G4Media.ro

Presa austriacă: Karner și Predoiu s-au bucurat la aeroport de air Schengen,…

Sursa Foto: Facebook/ Catalin Predoiu

Presa austriacă: Karner și Predoiu s-au bucurat la aeroport de air Schengen, dar eliminarea controalelor la frontieră nu se întrevede

În duminica Paștelui, România și Bulgaria au aderat parțial la spațiul Schengen, iar de atunci au fost eliminate controalele la intrarea în spațiul aerian și maritim pentru cetățenii lor. În consecință, ministrul de interne Gerhard Karner și omologul său român, Cătălin Predoiu, au fost foarte fericiți marți pe aeroportul Viena-Schwechat, transmite agenția austriacă de presă APA.

Cu toate acestea, rămâne incert când vor fi abolite controalele la frontieră și pe uscat.

După o întâlnire de lucru, cei doi miniștri de interne s-au prezentat în fața mașinilor de control al pașapoartelor.

Karner, care, potrivit colegului său român, a devenit în ultimele luni „nu doar un coleg, ci și un prieten”, a subliniat, de asemenea, „numeroasele interese comune”, asupra cărora sunt „foarte bine coordonați”.

Potrivit ministrului de interne, faptul că încă nu s-a stabilit o dată pentru integrarea completă a celor două țări în regimul de frontieră Schengen nu se datorează unor probleme bilaterale. Dimpotrivă, Karner a folosit din nou imaginea sistemului de azil „stricat” al UE, care nu poate fi extins în acest fel: „Am considerat întotdeauna România și Bulgaria ca fiind parteneri apropiați atunci când a fost vorba de a pune presiune asupra Comisiei Europene pentru a îmbunătăți sistemul. Iar acest lucru începe să aibă efect”, a declarat Karner, referindu-se la promisiunile de creștere a fondurilor UE pentru protecția frontierelor externe și la o creștere a personalului Frontex.

Predoiu s-a prezentat ca un pragmatic: „România nu este prima țară care a aderat la spațiul Schengen pas cu pas – dacă nu mă înșel, și Austria a fost în această situație”. De fapt, tot Austria a fost prima care a eliminat controalele pentru persoanele care călătoresc cu zboruri interne și abia apoi a desființat treptat controalele la frontierele cu Italia și Germania.

România și-a „meritat foarte bine” statutul actual, a declarat încrezător ministrul. Protecția frontierelor a fost consolidată în ultimele luni și „sute de milioane de euro au fost investite în protecția frontierelor externe” – cu rezultatul că migrația ilegală peste granița româno-sârbă „a scăzut practic la zero”, a spus Predoiu.

Decizia finală privind integrarea deplină în Schengen este, în cele din urmă, una politică – „dar politica se raportează întotdeauna la realitate – iar realitatea nu este întotdeauna ușor de gestionat”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...