G4Media.ro

Șeful ATI de la Spitalul Județean Sibiu: Legarea de pat a pacienților…

Sursa foto: Facebook Spitalul Județean Sibiu

Șeful ATI de la Spitalul Județean Sibiu: Legarea de pat a pacienților se practică în toate secțiile de terapie intensivă, fiind utilă la pacienţii agitaţi până când se instalează efectul sedativelor. Sedarea se face doar la pacienţii agitaţi ca să nu-şi inducă leziuni / De la începutul pandemiei, 397 de pacienți din 570 internați la ATI au murit

Șeful Secției ATI de la Spitalul Județean Sibiu, medicul Mihai Sava, precizează, într-un comunicat de presă, că legarea de pat a pacienților se practică în toate secțiile de terapie intensivă, fiind utilă la pacienţii agitaţi până când se instalează efectul sedativelor sau atunci când creşterea dozelor de sedative pot duce la instalarea unor reacţii adverse ameninţătoare de viaţă.

Mihai Sava mai precizează că sedarea se face doar la pacienţii agitaţi pentru ca aceștia să nu-şi inducă leziuni. Șeful secției ATI face mai multe precizări în legătură cu personalul existent în secție și cu procedurile de acolo.

„Acuzaţiile prin care se afirmă că decesele unor pacienţi s-au datorat deficienţelor terapeutice, trebuie dovedite prin probe şi analizate de către persoanele care înţeleg procedurile medicale de specialitate şi nu prin prisma unor sesizări anonime”, subliniază șeful secției ATI.

Și conducerea Spitalului Județean Sibiu a remis presei un comunicat în care precizează, între altele, că va face o anchetă privind activitatea din Secția ATI. Conform conducerii spitalului, de la începutul pandemiei, 397 de pacienți din 570 internați la ATI au murit.

Precizările vin după ce ziarul Turnul Sfatului a dezvăluit că pacienții cu Covid-19 de la spitatul județean sunt legați de paturi, sedați și intubați chiar și când nu este nevoie, doar pentru liniștea medicilor și asistentelor.

Procurorii au deschis luni, un dosar penal pentru omor, în cazul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, în urma publicării articolului.

Comunicatul de presă remis de șeful Secției ATI, medicul Mihai Sava:

1. Contenţia mecanică (legarea de pat) a pacienţilor se practică în toate secţiile de terapie intensivă, fiind utilă la pacienţii agitaţi până când se instalează efectul sedativelor administrate sau atunci când creşterea dozelor de sedative pot duce la instalarea unor reacţii adverse ameninţătoare de viaţă.

Un pacient agitat poate să se autolezeze prin smulgerea cateterelor, abordului venos sau chiar a sondei necesare ventilaţiei mecanice. Pentru această practică există un protocol intern al SCJU Sibiu. Fotografiile publicate în presă evidenţiază flictene la nivelul mâinii unui pacient, flictene care pot apărea în multiple situaţii chiar dacă acesta nu a fost contenţionat mecanic. Contenţia se realizează cu centuri de contemţie, care sunt echipamente medicale speciale pentru această procedură.

2. Secţiei ATI Covid îi sunt alocaţi un medic specialist sau primar ATI, un medic rezident an mare (an IV-V) şi doi medici rezidenţi an mic (an I-III) pe perioada turei de dimineaţă. Pe perioada gărzii pacienţii sunt supravegheaţi de către medicul de gardă specialist sau primar, un medic rezident an mare şi doi medici rezidenţi an mic.

3. Medicii alocaţi zonei roşii intră în aceasta de două ori în decursul turei de dimineaţă (de 7 ore) cu o pauză de odihnă între cele două intervenţii. În timpul acestor intervenţii sunt consultaţi pacienţii, se stabileşte conduita terapeutică şi se realizează tehnicile medicale care trebuiesc realizate de către un medic. Pe perioada gărzii medicii intră în zona roşie la fiecare internare care se face şi de câte ori este nevoie dacă starea pacienţilor o necesită.

4. Permanent în zona roşie se găsesc asistente şi infirmiere acestea putând solicita un medic în orice moment. Comunicarea între zona roşie şi zona verde se face prin intermediul telefonului mobil al secţiei cu care se pot transmite şi fotografii ale constantelor măsurate de monitoare, aparate de ventilaţie mecanică, rezultate de laborator şi investigaţii imagistice.

5. Acuzaţiile prin care se afirmă că decesele unor pacienţi s-au datorat deficienţelor terapeutice, trebuie dovedite prin probe şi analizate de către persoanele care înţeleg procedurile medicale de specialitate şi nu prin prisma unor sesizări anonime.

6. Sedarea în terapie intensivă se face doar la pacienţii agitaţi pentru ca aceştia să nu-şi inducă leziuni proprii. De asemenea sedarea are rol anxiolitic la această grupă de pacienţi supuşi unui stres psihic foarte mare. Sedarea se face cu doze cât mai mici, titrate, specifice fiecărui pacient, de medicaţie sedativă astfel ca acestea să nu inducă reacţii adverse severe.

La pacienţii cu intubaţie orotraheală (IOT) sunt necesare nivele de sedare mult mai profunde pentru ca aceştia să poată tolera tehnicile de ventilaţie mecanică.

7. Toţi pacienţii din zona roşie, care nu sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic deţin telefon mobil propriu cu care pot comunica cu aparţinătorii, cu toate că aceste telefoane, prin câmpul electromagnetic, pot interacţiona cu aparatura medicală şi sunt interzise. S-a decis această măsură din empatie pentru pacienţi şi familia acestora. Pacienţii intubaţi şi ventilaţi mecanic sunt în imposibilitatea de a vorbi, posesia unui telefon mobil fiind inutilă. Pentru toţi aparţinătorii pacienţilor sunt oferite informaţii pe linia de telefonie fixă între orele 13-14 şi 19-20 fie de către medicii alocaţi zonei roşii Covid, fie de către medicii de gardă.

Comunicatul de presă remis de conducerea Spitalului Județean Sibiu:

Încă de la începutul pandemiei, Secţia Clinică ATI s-a aflat în „linia I” a luptei împotriva Covid-19. Acum, la un an, observăm cu regret că drumul de la „eroism” la „incompetenţă” se parcurge, din păcate cu viteza redactării unui titlu de impact în presă. Respectăm şi vom respecta mereu libertatea presei, dreptul la informare al cetăţenilor şi am furnizat mereu, în termenele legale, toate informaţiile care fac obiectul interesului public. În acelaşi timp, credem însă într-o informare corectă, profesională si echidistantă. Tocmai de aceea vă transmitem următoarele precizări:

– activitatea zonei roşii ATI este organizată după proceduri stricte cu privire la alocarea de personal şi conduita terapeutică, care este stabilită de către medici;

– acuzaţiile prin care se afirmă că decesele unor pacienţi au fost cauzate de deficienţe terapeutice trebuie dovedite prin probe şi analizate de către persoanele care înţeleg procedurile medicale de specialitate şi nu prin prisma unor sesizări anonime;

– conducerea SCJU Sibiu s-a autosesizat şi va demara o anchetă cu privire la activitatea secţiei ATI-Covid, pentru a identifica şi remedia eventualele probleme;

– de la începutul pandemiei, până în prezent (08.03.2021) în cadrul secţiei ATI Covid au fost internaţi 570 de pacienţi dintre care 152 au fost transferaţi înapoi pe secţia de provenienţă cu o evoluţie favorabilă a stării de sănătate (secţia ATI nu face o externări), 397 au decedat iar 21 sunt internaţi în prezent. Subliniem că în secţia ATI ajung pacienţii în stare foarte gravă, care necesită suport respirator;

– procedurile şi protocoalele privind gestionarea pandemiei sunt într-o continuă dinamică şi sunt adaptate permanent pentru a corespunde cât mai bine specificului dintr-un moment sau altul şi a asigura cele mai bune condiţii de internare şi tratament pentru pacienţi.

Pandemia de COVID-19 a fost, la momentul debutului său, o ecuaţie cu multe necunoscute. Personalul medical şi autorităţile s-au confruntat cu un virus nou şi agresiv care, a modificat, fără îndoială, în mod hotărâtor, activitatea întregului spital, implicit a secţiei ATI. Personalul din cadrul secţiei ATI duce permanent o luptă contra-cronometru în cursa de salvare a cât mai multe vieţi omeneşti. Din păcate, acest lucru nu a fost mereu posibil. Mulţi pacienţi, cu forme foarte grave, ajunşi în ATI, nu au putut fi salvaţi, deşi medicii au făcut tot ceea ce este omeneşte posibil.

Îi asigurăm pe cetăţenii judeţului că personalul medical din toate secţiile implicate în gestionarea pandemiei precum şi personalul întregului spital îşi respectă meseria şi este dedicat tratării cu profesionalism a tuturor pacienţilor. Subliniem că generalizarea acuzaţiilor formulate aduce atingere prestigiului personal si profesional al celor implicaţi în activitatea zilnică din cadrul secţie ATI -Covid unde se duce o luptă permanentă pentru viaţă. Ne dorim ca, în urma cercetărilor care vor fi realizate la nivelul spitalului şi organelor abilitate, opinia publică să cunoască adevărul.

Sursa foto: Facebook Spitalul Județean Sibiu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. „Conducerea va face o anchetă”, de parcă le pasă de pacienţi.

  2. Scursura e inca pe functie?!?!

  3. Daca sedarea induce decesul, masura e una criminala. Mai bine se autoraneste, decat sa fi linistit pentru totdeauna. Ce fel de scursuri sunt acolo la judetean?

    • Dureros! Din 570 internați la ATI…397 au murit…au scapat173. Cred că cei mai mulți din cauza microbilor, bacteriilor, neglijentei, nepăsării….in fine ,au murit de covid.

  4. Gunoaie in halate albe. Peste 80% din cadrele medicale. Doar si-o trag intre ei in spitale; de pacienti nici ca le pasa. Solutia: asigurari private de sanatate! Ar trebui si executii publice… dar cica suntem evoluati. Noi da, ei cu siguranta nu.

  5. Conducerea va „pune batista pe tambal” !!!
    Toate conducerile spitalelor in frunte cu politrucii de la putere, asta fac!

  6. Hainsi cu o statistica din fisele tuturor pacientilor din ultimele 6 luni. Carui procent din total li s-au administrat tranchilizante, coroborat cu variatia stocurilor tranchilizantelor spitalului, sa vedem daca e o exceptie sau mai degraba regula.

    Daca e mai degraba exceptia, are dreptate medicul.

    Daca e mai degraba regula, afara si dosar (nu ca ar rezolva mare lucru, caci va depinde de expertiza facuta de catre Colegiul Medicilor …). Ah, dar stai, ca nu se poate, caci nu avem destui medici si sectia e in criza, etc. Vorba aia, „nu mai bine va fac un platouaş”?

    Totusi, hai cu momentul adevarului, ca nu-i asa complicat!

  7. Pai mai bine te legau de grinda, din bilantul prezentat, de la ATI Sibiu nu prea iesi viu.

  8. Cum ar veni, la Sibiu sunt de 8 ori mai mulți agitați decât la Cluj, dacă Sibiul are de 2 ori mai multe decese la de 4 ori mai puțini pacienți.

    • Problema nu e in aceste medicamente. De exemplu, acad dr ing Gica Floyd a luat portie dubla de fentanil, dar de ucis l-a ucis tot rasismul sistemic.

      De la decesul sau, eu si sotul meu ne ingrijoram foarte mult de problemele medicale si sociale ale iubitului meu, un inginer de culoare neagra, specializat in spargerea de uci.

  9. E foarte simplu, la nivelul asta daca omori unul de-al nostru sau/si al celor de afara, ai noroc sa scapi cu o demitere. Daca n-ai noroc, Radu si ta’su!

  10. Newsweek.ro: „Sporuri de 35.000 de lei/Luna pentru medicii de la spitalul groazei din Sibiu. Managerul, ZERO Experiență.
    Sporuri de 35.000 de lei pe Luna pentru medicii de la spitalul județean din Sibiu, arată datele pentru septembrie 2020.
    Un angajat al spitalului susține că aici pacienții cu forme grave de covid erau sedați ca să nu deranjeze angajații spitalului, deși asta îi putea ucide.
    Potrivit datelor publicate pentru septembrie 2020, Spitalul are peste 2700 de angajați.
    Din ianuarie 2021, la acest spital a fost numit un manager interimar, Neag Florin, absolvent de drept la Universitatea Titulescu.
    În fișa sa biografică nu apare că ar fi absolvit vreun curs de management al spitalelor sau că ar fi avut vreo legătură cu acest domeniu, până acum. Din 2010 în 2020, el a lucrat la societatea de transport în comun din Mediaș.
    El a fost numit de Consiliul Județean Sibiu.
    Sporuri de 35.000 de lei.
    Datele din documentul privind transparența salarială, pentru septembrie 2020, arată că la acest spital sunt mai mulți medici primari care primeau, acum șase luni, salarii de 15-17.000 de lei, dar sporurile ajungeau la 35.906 lei!
    Majoritatea sporurilor pentru medicii primari sunt în jur de 24-25.000 de lei pe LUNA.
    Directorul medical al spitalului avea peste 16.000 de lei salariu, plus 25.000 de lei sporurile și încă 347 de lei – indemnizație de hrană.
    Pe Luna, atentie!!!
    Unii medici au încasat și sume între 600 și 1.000 de lei, spor de tură.
    Un medic rezident în anul IV avea peste 7.000 de lei salariu și încă aproape 17.000 de lei pentru sporuri, adică peste 5.000 de euro pe lună.
    Asistenții medicali principali săreau de 15.000 de lei pe lună, depășind astfel salariul obținut în 2019 de premierul Cîțu, pe atunci senator și ministru de Finanțe.
    O asistentă debutantă ajungea la 10.000 de lei.
    Brancardierii și infirmierele – peste 8.000 de lei pe lună.
    Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veștemean, a declarat luni pentru Europa FM că parchetul va deschide dosar penal pentru omor în cazul pacienților cu COVID din secția de terapie intensiva a Spitalului Județean Sibiu.
    Un lucrător medical de la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Sibiu a susținut că pacienții cu COVID ar fi legați de paturi, cu răni la mâini din cauza feșelor și sedați cu Midazolam, Propofol și Fentanyl, anestezice și sedative extrem de puternice pentru a nu se mai agita.
    ”Pe un om cu insuficiență respiratorie dacă îl sedezi, moare. Pentru că în insuficiență respiratorie nu se dă de dormit și seara. Se face terapie. Se face oxigeno-terapie. (…) Și eu am omorât oameni, pentru că am lucrat acolo. Chiar dacă din toate puterile mele am încercat să fac totul să nu încarc acele seringi cu sedare”, a povestit acesta, sub anonimat, la Turnul Sfatului

    • medicii nu medicul primeau sporul de 35000 de lei pe luna . iar le incurci .

    • faci ce faci si le balmajesti .

    • Intre timp vad ca te pricepi si la medicina . Un anume medic a explicat deja procedura , procedura ce tine de situatia particulara si medicala a fiecarui pacient , ba mai mult ai ajuns sa te uiti in gura vreunui nemultumit .Las-o balta e prea de tot .Macar stii ce inseamna un dosar deschis sau ai aruncat deja anatema pe vinovatii din mintea ta ..

  11. Ba, ce chestie!
    Cainii si pisicile care ajung la spitalul veterinar si trebuie sedati, intubati, si manevrați ca sa li se salveze viețile nu trebuie legati fedeleș. Si mai si trăiesc! (Dar li se dau toate medicamentele si glucoza pe vena, pe langa altele ca sa nu simtă foamea.)
    Femeile operate pentru cezariana cu anestezie generala si intubare, nu trebuie legate, că nu-și smulg nimic de pe ele cand sunt intubate. Nici alea cu implanturi mamare. N-au vanatai pe extremitati, nu necesita imobilizare suplimentara cu chingi.
    Doar astia care ar putea sa deranjeze si sunt separati complet de aparținători, care pot fi dati la morti de inmormantat cu distanta (fara autopsie), astia isi smulg firele de pe ei?
    Suparare mare ca lumea nu pune botul la balmajelile lor… Ba, dar ati încercat să-i si tratati, ba? Nu doar să-i cazati/gazati pe sectia ati?