G4Media.ro

Scurgere de documente despre modul în care China a gestionat începuturile pandemiei:…

Scurgere de documente despre modul în care China a gestionat începuturile pandemiei: Cum au fost manipulate cifrele pentru a raporta un număr mai mic de cazuri de infectare/ 1 Decembrie, un an de la primul caz oficial 

Autoritățile din China au raportat un număr mai mic de cazuri decât cel real, potrivit unor documente confidențiale obținute de CNN, preluat de Digi24. Acestea arată și haosul care domnea în Wuhan la începutul pandemiei. Potrivit CNN, data de 1 Decembrie marchează un an de la înregistrarea primului pacient care manifesta simptome ale bolii în Hubei, capitala provinciei Wuhan, potrivit unui studiu.

În 10 februarie, autoritățile chineze au raportat 2.478 de noi cazuri de COVID-19 – ridicând numărul global la peste 40.000, cu mai puțin de 400 de cazuri înregistrate în afara Chinei continentale.

Totuși, într-un raport marcat „document intern, vă rugăm să păstrați confidențialitatea”, obținut de CNN, autoritățile sanitare din provincia Hubei, unde a fost detectat pentru prima dată virusul, vorbesc despre 5.918 cazuri noi detectate pe 10 februarie, mai mult decât dublul numărului oficial de cazuri.

Această cifră mai mare nu a fost dezvăluită public, deoarece sistemul de contabilizare al Chinei părea, în tumultul primelor săptămâni ale pandemiei, să minimizeze severitatea focarului.

Acest raport face parte din 117 pagini de documente scurse de la Centrul Provincial Hubei pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, obțiute și verificate de CNN.

Luate împreună, documentele reprezintă cea mai semnificativă scurgere de informații din interiorul Chinei de la începutul pandemiei și oferă prima privire clară asupra datelor pe care le aveau oficialii chinezi.

Guvernul chinez a respins cu fermitate acuzațiile făcute de Statele Unite și alte țări occidentale conform cărora a ascuns în mod deliberat informații referitoare la virus, susținând că a fost deschisă de la începutul pandemiei. Cu toate acestea, deși documentele nu oferă nicio dovadă a unei încercări deliberate de a ascunde rezultatele, ele dezvăluie numeroase neconcordanțe în ceea ce autoritățile credeau că se întâmplă și ceea ce a fost dezvăluit publicului.

Documentele, care vizează perioada octombrie 2019 – aprilie 2020, dezvăluie un sistem inflexibil de sănătate, constrâns de birocrație și de proceduri rigide care nu erau pregătite pentru a face față unei urgențe. În mai multe momente critice de la începutul pandemiei, documentele arată pași greșiți și eșecuri instituționale.

Documentele arată lentoarea cu care au fost diagnosticați pacienții cu COVID-19. Chiar dacă autoritățile din Hubei au prezentat publicului gestionarea focarului inițial ca fiind eficientă și transparentă, documentele arată că oficialii se bazau pe mecanisme de testare și raportare defectuoase. Un raport de la începutul lunii martie arată că timpul mediu dintre debutul simptomelor și diagnosticul confirmat a fost de 23,3 zile, ceea ce ar fi îngreunat semnificativ eforturile pentru monitorizarea și pentru combaterea bolii.

China insistă că a gestionat bine focarul. La o conferință de presă din 7 iunie, Consiliul de Stat al Chinei a lansat o carte albă în care spunea că guvernul chinez a publicat întotdeauna informații legate de epidemie într-un mod „deschis și transparent”.

„În timp ce depunea eforturi importante pentru a conține virusul, China a acționat, de asemenea, cu un puternic sentiment de responsabilitate față de umanitate, poporul său, posteritate și comunitatea internațională. A furnizat informații despre COVID-19 într-un mod complet profesional și eficient. A publicat informații autorizate și detaliate cât mai curând posibil și în mod regulat, răspunzând astfel în mod eficient la preocuparea publicului”, se arată Cartea albă.

CNN a contactat Ministerul Afacerilor Externe din China și Comisia Națională de Sănătate, precum și Comisia de Sănătate din Hubei, pentru o reacție cu privire la aceste documente, dar nu a primit niciun răspuns.

Citește integral pe Digi24.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Nu numai la inceputul pandemiei a ascuns. In ziua de azi China raporteaza un numar de infectii mai mic decit in Romania. La un miliard jumate de oameni.

    • Uimitor, dar adevarat. Or fi dat-o ei in bara la inceput si au cosmetizat cifrele, dar intre timp s-au adaptat. Numarul mic de infectari este real. Viata in China apropae ca a revenit la normal. Presa straina are acces si e clar ca nu exista carantina generalizata, ca in Europa, nici cozi la morga. Vezi ultima stire cu aeroportul din Shanghai – au descoperit 2 cazuri la personalul aeroportului si a doua zi au testat 15000 de oameni, ca sa fie siguri ca situatia este sub control.

    • Te rog sa imi prezinti o dovada. Ai fost in China si ai numarat sicriele?

      E plina Romania de parerologi, cu date mai bune ca CIA

    • Au descoperit 2 angajati infectati si au inchis 15000 de persoane in aeroport voiai sa spui

  2. Povesti, dintr-un articol de pe CNN.

    Zice asa: autoritățile chineze au raportat 2.478

    Dupa: vorbesc despre 5.918 cazuri noi detectate pe 10 februarie, mai mult decât dublul numărului oficial de cazuri.

    Dar DE FAPT: „cazuri confirmate”- 2.345, „cazuri confirmate clinic” 1.772 și „cazuri suspecte” 1.796.

    Fake news, era virusul la inceput, oamenii aia 1796 erau supecti ! De ce dracu i-ar declara in cifre oficiale? Unde se declara suspectii?

    Ma rog, MSM isi ia dijma, trebuiau cumva sa ii scoata pe chinezi vinovati, ma rog, nu zic ca nu sunt, dar faceti rost de dovezi fratilor, nu povesti dinastea manipulate.

  3. Coronavirusul a apărut în China la sfârșitul verii 2019 după cum se poate observa din aglomerarea mașinilor în jurul spitalelor comparativ cu imaginile din satelit din 2018.

    În toamna lui 2019 crescuseră deja căutările pe internetul chinezesc pe tema simptomelor.

    După cum au descoperit cercetătorii care făceau un studiu asupra cancerului de plămâni în Italia, probele colectate în toamna 2019 conțineau anticorpi la coronavirus, deci participanții sănătoși înrolați în program fuseseră deja bolnavi de covid și se vindecaseră.

    Cu alte cuvinte, autoritățile chineze au început să raporteze cazuri de infectare la mult timp după ce virusul fusese exportat deja.

    Linkurile le las în comentarii separate pentru că s-ar putea să nu treacă de moderare. Dacă nu apar, căutați pe google:

    abcnews.go.com Satellite data suggests coronavirus may have hit China earlier: Researchers

    și

    weforum.org Coronavirus came to Italy almost 6 months before the first official case, new study shows

    • Povestea cu imaginile de satelit si cautarile a fost demontata de mult: https://www.bbc.com/news/world-asia-china-53005768 https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-china-research-idUSKBN23G0OM

      Comparatii cu parcari in constructie, ascunse de cladiri, etc. Si spitale de copii, cand copii nu prea sunt afectati de COVID. Numai bazaconii. Si cresterea cautarilor pentru diaree, cand aceasta este un simptom relativ rar la COVID. Daca erau cautari cu pierderea mirosului sau gustului intelegeam.

      Si in studiul italienilor n-am incredere deloc, rata de pozitivare a probelor este enorma, ceea ce nu are niciun sens, ar fi fost un numar enorm de decese din toamna in Italia daca ar fi fost reale, si nu exista deloc exces de mortalitate in acea perioada.

    • Gata, m-am liniștit. Dacă China și câțiva oameni de știință independenți au zis că studiul americanilor nu e corect, înseamnă că așa e. Cum să n-am încredere într-un partid comunist care conduce în mod dictatorial (pleonasm, știu), își sclavagește cetățenii și ascunde pandemii?

  4. „Marea scurgere” a fost postata in martie de Carl Zha. Acum, ca au trecut alegerile din SUA, s-a dat liber la spurcat China si in mass media de stat si de stat paralel americane.

    imaginati-va ca Gadea sau G4 citea si alteva in afara de CNN, pe care il putem citi cu totii.

    PS. Tot nu s-a prelucrat in BOB cazul caricaturii chineze despre asasinii australieni? Deja e cel mai citit subiect pe BBC, unde, fireste, caricatura NU este aratata. Doar unii sunt Charlie.

  5. As dori sa va impartasesc experienta mea din primele zile ale lui ianuarie anul asta. Mai toata luna decembrie a lui 2019 mi-am petrcut-o la Bucuresti datorita naturii meseriei mele ,timp in care am colindat prin multe locuri si cand spun asta ma refer la marile complexe comerciale etc. Ultimele zile ale lui decembrie 2019 ca si primele ale lui 2020 le-am petrecut acasa in familie urmand ca in data de 6 ianuarie sa incep serviciul , lucru care nu s-a intimplat deoarece in noaptea de 5 spre 6 am facut temperatura ,frisoane . Vreau sa va spun ca pana atunci nu am avut absolut nici un simptom.Apoi zilele urmatoare , a inceput tusea seaca ,dureri in gat febra musculara senzatia de asfixiere ,ma durea fiecare milimetru din mine si i-mi era frica sa ma apuce tusea . Am sunat un prieten medic ORL pentru ca am ramas si fara voce si mi-a prescris un tratament pe care l-am urmat si pot sa va spun ca trei saptamani nu m-am ridicat din pat apoi usor usor mi-am revenit . Am 51 de ani si o experienta ca asta nu am trait pana acum .Nu vreau sa afirm ca am avut coronavirus … Un prieten bun de-al meu lucreaza la Milano , este angajatul firmei Edison si este sef pe partea de intretinere in cadrul unui mare spital si tot discutand cu el zicea ca acolo inca din toamna au aparut niste cazuri de pneumonie suspecta.Omul nu a venit nici acum acasa de un an si ceva .In noiembrie am pierdut o persoana draga datoria virusului asta nenorocit si am simtit nevoia sa sriu rindurile acestea . P.S. I-mi aduc totusi aminte cand ne spune d-l doctor Cercel ca Wuhan-ul e un punct mic pe harta…si iata unde am ajuns…