G4Media.ro

Siria, reintegrată în Liga Arabă / Assad este așteptat vineri la Jeddah

sursa foto: Arab Baath Socialist Party in Syria / Facebook

Siria, reintegrată în Liga Arabă / Assad este așteptat vineri la Jeddah

Secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a salutat oficial miercuri revenirea Siriei în cadrul blocului, din care a fost suspendată în 2011 din cauza reprimării sângeroase a revoltei împotriva lui Bashar al Assad, transmite agenția Reuters, citată de boursorama.com.

Omul forte de la Damasc își va savura revenirea în cadrul blocului vineri, la cel de-al 32-lea summit al Ligii de la Jeddah, unde i se vor alătura liderii unor țări precum Arabia Saudită și Qatar, care au sprijinit ani de zile rebeliunea siriană.

Ministrul său de externe, Faiçal Mekdad, se află deja la Jeddah pentru întâlniri pregătitoare. El s-a întâlnit cu omologii săi iordanian, emiratez și libanez.

Abdullah Bou Habib, șeful diplomației libaneze, a declarat că a discutat cu acesta despre problema întoarcerii refugiaților sirieni și despre lupta împotriva traficului de captagon, un drog sintetic al cărui centru de distribuție a devenit Siria.

Aceste două chestiuni se află în centrul negocierilor privind reintegrarea Siriei, care durează de luni de zile între Damasc și alte țări arabe.

Unele state, precum Qatar și Kuweit, și-au exprimat opoziția față de reabilitarea lui Bashar al-Assad, dar se așteaptă ca summitul de la Jeddah să sublinieze măsura în care Doha și-a redus ambiția de a juca un rol diplomatic major în regiune, lăsând rolul principal Arabiei Saudite.

Siria nu este singura problemă spinoasă în cadrul Ligii, care este divizată în ceea ce privește chestiunea normalizării cu Israelul, mijloacele de sprijinire a palestinienilor, rolul regional al Turciei sau al Iranului, aliat al Damascului.

Conflictul din Sudan ar urma să ocupe de asemenea o mare parte din discuțiile de la Jeddah, unde sunt prezenți reprezentanți ai beligeranților. Arabia Saudită găzduiește de săptămâni întregi discuții privind încetarea focului.

Regatul saudit, care a realizat recent o reconciliere diplomatică spectaculoasă cu Teheranul, vrea să arate comunității internaționale că țările arabe lucrează împreună, pentru a avea mai multă greutate în fața marilor puteri.

„Acest lucru ajută Riadul nu numai în ceea ce privește statutul său în Orientul Mijlociu, ci și dincolo de acesta, atunci când vine vorba de relația cu SUA, Europa sau China”, spune Abdullah Baaboud, profesor la Universitatea Waseda din Tokyo.

Războiul din Siria și alte conflicte, precum cele din Yemen și Libia, reprezintă provocări la adresa unității țărilor arabe, ai căror lideri sunt de acord asupra necesității de a asigura securitatea înainte de toate, chiar și în detrimentul democrației.

„În ultimii ani, a existat o dorință din partea Arabiei Saudite și a altor actori regionali de a consolida o formă de stabilitate autoritară în regiune”, spune Joseph Daher, profesor la Institutul Universitar European din Florența, Italia.

„În ciuda rivalităților actuale dintre țări (…), acestea au o poziție comună în ceea ce privește dorința lor de a reveni la o situație similară cu cea de dinaintea revoltelor din 2011”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...