G4Media.ro

Șefa reprezentanței Comisiei Europene la București: Avem la dispoziție procedura de infringement…

Șefa reprezentanței Comisiei Europene la București: Avem la dispoziție procedura de infringement și opțiunea nucleară, declanșarea articolului 7, pentru a răspunde încălcării principiilor statului de drept în România

Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, a declarat vineri, într-un interviu acordat RFI, că Bruxelles-ul are o serie de instrumente de intervenție pentru a răspunde încălcării principiilor statului de drept în România, printre care procedura de infringement și „opțiunea nucleară”, și anume declanșarea articolului 7 din Tratatul UE.

„Vom folosi cu mare atenție instrumentele pe care le avem la dispoziție… există procedura de infringement, există opțiunea nucleară, dar sperăm să nu ajungem acolo”, a spus Cristea, cu referire la eventualele încălcări ale principiilor statului de drept de către autoritățile de la București.

„Încercăm să ne uităm mai mult la fapte și mai puțin la vorbe, asta este foarte important, dar suntem foarte îngrijorați”, a precizat ea. „Mă așteptam să apară aceste proteste ale magistraților, pentru că aceste ordonanțe se emit peste noapte, fără consultări publice cu părțile implicate, iar magistrații simt că independența le este amenințată”.

Cu privire la nou înființata Secție specială de investigare a magistraților, Cristea spune că apariția acestei structuri, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, ridică mari semne de întrebare, iar „primele sale acțiuni nu sunt de natură să ne liniștească”.

Referitor la ultimele acuzații venite dinspre partidele puterii, potrivit cărora rapoartele MCV ar folosi date „măsluite”, Angela Cristea a subliniat că toate datele provin din surse publice, marea lor majoritate de la instituțiile statului român. „Restul e manipulare… Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns”, a adăugat ea.

Articolul 7 a fost utilizat până acum doar în cazul Poloniei și Ungaria. Acesta este prevăzut ca o ultimă măsură faţă de o ţară care comite o „încălcare gravă” a valorilor UE – printre care asupra statului de drept.

Calificat adesea drept „armă nucleară” instituţională, Articolul  7 poate duce în cele din urmă la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în special, al dreptului său de vot în Consiliul UE, organism în care cei 28 de membri definitivează legislaţiile europene.

În comparaţie, procedurile de infringement pe care le poate lansa Comisia împotriva unor ţări care încalcă normele UE, mult mai obişnuite, nu pot duce în ultima instanţă decât la sancţiuni financiare împotriva unei ţări, conform Digi 24.

Vezi interviul integral acordat de Angela Cristea postului RFI aici.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Pai eu ce spun de ceva timp?! Ca trebuie apasat butonul pe „arma nucleara” institutionala.
    Luati-le dreptul de vot, ca daca nu sunt in stare sa faca legislatie interna e clar ca, cu atat mai mult, nu merita sa contribuie la legislatia europeana!
    Ziceti ca incercati sa va uitati la fapte nu la vorbe! Nu or fi de ajuns cate fapte s-au strans in 2 ani?!
    Ce mai asteptati, un zarboi civil, ce?!

  2. Astia nu mai tremura de frica nimanui,doar de frica puscariei si din cauza asta dupa ei potopul!!

  3. La suspendarea dreptului de vot ar trebui adăugată și tăierea indemnizațiilor demnitarilor români în organismele UE -consiliu și parlament- că maimuțele astea de le-am trimis noi acolo numai asta înțeleg. Pe dreptul de vot al României în consiliu nu dau doi bani trimișii interlopilor acolo