G4Media.ro

Siegfried Mureșan: Pactul Ecologic European este un obiectiv ambițios, dar totodată costisitor…

Sursa Foto: Facebook

Siegfried Mureșan: Pactul Ecologic European este un obiectiv ambițios, dar totodată costisitor / Avem regiuni carbonifere, precum Valea Jiului și Oltenia, pentru care tranziția se va face cu mare greutate

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European, afirmă, într-o declarație de presă, că România are nevoie de sprijin financiar și logistic din partea UE pentru a atinge obiectivul din Pactul Ecologic European (Green Deal), astfel încât până în 2050 Uniunea să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră. Mureșan atrage atenția că în România există regiuni carbonifere, precum Valea Jiului și Oltenia, pentru care tranziția se va face cu mare greutate.

Redăm mai jos integral comunicatul europarlamentarului PNL:

„Pactul Ecologic European, lansat la finalul anului trecut de Comisia Europeană, propune ca, până în 2050, Uniunea Europeană să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră.

Este un obiectiv ambițios, dar totodată costisitor. Această tranziție către o Uniune neutră din punct de vedere al emisiilor necesită foarte multe investiții, iar unele țări și regiuni vor trebui să depună eforturi mai mari decât altele.

România se numără printre țările membre care vor avea nevoie de sprijin financiar și logistic suplimentar din partea Uniunii Europene pentru a atinge aceste obiective. Avem regiuni carbonifere, precum Valea Jiului și Oltenia, pentru care tranziția se va face cu mare greutate.

Soluția propusă de Comisia Europeană este adoptarea unui Mecanism pentru o Tranziție Echitabilă, estimat la aproximativ 100 de miliarde de euro pentru perioada 2021 – 2027. Scopul lui este sprijinirea regiunilor europene pentru care tranziția economică implică eforturi mai mari.

Consider că acest mecanism trebuie să sprijine cu prioritate tocmai regiunile miniere carbonifere, precum Valea Jiului. Ca hunedorean, cunosc foarte bine situația din Valea Jiului și greutățile prin care trec oamenii din această regiune după închiderea minelor. Orice efort suplimentar în regiune trebuie să vină cu un sprijin pe măsură.

De aceea, ca vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru buget, mă voi lupta ca Mecanismul pentru o Tranziție Echitabilă al Comisiei să sprijine financiar cu prioritate aceste regiuni miniere carbonifere.

De asemenea, știm că, dincolo de prioritățile privind schimbările de climă, țara noastră are și alte priorități, precum dezvoltarea infrastructurii și sprijinirea sectorului agricol. De aceea, noi, Grupul PPE din Parlamentul European, nu vom accepta ca alocările pentru Politica Agricolă Comună și Politica de Coeziune să aibă de suferit sub pretextul de a finanța Pactul Ecologic European. Orice nouă prioritate a Uniunii Europene trebuie să vină cu o alocare suplimentară de fonduri europene.

România trebuie să facă progrese în următorii ani, atât în combaterea schimbărilor climatice, cât și în recuperarea decalajului economic față de Europa de Vest. De aceea, aștept de la guvernele tuturor statelor membre să înțeleagă că este important să finanțeze adecvat, atât noile, cât și vechile priorități ale Uniunii Europene. Tocmai de aceea Uniunea are nevoie de un buget consistent pentru perioada 2021 – 2027.

Pactul Ecologic European trebuie să fie unul de creștere, și nu doar de tranziție spre o economie verde. Ne trebuie o economie sustenabilă, care să ofere oamenilor venituri mai mari și creșterea calității vieții. De la un deceniu la altul, Uniunea Europeană și-a propus și a reușit să ofere oamenilor un trai mai bun. Nu trebuie să renunțăm la acest deziderat.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Nu va mai bateti capul, dle Muresan, problema asta a mineritului doar ce a fost rezolvata de altii mai cretini ca noi: https://thehill.com/changing-america/enrichment/education/476391-biden-tells-coal-miners-to-learn-to-code

  2. Sunt interese foarte mari in bazinul carbonifer al Olteniei, Romania nu o sa renunte la carbune foarte curand chiar daca are potential eolian enorm, inca neexploatat.

  3. CINE o sa FACA tranzitia, cand de 30 de ANI doar ati INCHIS minele, NU ati pus NIMIC in loc in acele zone monoindustriale, sarace, depopulate si ramase in izolare!
    NU vad Romania in stare sa POATA face tranzitia de care vorbeste Muresan!
    Regiunile carbonifere din Vestul Europei(Belgia, Germania, Franta, UK, Spania) au avut nevoie de multi Ani pentru Tranzitia de la Industria extragerii carbunelui(multe s-au inchis incepand cu Anii ’60!), au necesitat eforturi uriase, au beneficiat de Sume uriase de la UE si nici azi NU au finalizat tranzitia spre o viata decenta a tuturor locuitorilor din acele zone…
    http://www.just-transition.info/gestionarea-sfaritului-industriei-extractive-a-crbunelui-n-regiunea-ruhr

    Martie 2019: „Germania, care încă este unul dintre cei mai mari consumatori de cărbuni la nivel mondial, își va închide pe parcursul următorilor 19 ani toate cele 84 de centrale care folosesc această resursă pentru generarea energiei electrice.
    Planul, care urmează a fi adoptat de Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel, prevede un fond de 40 de MILIARDE de EURO pentruSUSTINEREA regiunilor afectate de renunțarea la producția de cărbuni.”
    https://www.profit.ro/stirea-pozitiva-a-zilei/germania-va-inchide-toate-centralele-care-folosesc-carbuni-18930873