G4Media.ro

Semiluna Roşie siriană cere Uniunii Europene să ridice sancţiunile împotriva Damascului în…

sursa foto: MUHAMMAD HAJ KADOUR / AFP

Semiluna Roşie siriană cere Uniunii Europene să ridice sancţiunile împotriva Damascului în urma cutremurelor devastatoare

Semiluna Roşie siriană a cerut marţi Uniunii Europene să ridice sancţiunile împotriva Damascului în urma cutremurelor devastatoare care au ucis peste 1.600 de persoane în Siria, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Facem apel la toate ţările UE să ridice sancţiunile economice împotriva Siriei”, pentru că „este momentul, după acest cutremur”, a declarat Khaled Haboubati, directorul Semilunii Roşii siriene, în cadrul unei conferinţe de presă la Damasc.

Semiluna Roşie, care acţionează în zonele controlate de guvern, a cerut, de asemenea, „Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) să ofere asistenţă poporului sirian”.

Siria se află sub sancţiuni internaţionale de la începutul războiului civil în 2011, sancţiuni care au redus considerabil schimburile economice ale ţării cu restul lumii.

Potrivit Damascului, criza economică cu care se confruntă ţara este legată de sancţiunile impuse după conflictul declanşat de reprimarea brutală a protestelor pro-democraţie, care a aruncat Siria într-un război civil devastator.

Apelul lui Haboubati este similar cu cel lansat cu o zi înainte de şeful diplomaţiei siriene Faisal Moqdad, acesta din urmă afirmând că regimul de la Damasc este pregătit „să faciliteze toate (procedurile) necesare organizaţiilor internaţionale pentru ca acestea să ofere ajutor umanitar”.

În pofida sancţiunilor, zonele aflate sub control guvernamental primesc ajutor internaţional prin intermediul agenţiilor ONU, cu sediul în Damasc.

Khaled Haboubati a afirmat că Semiluna Roşie siriană a mobilizat 3.000 de salvatori voluntari în zonele sinistrate după cutremurele produse luni în sudul Turciei care au afectat şi Siria vecină.

Cel puţin 1.622 de persoane au murit şi alte peste 3.600 au fost rănite luni în Siria după producerea cutremurelor, ca urmare a prăbuşirii a mii de case, au anunţat presa oficială siriană şi organizaţiile de salvare.

Cei peste 11 ani de război civil au epuizat capacitatea Siriei de a face faţă unor astfel de catastrofe, luptele limitând capacitatea organizaţiilor de salvare de a opera în mai multe părţi ale ţării.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Rusia si China nu au impus sanctiuni Siriei; Europa nu e superputere ca Rusia sau China, ei isi permit sa dea petrol si hrana si sa ajute Siria, ca doar rubla s-a intarit iar sanctiunile ajutat rusia sa cresca economic. Petrol si hrana nu prea avem in UE.

  2. Cereti pa rusi👍🏼 Vreau sa vad cum Siria o sa fie prima tara din Istorie care a fost dezvoltata de Rusia 👍🏼 😂😂😂😂😂

  3. Habarnistii de mai sus s-au gasit vorbind. Unii vor sa faca diferite donatii si nu pot din cauza sanctiunilor. Eu de exemplu toti banii rezervati pentru tinichelele dedicate paduurarilor ii redirectionam sirienilor si turcilor afectati de cutremur.

  4. Când Luna Plină îi pedepseşte pe fideli, Semiluna trebuie să tacă.