G4Media.ro

Schengen: Ministrul austriac de Interne vrea o directivă UE care să respingă…

sursa foto: ELVIS BARUKCIC / AFP

Schengen: Ministrul austriac de Interne vrea o directivă UE care să respingă persoanele sosite fără o procedură de azil

În timpul vizitei în Bulgaria împreună cu cancelarul Nehammer, ministrul austriac de interne Gerhard Karner a cerut legalizarea refuzului unor solicitanți de azil, transmite publicația Der Standard. Experții citați de ziarul austriac resping solicitarea acestuia, pe motiv că ar încălca drepturile omului.

Aceasta e una dintre marile condiții puse Comisiei Europene și statelor membre de către guvernul austriac după ce a respins prin veto aderarea României și Bulgariei la Schengen.

Potrivit ministrului de interne Gerhard Karner, este nevoie de o nouă directivă UE de respingere pentru a reduce numărul de cereri de azil în Austria și în Uniunea Europeană. Aceasta ar trebui să permită respingerea solicitanților de azil cu șanse mici sau inexistente de protecție fără a mai fi nevoie ca aceștia să treacă printr-o procedură de azil, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului în marja vizitei lui Karner și a cancelarului Karl Nehammer în Bulgaria, luni.

Directiva propusă provine dintr-un plan în cinci puncte pe care Karner l-a publicat în noiembrie. Într-o scrisoare de la acea vreme, el a cerut Comisiei Europene să acționeze în consecință.

Încă de duminică, Karner a cerut în mod repetat modalități mai simple de a putea respinge refugiații din UE. Concret, potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului, accentul este pus pe crearea unei noi directive UE de respingere a solicitanților de azil fără șanse reale de a primi protecție – cum ar fi persoanele din India sau Tunisia, care au venit în UE prin Serbia în 2022.

„Directiva UE privind persoanele strămutate se aplică refugiaților de război din Ucraina. Pe această bază, oamenii au un statut de protecție fără a fi nevoiți să solicite azil. Pe de altă parte, ar trebui să fie posibil să se creeze o directivă care să permită respingeri fără ca o cerere de azil să fie examinată”, a declarat purtătorul de cuvânt în cadrul apelului STANDARD.

Propunerea nu a fost încă finalizată. Dar ministrul va continua să o supună dezbaterii, de exemplu în timpul unei vizite planificate în Suedia, care deține în prezent președinția Consiliului UE.

Planul a fost respins de experți. Lukas Gahleitner-Gertz, de la Asylum Coordination, consideră că planul reprezintă o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Convenția de la Geneva privind refugiații nu permite acest lucru, a declarat expertul constituțional Bernd-Christian Funk în interviul acordat STANDARD. Nu este posibilă returnarea solicitanților de azil fără a efectua o procedură corespunzătoare în cazul lor.

Pe baza Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii, o directivă de repatriere este „poate posibilă din punct de vedere juridic, dar imposibil de realizat din punct de vedere practic”, spune Funk. Întrebarea cu privire la ce trebuie făcut cu persoanele respinse și cine ar trebui să asigure returnarea lor poate fi clarificată – dacă va fi cazul – doar cu consensul tuturor statelor membre. Un astfel de consens nu este la vedere.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Corect !

  2. Aderarea statelor la Spațiul Schengen se face DOAR în raport de îndeplinirea condițiilor tehnice. Atât!

    În mod anormal, dar de înțeles, a fost legată aderarea la Schengen de respectarea principiilor statului de drept. România și Bulgaria au scăpat de MCV.

    Ideea că orice stat poate pune în mod discreționar condiții pentru aderarea/respingerea altor state (a se vedea admiterea Croației) este complet nelegală și irațională.

    La următorul vot la care este necesară unanimitatea, România ar putea cere o directivă europeană prin care să i se aloce 1000 de miliarde de euro, spre exemplu. Că așa vor românii, pentru a proteja eficient refugiații din Ucraina, să zicem. Nu pot fi acceptate condiții absurde din partea niciunui stat membru.

    Este inacceptabil! România are datoria de a se adresa forurilor europene pentru a i se pune în vedere Austriei că dacă este nemulțumită de modul în care funcționează UE, poate pleca ea însăși (precum UK), fără a împiedica funcționarea Uniunii. Cum a putut fi admisă Croația, iar România nu?! Care este explicația rațională a Austriei?!

    • Nu e nici o explicatie rationala si de bun simt.Poate Austria trebuie inteleasa referitor la numarul mare de cereri de azil dar acceptarea Croatiei si nu si a Romaniei este inacceptabila.De asemenea conditionarea aderarii Romaniei de indeplinirea unor cerinte care nu revin in sarcina ei (paza frontierei Bulgariei, reducerea numarului de azilanti ).

  3. Adolf ar fi mandru de acest ministru austriac de interne.

    • Adolf Nehammer Balkan Gauleiter gegen Bulgarische und Rumänische SchweineBübli die kommen von dadrunten.
      Recititi-l pe nemuritorul soldat al lui Hasek, cel mai bun cunoscator al KuK. Kanzlerul este un Laitnant Dub, versiunea „bese-n cizme” (iertata fie-mi vorba urâta, dar este un citat din Svejk).

  4. Eu as cere o directiva europeana prin care tari care nu au implementat complect legislatia pe un anumit domeniu, capitol, gen Schengen, sa nu poata vota pe acel domeniu, sa aiba numai statut de observatori. Nici Austria si nici Olanda nu au implementate toate legile si procedurile legate de Schengen.

  5. Mă întreb dacă politicienii noștri care ne reprezintă în acest caz,citesc commenturile de pe aici…ar avea ceva de învățat, și nu s-ar mai face de râs în halul asta.le sugerez să o facă,prind idei.😉

  6. „Recomandarea” a fost sa nu admita aderarea Romaniei si Bulgariei, motivatia: („gasiti voi niste motive”). Si au gasit, dintre toate greselile si frustrarile lor acumulate in ani de zile…. Multumim Austria, va veni si vremea voastra sa va doriti ceva… !

  7. Reforme adica. Greu de facut reforme, cand nu vezi padurea de copaci, cum toate comentariile fac.

  8. Am suferit pe urma lor sute de ani.A sosit timpul să ne între bine mințile în cap, și să-i eliminăm pe veci din viața noastră. Continuarea fermă,cu mult curaj al boicotării împotriva acestor coloniști.

  9. Dacă toată Europa a votat pentru România, și numai ei s-au pus dea curmezișul,e clar că acești coloniști vor să le stăm în continuare sub talpa lor.

  10. aici sunt de acord 100% dar nu mi se pare corecta santajarea candidatilor schengen pt asta.

  11. Un bulshit de la un capăt la altul, n-au nici o legătură cererile de azil cu spațiul Schengen, de altfel cei mai mulți migranți ilegali intra pe ruta Serbia-Croatia-Un garia sau Serbia-Ungaria -Austria, totuși cancelarului nu-si putea pune-n cap turiștii austrieci care merg vara în Croația la Adriatica. Părerea mea e că trebuie dus boicotul până la dispariția oricărei urme de firmă austriacă din România, nu vă faceți probleme le vor lua locul alte firme românești sau străine. Oricum în maxim 10 ani PIB-ul României va fi mai mare decât al Austriei , o țară mică cu tupeu de fost imperiu. De-a lungul istoriei am avut numai de pierdut în relația cu această țară nesemnificativă la nivel european care se visează hub energetic ea neavând nici o resursă energetică.

    • Sunt de acord cu faptul ca Austria si Olanda isi bat joc de Romsnia , dar de aici si pana la boicotarea firmelor austriece este o totala lipsa de cunostinte economice din partea celor care scriu astfel de ineptii. Ia intrebati in jurul vostru si o sa vedeti cati romani lucreaza la banci austriece , la companii austriece si veti vedea ce inseamna sa dispara acestea. Iar nu in ultimul rand , pt cei mai ” inteligenti” de aici , cautati pe net care era situatia Petrom inainte de privatizare si veti fi uimiti sa vedeti gaurile de milioane de EUR la bugetul statului produse de Petrom, banii furati de mai marii companiei Petrom. Chiar credeti ca daca statul redevine proprietar Petrom, va mai fi ceea ce este acum ? Fiti sigur ca in cativa ani veti vedea pierderile de sute de milioane de EUR generate de administrarea ” perfecta” a statului.

  12. ,, Afacerii” cu Austria i se aplica zicala ,,Unde dai si unde crapa !”
    Grijile noastre erau ridicarea MCV, rapoarte pozitive de la Frontex, transpartenta maxima a activitatilor de frontiera si a documentelor aferente, tehnologizare pana in dinti, caini, cai buget dupa buget, pregatire personal de specialitate si urmarirea cu profesionalism a punctelor de referinta in vederea implementarii procedurilor de salvare, primire , control cereri , intocmire acte, acceptare imigranti dupa conditii si monitorizare transport , verficare interna si paraverificare CE in scopul nobil al accederii in zisul Schengen, toata lumea multumita, dar deodata, ca din neant apare Austria si zice ,, bau ,,nu”, ea are 100.000 de imigranti ilegali si sigur Romania si Bulgaria sunt de vina ! I s-a zis la jocul de tarot!
    Coasta lunga a Marii Adriatice; lejer abordabila pe apa si apoi de pe uscat, este irepugnabila imigratiei, nu e destul de aventuros, de greu sa ajungi pana in Austria, e preferabil sa te strecori prin stramtoarea Dardanele-Bosfor cu toate navele riverane Marii Negre etc, sa te afli oricum cu barca in cea mai furtunoasa mare e la Atlantic incoa’ , vinetie, aglomerata si vantoasa !
    Pe scurt, cu ordin sau fara ordin, Austria se comporta ca in vremurile vetuste cand incurca cu rea-vointa viata tarilor dintr-o zona larga, ca asa erau timpurile, nu era democratie, era sange, se zicea, albastru!
    Repetarea unei situatii similare e o proba de profunda prefacatorie din partea tuturor partilor europene implicate, iar Romania nu mai are nevoie de practicarea unui sport preferat, ” sa ne facem ca am uitat ! ”