G4Media.ro

Secetă extremă în estul Spaniei: nu a mai plouat semnificativ de 3…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Secetă extremă în estul Spaniei: nu a mai plouat semnificativ de 3 ani, rezervele de apă sunt aproape epuizate, restricțiile impuse încă din toamnă ar putea fi și mai drastice, iar fermierii se tem de faliment

Catalonia, regiune din estul Spaniei, se confruntă cu lipsa de precipitații de aproape trei ani. În ciuda măsurilor restrictive, situația s-ar putea înrăutăți și mai mult în timpul verii, iar fermierii ar putea fi nevoiți să nu mai ude deloc culturile, unele deja puternic afectate de secetă, potrivit francetvinfo.fr.

De îndată ce părăsiți aeroportul din Barcelona, avertismentul este afișat cu litere de tipar pe panourile de informare de pe autostrăzi: „Atenție, risc ridicat de incendiu”. La mijlocul lunii aprilie, vegetația din jurul capitalei catalane este uscată, gata să ia foc la cea mai mică scânteie. Și pe bună dreptate, estul Spaniei se confruntă cu cea mai gravă secetă „de la începutul înregistrărilor meteorologice, în 1905”, dezvăluie cotidianul El País.

Catalonia, care nu a mai primit ploi semnificative de 32 de luni, este în alertă din noiembrie. Ca urmare, rezervoarele care furnizează apă celor 7,7 milioane de locuitori ai provinciei autonome sunt la doar 26% din capacitate. Rezervorul din Sau, aflat la o oră de mers cu mașina de Barcelona, a devenit simbolul acestei crize. „Este plin doar în proporție de 6%, ceea ce nu s-a mai întâmplat de când a fost construit în anii 1960”, oftează Joan Riera, primarul orașului vecin Vilanova de Sau.

Comunele vor fi în curând uscate

În această după-amiază de luni, circa cincisprezece curioși se plimbă pe lângă ruinele unui sat scufundat în rezervor, care acum este din nou accesibil. Marea întindere de apă, unde turiștii merg de obicei cu caiacul, a fost înlocuită de pământ crăpat. „Ultima dată când am fost aici, în urmă cu doi ani, nu se vedea decât partea de sus a bisericii scufundate”, își amintește Odile, o pensionară franceză. „Am crezut cu naivitate că va avea încă picioarele în apă”, adaugă soțul ei, Jean-Louis. Malul lacului artificial se află la câțiva metri sub clădire.

Nivelul scăzut al rezervorului de la Sau, unul dintre cele trei care alimentează Barcelona cu apă potabilă, îngrijorează locuitorii și autoritățile. La sfârșitul lunii martie, guvernul regional a dispus ca o parte din apă să fie transferată într-un rezervor din apropiere și a ordonat capturarea a două tone de pește. Scopul a fost de a preveni moartea acestora din cauza lipsei de oxigen și contaminarea prețioasei rezerve de apă. „Foarte puțini au fost prinși”, spune primarul din Vilanova de Sau. „Nivelul este atât de scăzut încât plasele se prind în crengile de pe fundul apei.” Prin urmare, satul de 300 de locuitori nu știe dacă principala sa resursă de apă este încă potabilă.

„În acest moment, ne luăm apa din râul Ter, cealaltă sursă de aprovizionare a satului. Dar dacă nu plouă până la vară, și acesta ar putea seca.”, a spus Joan Riera, primarul comunei Vilanova de Sau pentru franceinfo.

Acest lucru s-a întâmplat deja în iulie 2022. La acel moment, însă, nivelul apei din rezervorul de la Sau nu era la fel de scăzut. „Am putea rămâne fără apă potabilă în această vară”, avertizează Joan Riera. „Ar trebui să aducem apă cu cisterna, în ritmul a două călătorii pe zi”, spune tâmplarul de 46 de ani, care a crescut în satul de la poalele muntelui. „Ar fi scump și am fi în concurență cu alte comune care încearcă și ele să găsească apă.”

Pentru a păstra rezervele satului, primarul a interzis udarea grădinilor și a spațiilor verzi timp de un an. „Ajungem într-un stadiu în care trebuie să alegem între lux, cum ar fi să avem un teren de fotbal verde, și nevoile esențiale”, spune Joan Riera. „Dar în Catalonia, unii oameni continuă să folosească apa ca și cum ar fi o resursă inepuizabilă.”

Stația de desalinizare, la capacitate maximă

Ca și el, confederația Ecologiștii în Acțiune critică gestionarea apei de către autoritățile catalane și spaniole. „Generalitat [guvernul regional] și statul au permis apariția acestei crize prin faptul că nu au reglementat suficient consumul și au gândit pe termen scurt”, afirmă Jaume Grau, purtător de cuvânt al mișcării ecologiste.

Cu toate acestea, agenția catalană a apei subliniază că are un plan pe cinci ani, care include „măsuri (…) de adaptare la schimbările climatice”. Generalitat intenționează să sporească utilizarea „apelor gri” (ape reziduale tratate în stațiile de tratare a apei) pentru irigarea culturilor și să dubleze capacitatea de producție a unităților de desalinizare a apei de mare.

În ultimele câteva luni, robinetele Barcelonei au fost parțial alimentate de uzina ATL din El Prat de Llobregat. Acest amplasament de 5 hectare, situat la periferia capitalei catalane, este cel mai mare din Europa pentru producția de apă potabilă desalinizată. Două turnuri subacvatice colectează apa de mare la doi kilometri de coastă. Apoi, aceasta este adusă la o rețea de filtrare și desalinizare.

Din vara anului 2022, uzina funcționează la capacitate maximă, producând „2.000 de litri de apă potabilă în fiecare secundă”. „Ajunsesem deja la acest nivel înainte, dar niciodată pentru atât de mult timp… Și nu este prevăzută nicio scădere a activității pentru moment”, subliniază Laia Hernandez, șefa de comunicare la ATL. Teoretic, situl permite ca rezervoarele să nu fie epuizate, preluând controlul atunci când nivelurile sunt prea scăzute. „Obiectivul nostru nu este de a furniza apă în mod continuu populației”, spune Laia Hernandez, plimbându-se între două bazine de filtrare. Dar atâta timp cât nu plouă suficient pentru a umple rezervoarele, instalația continuă să funcționeze la capacitate maximă.

Orice mijloace sunt folosite

Totuși, această soluție este costisitoare: 70 de cenți pe metru cub de apă, în comparație cu 5 până la 20 de cenți pentru tratarea apei de râu. Ca să nu mai vorbim de consecințele pentru mediu. Procesul de osmoză, care constă în separarea moleculelor de apă și de sare prin trecerea lor printr-o membrană la presiune ridicată, necesită cantități mari de energie.

De asemenea, acesta produce saramură, o suspensie foarte concentrată în sare, care este evacuată în mare. „Trebuie să o eliminăm în zone în care să nu afecteze flora marină”, explică Laia Hernandez. „În Llobregat, suntem destul de norocoși să o putem amesteca cu apele reziduale de la stația de epurare din apropiere, ceea ce ne oferă aceeași salinitate ca și în Marea Mediterană. Dar acest lucru nu se întâmplă peste tot.”

„Desalinizarea nu este cea mai bună soluție, dar este una dintre singurele pe care le avem. În condițiile actuale, nu ne putem lipsi de niciun mijloc de producere a apei potabile”, a declarat Laia Hernandez, șefa de comunicare a uzinei ATL, pentru franceinfo.

„Desalinizarea este o soluție de urgență, insuficientă pentru a face față schimbărilor climatice și deșertificării”, răspunde Jaume Grau, de la Ecologiștii în Acțiune. „În câțiva ani, Barcelona va avea clima Andaluziei”, insistă activistul. „Există deja o conștientizare în Catalonia, unde consumul de apă pe cap de locuitor este unul dintre cele mai scăzute din Europa. Dar trebuie să facem mai mult.”

„Nu am avut niciun strop de ploaie”

A consuma mai puțin este exact ceea ce li s-a cerut fermierilor catalani să facă din toamnă. Restricțiile au fost înăsprite și mai mult la sfârșitul lunii martie, starea excepțională impunând o reducere cu 40% a utilizării agricole, potrivit La Vanguardia. „Am reușit să facem acest lucru sacrificând anumite culturi”, recunoaște Olivier Chantry, un horticultor francez care locuiește în apropiere de Barcelona de unsprezece ani. Fasolea, care nu a fost udată în această iarnă, va fi vândută sub formă de semințe, și nu în piețe.

Căpșunele și anghinarele au putut fi udate. Dar canalul care alimentează cele 6,5 hectare de parcele este acum uscat. „În mod normal, primăvara, solul atinge nivelul perfect de umiditate pentru a fi lucrat”, notează bărbatul de 40 de ani, trecând printre două rânduri de varză. „Din ianuarie, solul este tare, mai greu de arat. E ca și cum am fi în mijlocul verii.

În Manresa, la aproximativ 60 de kilometri nord de Barcelona, Josep Guitart face aceeași observație. Acest responsabil local al Uniunii Agricultorilor din Catalonia observă firele îngălbenite și rarefiate ale unui câmp de cereale „care ar trebui să fie verde și până la genunchi”. „Culturile neirigate, cum ar fi grâul și orzul, depind în întregime de ploaie. Dar noi nu am avut nici măcar o picătură”, deplânge colegul său Jordi Segara. Ploaia fină care cade la sfârșitul după-amiezii nu va schimba nimic: „Pe această parcelă, randamentul va fi zero”.

În 2022, agricultorii catalani au recoltat jumătate din cantitatea de cereale și furaje. Anul acesta, pierderile „ar putea fi de 60 până la 80%”, spune Josep Guitart. Acest lucru nu ia în considerare riscul ca regiunea să intre într-o fază de urgență. „În acest caz, ar trebui să oprim complet udarea culturilor și să reducem drastic consumul de apă pentru animale”, continuă sindicalistul. „Dar nu ne putem obliga vacile să bea jumătate din apă!”

„Am putea fi forțați să declarăm faliment”

„Între costurile de producție care au explodat odată cu războiul din Ucraina și pierderile care vor urma, anul acesta va fi teribil”, adaugă Jordi Segara, uitându-se spre câmp cu o privire dezolată. Pentru fermier, „este inevitabil să se ia în considerare alte tipuri de culturi” pentru a face față schimbărilor climatice. „Dar nu poți schimba totul într-un an sau doi, mai ales când cererea de pe piață nu te urmează”, spune el. Până atunci, catalanul va fi ieșit la pensie.

„Nu știu dacă fiul meu va dori să îmi ia locul. În această afacere, există puține garanții și multe riscuri, mai ales cu încălzirea globală. Să-l încurajez să preia ferma ar fi ca și cum l-aș împinge în prăpastie”, spune Jordi Segara, fermier catalan, pentru franceinfo.

Viitorul este, de asemenea, o sursă de îngrijorare pentru Olivier Chantry. „Culturile care reprezintă 80% din cifra mea de afaceri sunt plantate între iulie și septembrie, când temperaturile sunt cele mai ridicate și când evaporarea este cea mai mare”, spune acest membru al Sindicatului agricultorilor catalani. „Prin urmare, trebuie să fie udate foarte mult, dar dacă Catalonia intră într-o fază de urgență, va fi imposibil.”

Ce ajutoare vor fi oferite agricultorilor în acest caz? Fermierul nu știe. „Risc să fiu nevoit să îi concediez pe cei trei angajați ai mei… Având în vedere despăgubirile care trebuie plătite și lipsa veniturilor, am putea fi nevoiți să ne declarăm în faliment”, spune el.

Potrivit Agenției Apei, în lipsa precipitațiilor în următoarele luni, Catalonia „ar putea intra în faza de urgență în septembrie”. „Avem planuri de adaptare în anii următori, dar nu avem o soluție imediată pentru a face față secetei”, recunoaște Laia Hernandez, de la uzina de desalinizare ATL. „Așa că trebuie să ne descurcăm cu ceea ce avem, sau să ne mutăm în nordul Franței”, glumește ea. „Pentru că suntem la maximul capacității noastre actuale.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...