G4Media.ro

Sindicatul consilierilor de probațiune: Predoiu refuză să semneze ordinele de majorare salarială…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Sindicatul consilierilor de probațiune: Predoiu refuză să semneze ordinele de majorare salarială cu 25 % așa cum au făcut magistrații / Consilierii de probaţiune, în grevă

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu refuză să semneze ordinele de majorare salarială cu 25 % pentru funcţionarii din minister şi pentru consilierii de probaţiune, a declarat pentru G4media.ro Andreea Faur, preşedintele Sindicatului Național al Consilierilor de Probațiune.

În aprilie, ceilalţi ordonatori de credite din justiţie – Înalta Curte, Parchetul general şi CSM – au semnat ordinele de majorare salarială cu 25 la sută pentru magistraţi, retroactiv, din 2018. Vezi aici.

E culmea pentru că magistraţii şi-au actualizat VRS-ul (valoarea de referinţă sectorială, un indice de calcul al salariilor bugetarilor – n.r.) de la 484 la 605 lei după ce unii consilieri de probaţiune au dat statul în judecată şi au câştigat acest drept. Magistraţii s-au folosit de deciziile judecătoreşti obţinute de consilierii de probaţiune ca să dea şi ei statul în judecată şi să îşi actualizeze VRS-ul. Şi bine au făcut pentru că era dreptul lor.

Numai că, în cazul consilierilor de probaţiune, nici măcar cei care au câştigat procesele privind actualizarea VRS-ului nu beneficiază de valoarea de 605 lei pentru că ministrul Predoiu refuză să semneze ordinele de deplafonare”, a explicat Andreea Faur pentru G4media.ro.

Sindicaliştii din probaţiune spun că motivul invocat de ministru pentru a nu semna ordinele de actualizare a VRS-ului ar fi că nu vrea să încalce legea. Surse de la vârful Ministerului Justiţiei au precizat pentru G4media.ro că, spre deosebire de magistraţi, consilierii de probaţiune nu au obţinut decizii în justiţie care să se aplice pentru tot sistemul judiciar, ci strict pentru cei care au dat statul în judecată şi au câştigat. În cazul celor care au câștigat în instanță, ministerul a executat toate hotărârile judecătorești care recunosc drepturi salariale, inclusiv la probațiune.

Consilierii de probaţiune, în grevă

34 de servicii judeţene de probaţiune din cele 42 sunt în grevă generală, alte 2 sunt în protest”, a precizat Andreea Faur.

Potrivit acesteia, un angajat de la probaţiune câştigă între 3000 şi 5000 de lei net în condiţiile în care au foarte mult de lucru. „Avem peste 100.000 de cazuri de supraveghere a unor deţinuţi eliberaţi condiţionat, unii dintre ei fiind condamnaţi pentru infracţiuni cu violenţă. Unii dintre colegii mei au şi 400 de cazuri în lucru şi, cum sunt cei de la Călăraşi, de exemplu, stau la serviciu până la 7-8-9 seara”, a declarat Andreea Faur.

Potrivit sindicaliştilor sunt în jur de 680 de consilieri de probaţiune în întreaga ţară.

Am dat deja ministerul în judecată pentru că nu ne deplafonează VRS-ul, dar acest lucru presupune costuri atât pentru noi, cât şi pentru angajator”, a explicat Andreea Faur.

Potrivit unor surse din MJ, peste 80 de funcţionari din minister au semnat un memoriu prin care cer majorarea salarială de 25 % precum au făcut magistraţii.

Notă: Așex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Perdoiu e alta figura ce va aduce dezastrul prostilor cu pene in alegeri,pe linga bode,ciuca ,…

 2. Surse de la vârful Ministerului Justiţiei au precizat pentru G4media.ro că, spre deosebire de magistraţi, consilierii de probaţiune nu au obţinut decizii în justiţie care să se aplice pentru tot sistemul judiciar, ci strict pentru cei care au dat statul în judecată şi au câştigat. În cazul celor care au câștigat în instanță, ministerul a executat toate hotărârile judecătorești care recunosc drepturi salariale, inclusiv la probațiune – acest paragraf este fals. Revedeți sursele de informație, că transmiteți informații neadevărate și oare că doriți să spălați/ apărați pe Predoiu

  • Nu vrea nimeni sa apere sluga coruptilor….

  • @ Luci – Asa cum ai citit „Surse de la vârful Ministerului Justiţiei au precizat pentru G4media.ro”! Daca sunt minciuni, sunt ale surselor din MJ, nu?

 3. Așa merg lucrurile în Romanica, pentru unii mumă, pentru alții PeeSeeDee!

 4. Foarte bine . Isi maresc salariile singuri . E ceva in neregula cu justitia romana . S stea in greva . Ei leas taia si din salariile actuale . Justibiabili , la bani primiti ar trebui sa iasa la pensie la virsta de 70 de ani .

 5. Romania este dictatura specialilor

 6. Pensii speciale !!!

 7. Bine ca s-a majorat la magistrati,la cabinetele parlamentare,restul prind marele inghet,gata cu desfraul…vine ciolaku calare pe austeritate.Asa a fost si anu’ trecut,pierdoiu le-a majorat astora cu rochii negre indemnizatiile cu 20-25% invocand ca „e lege”,in rest pauza,ca legile se aplica doar in beneficiul unora.