G4Media.ro

Slovenia, care a preluat președinția Consiliului UE, anunță un summit pe tema…

Slovenia, care a preluat președinția Consiliului UE, anunță un summit pe tema relaţiilor cu China şi cu ţările balcanice, în octombrie / Nu este clar dacă Xi Jinping va fi invitat

Slovenia, care deţine de la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, va găzdui pe 6 octombrie un summit european extraordinar pentru a lua în discuţie relaţiile Uniunii Europene cu China şi revigorarea relaţiilor cu cele şase state balcanice care aspiră să adere la blocul comunitar, a anunţat vineri premierul sloven Janez Jansa, relatează agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Încă nu este clar dacă preşedintele chinez Xi Jinping va fi invitat. Din cauza pandemiei, cele două summituri UE-China desfăşurate anul trecut, în iunie şi septembrie, s-au ţinut prin videoconferinţă.

Comisia Europeană şi Parlamentul European s-au opus lunile trecute ratificării acordului UE-China privind investiţiile – încheiat anul trecut după ani de blocaj – ca urmare a acţiunilor represive împotriva minorităţii uigure în China şi a contra-sancţiunilor adoptate de Beijing împotriva unor politicieni europeni care au criticat situaţia drepturilor omului în China.

Cancelarul german Angela Merkel a efectuat mai multe vizite în această ţară pentru a promova exporturile germane. Cu toate acestea, în noul program al partidului său, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), China este descrisă drept ”cea mai mare provocare de politică externă şi de securitate astăzi”. Prin urmare, Germania va trebui ”să contracareze voinţa de putere a Chinei în strânsă cooperare” cu SUA, iar una dintre priorităţi va fi protejarea ”proprietăţii intelectuale”, se precizează în document.

Cât despre regiunea balcanică, după ce ani la rând UE a neglijat-o, Croaţia a organizat în mai 2020, în timpul preşedinţiei sale a Consiliului UE, un summit pentru a da un nou impuls integrării Balcanilor.

Macedonia de Nord şi Albania ar fi trebuit să lanseze negocierile de aderare la sfârşitul anului trecut, dar Bulgaria refuză să permită Macedoniei de Nord să avanseze, invocând dispute lingvistice şi culturale, în timp ce Comisia Europeană insistă că Albania şi Macedonia de Nord trebuie să avanseze împreună în procesul de aderare, astfel că disputa dintre Sofia şi Skopje afectează şi Albania.

Negocierile de aderare cu Serbia şi Muntenegru, cele două state considerate a fi cele mai avansate în procesul de accedere către UE, au încetinit de asemenea, în timp ce Bosnia şi Kosovo încă nu au fost desemnate oficial drept candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

Sursa foto: Guvern Slovenia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Sper că România și Polonia se vor opune invitării lui Xi Jinping.

    • Nu si daca Merkel a dat unda verde sa fie invitat. Care crede ca inainte sa se iasa cu asemenea invitatii nu se discuta pe canale informale traieste in Fairy land.

    • Dacă e deja undă verde cum zici, mai e varianta participării din partea noastră cu un reprezentant sub rangul lui Xi.

      A mai fost un summit online acum câteva luni, iar România l-a trimis pe ministrul economiei, nu pe președinte, ceea ce a fost considerat un afront. Polonia și balticii la fel, nu și-au trimis titularii. Poate și de data asta cuvântul lui Biden contează mai mult decât cuvântul lui Merkel în urechea românilor.

  2. La summitul extraordinar vor participa Slovenia, Ungaria și China.

    • Comunişti cu toţii.

    • Statele respective își cunosc interesul economic, dar ce așteptări poți să ai de la niște TICĂLOȘI MALEFICI, care alcătuiesc majoritatea parlamentară în colonia Romanica (Madagascarul UE).

  3. Până una-alta, văzându-ne-ndârjirea, „Chineji” ne-au lăsat în zeama noastră cu portul maritim antamat și accesul pe Dunăre prin mijlocul Europei și și-au făcut capetele de poduri maritime în porturile Grecești Pireu și Salonic, termină autostrada Dalmației, inclusiv cu un pod de 2,4 km peste mare, șuntând-o și pe Bosnia-Herțegovina și s-au apucat de un canal de la Salonic pe Vardar și Morava la Dunăre în Serbia și de la Veneția la Dunăre în Austria!