G4Media.ro

Senatul a adoptat tacit 47 de proiecte de lege din cauză că…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Senatul a adoptat tacit 47 de proiecte de lege din cauză că nu au fost dezbătute în termenul legal

Senatul a adoptat tacit, în şedinţa plenului de luni, 47 de proiecte de lege, printre care se numără instituirea Zilei Românităţii Balcanice, acordarea unei indemnizaţii bunicilor pentru creşterea nepoţilor şi aprobarea oficializării căsătoriilor, la cerere, în grădinile publice, relatează Agerpres.

Pentru cea mai mare parte a acestor proiecte adoptate tacit, pentru care termenul de adoptare pentru dezbatere şi vot în plenul Senatului s-a împlinit la 11, 13, 18 şi 26 decembrie 2019, respectiv 27 ianuarie, 4 şi 6 februarie 2020, au fost întocmite rapoarte de admitere sau de respingere în comisiile de specialitate, însă actele normative vot intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în aceste cazuri, în forma iniţiatorilor.

Cele 47 de proiecte au fost adoptate tacit în bloc.

O propunere legislativă pentru modificarea legii pensiilor, iniţiată de senatorul PSD Cornel Resmeriţă, prevede extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani fără penalizare cu persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare în localităţile Petroşani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa şi Uricani, precum şi pe o raza de 8 km în jurul acestora.

O altă propunere legislativă, adoptată tacit, iniţiată de deputaţii Claudiu Răcuci şi Florin Roman – PNL şi Adrian Solomon – PSD vizează acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciului de bonă. Astfel, suma propusă se va acorda în mod diferenţiat în funcţie de venitul lunar net pe membru de familie, cuantumul maxim al ajutorului fiind echivalentul la 150 de euro pentru fiecare copil de vârsta antepreşcolară.

Prin propunerea legislativă pentru modificarea legii Educaţiei Naţionale, iniţiată de un grup de parlamentari PSD, se extind facilităţile de transport aferente studenţilor români care studiază în ţară şi celor care au obţinut bursa de studii universitare şi postuniversitare în străinătate. Astfel, aceştia, până la vârsta de 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pe mijloacele de transport local în comun de suprafaţă şi subteran transport intern auto feroviar şi naval.

De asemenea, a fost adoptată tacit propunerea legislativă pentru instituirea Zilei Românităţii Balcanice. Iniţiatorii actului normativ, deputaţi PSD şi ai minorităţilor naţionale, propun instituirea zilei de 10 mai ca zi a românităţii balcanice, urmărindu-se „aducerea în centrul atenţiei publice a necesităţii de solidaritate naţională şi cultural identitară cu minorităţile meglenoromână şi aromână înrudite din Balcani”.

O altă zi instituită de Senat, prin adoptare tacită, este Ziua Satului Românesc, în ultima duminică a lunii septembrie, ca urmare a propunerii legislative iniţiate de liberalul Florin Roman.

O propunere legislativă pentru modificarea OUG 111/2010, iniţiată de un grup de parlamentari PNL şi PMP, prevede acordarea unei indemnizaţii unui bunic pentru creşterea nepotului/nepoatei, indemnizaţie egală cu cuantumul stimulentului de inserţie.

Legea 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia a fost modificată, prin adoptare tacită, astfel că a fost majorată limita minimă a amenzii contravenţionale, au fost instituite noi sancţiuni şi stabilite competenţe diferenţiate pentru agenţii constatatori ai contravenţiilor.

Şi proiectul înaintat de parlamentarii USR Dan Barna, George Marussi şi Radu Mihail prin care acordă stimulente financiare românilor care vor să se întoarcă în ţară a fost adoptat tacit luni de Senat. Facilităţile oferite prin acest proiect de lege sunt scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obţin pe teritoriul României şi reducerea cu 50% a cotei de contribuţie la asigurări sociale, facilităţile urmând să se aplice pentru jumătate din perioada în care foştii rezidenţi au realizat venituri şi au achitat contribuţiile obligatorii într-un alt stat. Beneficiarii legii vor fi cetăţenii români care au locuit şi au muncit legal într-un alt stat timp de minimum 36 de luni.

Propunerea deputatului PNL Florin Roman pentru modificarea Legii 119/1996 cu privire la actele de stare civilă a trecut de Senat prin adoptare tacită. Potrivit iniţiativei legislative”, primarul poate să aprobe oficializarea căsătoriilor şi în alte locuri cum ar fi grădinile publice, parcuri, muzee şi alte locuri în aer liber”.

Tot prin adoptare tacită a trecut de Senat şi propunerea legislativă de completare a art. 192 din Codul penal, iniţiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc, care prevede că suspendarea pedepsei pentru ucidere din culpă este interzisă, dacă infracţiunea a fost săvârşită ca urmare a conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului, a altor substanţe psihoactive ori fără permis de conducere.

OUG 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional Unic pentru apeluri de urgenţă a fost modificată, luni, prin adoptarea unei propuneri legislative iniţiate de Robert Cazanciuc şi Şerban Nicolae. Proiectul de act normativ instituie obligaţia comercializării telefoanelor mobile numai dacă au instalate aplicaţiile unice de apel de urgenţă şi mesaj de urgenţă.

De asemenea, a fost inclusă şi violenţa cibernetică în Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, modificată la propunerea unui grup de parlamentari din întreg spectrul politic.

O altă propunere legislativă iniţiată de un grup de parlamentari din întreg spectrul politic care a fost adoptată tacit luni de Senat instituie „posibilitatea completării şi depunerii declaraţiilor de avere şi de interese în format electronic certificate cu semnătura electronică calificată”.

Senatul a adoptat tacit, pe 21 octombrie, 115 proiecte de lege.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Mda… așa s-a intâmplat si cu proiectul de eliminare a taxei de pod de la Fetești… si nimic.
    A zis Dancila, reperul legislativ, ca nu si asa a ramas in parlament – nevotat.
    Iar vine vara – iar stam ca proștii la coadă la POD, in soare

    • Sa puna taxa de drum redusa si fara judetele Tulcea si Constanta…. ca oricum nu ajung p’acolo. De ce sa platesc si pentru ele?

  2. Cloudfare, poți să plătești și prin SMS până la ora 23:59 a zilei următoare trecerii peste pod și nu stai la nici coadă.

    • Cei care au primit amenda acasa prin posta desi au platit prin sms stiu ca doar caș daca platesc nu sunt filmati si nici amendati.
      Asa ca aia incetinesc si-i blocheaza si pe restul.
      Mai mergi si tu in vacanta la mare.
      Ti se pare normal sa platesti vigneta si taxa de pod in acelasi timp? Capatul ala de drum de dupa pod nu intra in taxa de drum? Degeaba îl platesc pe ăla daca mai trebuie sa platesc si o taxa de trecere.

  3. Sa-mi spună și mie cineva de ce mai avem parlament bicameral?