solicitările Comisiei de la Veneția pentru PSD-ALDE: Renunțarea la modificările aduse în…

Solicitările Comisiei de la Veneția pentru PSD-ALDE: Renunțarea la modificările aduse în Codul penal infracțiunilor de abuz în serviciu, dare de mită, trafic de influență și delapidare / Reconsiderarea tuturor modificărilor aduse Codului de procedură penală

Comisia de la Veneția solicită autorităților de la București să renunțe la cele mai controversate modificări aduse Codului penal și cere punctual să revină asupra articolelor privind abuzul în serviciu, dare de mită, traficul și cumpărarea de influență și delapidarea. De asemenea, instituția recomandă reconsiderarea în întregime a modificărilor aduse Codului de procedură penală.

Solicitările se regăsesc în concluziile Comisiei de la Veneția, care a dezbătut vineri modificările aduse de PSD-ALDE legilor Justiției și Codurilor penale.

În ceea ce privește Codul penal, Comisia de la Veneția recomandă:

 • Reconsiderarea și modificarea articolelor care incriminează infracțiunile de corupție, în mod special darea de mită (art. 290) – în forma modificată, prevederea îi descurajează pe cei care dau mită să coopereze cu anchetatorii -, traficul de influență și cumpărarea de influență (art. 291 și 292), delapidarea (art. 295) și abuzul în serviciu (art. 297);
 • reconsiderarea și modificarea altor prevederi cu impact mai general, precum articolele care vizează termenele de prescripție (art. 154 – 155) – forma în care au fost modificate reprezintă un risc uriaș ca multe infracțiuni să fie prescrise înainte de a putea fi investigate și judecate -, mărturia mincinoasă (art. 273) și compromiterea intereselor Justiției (art. 277);
 • reconsiderarea și modificarea prevederilor referitoare la confiscarea extinsă (art. 112 indice 1), definiția funcționarului public (art. 175) și pedeapsa accesorie (art. 65) pentru a le aduce la standardele prevăzute de obligațiile internaționale ale României.

În ceea ce privește Codul de procedură penală, Comisia de la Veneția recomandă:

 • revizuirea totală a modificărilor aduse actului normativ astfel încât să existe certitudinea că reforma nu va avea un impact negativ asupra funcționării sistemului de justiție penală;
 • în timp ce toate modificările ar trebui revizuite în întregime, trebuie modificate substanțial regulile privind comunicările referitoare la anchetele penale în desfășurare (art. 4), cele privind începerea urmăririi penale (art. 305), supravegherea tehnică (art. 139), consemnarea activităților de supraveghere tehnică (art. 143), obținerea de date privind situația financiară a unei persoane (art. 153), percheziția informatică (art. 168), drepturile inculpatului (art. 83), drepturile avocatului suspectului și inculpatului (art. 93);
 • revizuirea dispozițiilor finale și tranzitorii

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. ”Hasta la vista, Daddy…!”

 2. Ceea ce spune in momentul asta boul de Tudorel Toader (acest Tandala al justitiei) pur si simplu nu mai are nicio importanta, dar e amuzant cum a crezut ca pacalelile o sa tina si in fata Europei dupa ce si-a batut joc de propria lui tara.

 3. Dacă nici acum, după toate aceste considerații clare din partea Comisiei de la Veneția nu se va accepta de către nemernicii de la PSD-ALDE-UDMR că au depășit orice limite și că trebuie să revină la vechile prevederi ale CP și CPP, înseamnă că trebuie să li se scrie pe frunte: Infractor și Locul meu e la Pușcărie. Dar, parcă văd, că în marea lor nesimțire și tupeu, acești bolunzi de politicieni și cozile lor de topor din presă vor răstălmăci tot ce scrie clar și vor zice că albul e negru și că suntem noi bătuți în cap. Când in realitate situația e exact invers. Ce veti face imbecililor?, când vom zice: Ajunge, v-ați bătut joc destul de noi! Și o să vă cercetăm si premiem într-un stil a la politicienii corupti din Ucraina. O să schelălăiți ca niște javre impuțite că voi nu știti, alții au făcut asta, că Daddy e de vină, voi ați fost bravi, dar noi n-am știut. Mizerii umane!

 4. nucleară.. Deși se numesc ”recomandări”, ele sunt obligatorii. Deci PSD/ALDE trebuie să respecte recomandările, SAU SAU SAU intrăm direct pe articolul 7 (la noi e mult mai simplu, avem MCV, ceea ce Ungaria n-are)

 5. Infractorii și slugile lor conduc țara și fac ce vor pentru că pot. Și nimeni nu va face nimic în privința asta. Factura finală o vom plăti noi și copiii noștri.

 6. Pe romaneste: Ati cam supt-o, comunistilor!

 7. E tot mai evident pe zi ce trece ca, pentru grupul infractional organizat PSD+ALDE, Constitutia Romaniei este tot mai nesemnificativa. Nu numai concluziile Comisiei de la Venetia si rapoartele MVC au valoare de recomandari, insasi Constitutia este dusa in derizoriu si a devenit „consultativa” si facultativa.
  Ramane cum am stabilit, duminica in piata!

 8. Culmea justitiei, mafia nu respecta Comisia de la Venetia !

  • mafia este obligată să respecte solicitările, România a semnat în tratatul de aderare că va respecta deciziile curții de la Veneția. Au belit grav beldeanu dragnioții

  • Pariu ca nu le va respecta? Vor face tot dribling. Eu sper doar in autogol.
   Si-n iesirea noastra MASIVA in strada duminica.

  • De respectat e clar că n-au cum să le respecte, timp de doi ani pesediștii au arătat că sunt total iresponsabili și se aruncă în prăpastie pentru dragnea. Dar mie partea asta îmi place, că se aruncă în prăpastie, pur și simplu n-are cum un partid de oportuniști proști să se bată cu comisia europeană

 9. Recomandarile Comisiei de la Venetia care sunt in sensul renuntarii la modificarile aduse codului penal si a reintroducerii infractiunilor abrogate expres sau mascat, reprezinta dovada clara ca legea de modificare era data „pe persoana fizica.” Beneficiari : Dragnea si (un pic) Tariceanu !

  PS. Nu-mi fac iluzii in politicienii autohtoni ! Sper ca politicienii din Comisia Europeana si din PE sa puna lucrurile la punct. Prin asta inteleg activarea procedurii prevazute de art 7 din Tratatul Uniunii !

 10. „Nimeni nu poate să vină și să ne dicteze în țara noastră” Acesta va fi refrenul PSD-ALDE. Toader este un paranoic care se crede singurul mare jurist din România . Nici lui nu poate să-i dicteze cineva din afara țării. Doar Nicolicea et comp.

 11. In mod normal, Dragnea cauta acum bilet doar dus pentru Brazilia.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.