G4Media.ro

Scandalul registrului ”aberant” care omoară activitatea ONG-urilor: Asociația care construiește un spital…

Scandalul registrului ”aberant” care omoară activitatea ONG-urilor: Asociația care construiește un spital în București anunță că va ataca ordinul ANAF în instanță

Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, fondatoarele Asociaţiei ”Dăruieşte Viaţă” care construieşte un spital la Bucureşti au protestat vineri, la ora 15.00, în faţa Ministerului de Finanţe, împotriva prevederilor legislative care amenință să suspende activitatea tuturor ONG-urilor din România. După o scurtă discuție cu ministrul Finanțelor, care a anunțat un proiect de ordin pus în dezbatere de ANAF, Oana Gheorghiu a declarat pentru G4Media.ro că dacă Ministerul Finanțelor nu va accepta propunerile societății civile, va ataca în contencios administrativ actele contestate.

Care este problema. Toate ONG-urile sunt obligate să se înscrie până la 1 aprilie 2019 într-un Registru nou creat la ANAF, în urma OUG 25/2018. Problema e că acest registru nu există, el nu a fost creat încă de ANAF, iar timpul extrem de scurt rămas până la 1 aprilie i-a făcut pe mai mulți reprezentanți ai societății civile să protesteze față de modul în care guvernul tratează ONG-urile. Motivul? Orice ONG neînregistrat până la 1 aprilie, cum cere legea, va putea avea activitatea suspendată pentru că nu a respectat legea, dar legea nu poate fi respectată pentru că nu există încă Registrul în care ONG-urile trebuie să se înscrie.

O altă problemă este că înscrierea în Registrul ONG-urilor presupune o serie de acte birocratice absolut inutile, care să certifice lipsa datoriilor, existența bilanțurilor și faptul că un ONG nu e inactiv fiscal – adică date pe care ANAF le are deja la dispoziție în bazele sale de date. Pentru fiecare ONG însă, obținerea acestor date va însemna zile întregi pierdute la ghișee. În plus, fiecare ONG trebuie să să mai depună o cerere la organul fiscal de care aparțin, plus o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că desfășoară activitatea în domeniul pentru care a fost constituit acel ONG.

„Noi facem un spital, ei nu sunt în stare să facă un registru”, au scris joi pe Facebook fondatoarele Asociației ”Dăruieşte Viaţă”. Ele au mers vineri să protesteze în fața Ministerului Finanțelor.

Soluția ANAF. În noaptea de joi spre vineri, pe site-ul ANAF a apărut un proiect de Ordin al președintelui instituției care prevede procedura privind organizarea Registrului entităților / unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.

Proiectul de Ordin publicat joi noapte de ANAF prevede, la Anexa 1, o procedură extrem de complicată pentru organizarea Registrului ONG, care include și o cerere semnată de fiecare ONG. Același proiect legislativ mai arată că cererea fiecărui ONG ”se soluționează în termen de 10 zile de la depunere”, dar nu e clar cum va reuși ANAF să proceseze până la 1 aprilie cererile a zeci de mii de asociații, fundații și unități de cult.

Ce spun ONG-iștii. ”Proiectul de Ordin e aberant. Cere o declarație pe proprie răspundere că ONG-ul desfășoară activitatea în domeniul pentru care a fost constituit, pornește de la prezumția că suntem infractori toți. E ca și cum i-aș cere ministrului Teodorovici să dea o declarație că e ministru ca să-și poată desfășura activitatea în continuare”, a declarat pentru G4Media.ro Oana Gheorghiu.

”Mai mult, ne pune să ne plimbăm pe la administrații fiscale să dovedim că nu suntem datori și să dovedim că am pus bilanțul. Păi statul are softuri speciale, are toate aceste date la îndemână, zeci de mii de oameni puși pe drumuri. Să facă Registrul, dar să folosească deja datele pe care le au, să nu ne plimbe pe toți”, a mai spus fondatoarea Asociaţiei ”Dăruieşte Viaţă”.

Oana Gheorghiu a declarat pentru G4Media.ro că săptămâna viitoare asociația sa va trimite la Ministerul Finanțelor obiecțiile la acest proiect de ordin și va solicita o întâlnire pentru a le discuta. ”Dacă nu vom rezolva problema pe această cale, vom contesta în contencios administrativ proiectul de ordin pentru că noi credem că e un abuz de putere, ne tot trezim cu tot felul de modificări și restricții” în activitate.

Și Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății și co-fondator, alături de Melania Medeleanu, al Asociației MagiCamp, a criticat dur situația creată de guvernul Dăncilă. ”Obligativitatea înscrierii în registrul care nu există este o condiție pe care trebuia să o îndeplinești înainte să poți să o îndeplinești. E pur și simplu încă o bătaie de joc din partea statului, care ar trebui să fie un facilitator măcar, al oamenilor care încearcă să facă ceva, dacă nu un prestator de servicii”, potrivit HotNews.ro.

Foto: Protestul de vineri al ONG-urilor la Ministerul Finanțelor (Sursa: Pagina de Facebook Carmen Uscatu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Inscrierea în Registrul ONG-urilor presupune o serie de acte birocratice care să certifice lipsa datoriilor, existența bilanțurilor și faptul că un ONG nu e inactiv fiscal – adică date pe care ANAF le are deja la dispoziție în bazele sale de date.
    În plus, fiecare ONG trebuie să să mai depună o cerere la organul fiscal de care aparțin, plus o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că desfășoară activitatea în domeniul pentru care a fost constituit acel ONG.
    Cererea fiecărui ONG ”se soluționează în termen de 10 zile de la depunere (azi fiind 15 martie si termenul final fiind 15 zile mai tirziu)
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Diktatura lui Dragneev nu vrea sa auda de ONG-uri. Orice ar insemna libertate trebuie strivit – asa cum a invatat odrasla ticăloasă a militianului ceausist care batea taranii din Teleorman pentru ca furau cartofi de la CAP.

  3. Propun schimbarea acestei publicatii online in G4Mizeria.ro

    • Sa intelegem ca trebuie sa indeplinesti poruncile primite de la stapani , altfel dispar sursele de finantare .

  4. Doneaza aici. Sustine o presa libera. Aici este presa libera? Ce gluma buna. O presa libera nu sterge comentariile utilizatorilor care nu au jicnit absolut nici o persoana, in schimb vad ca este promovat limbajul vulgar la adresa psd-ului. Cred ca se si premiaza.

    • Am voie să consider greșelile matale gramaticale și ortoepice drept „limbaj vulgar la adresa” bunului simț?

    • Alin, cred că ai greșit locul unde poți face comentarii…. Caută altceva…. Nu realizezi că este o lecție dată guvernului și lui Dragnea, care nu fac altceva decât să își asume merite sau să împrăștie venin…. ONG- urile pot, ei de ce nu? Din fondurile europene nu se poate fura!!!

    • Hai sictir, atat am de spus

    • Analogie fără perdea: Dacă eu îți intru nepoftit în sufragerie, că era ușa deschisă, și îți strig că ma-ta a fost curvă și ar trebui să te cheme altfel, iar tu mă dai afară, am sau nu dreptul să mă plâng că mi-a fost încălcată libertatea constituțională de expresie?

      Libertatea aia este prevăzută pentru spații publice! Cum ai ajuns să crezi că sectiunea de comentarii a unei publicații este spațiu public, în care poți să o spurci cum îți vine?

  5. Puteti sa atacati ce doriti , dar in mod normal trebuie sa puneti la suprafata toate sursele de finantare . In rest va doresc succes .

    • Eu donez frecvent la unele ONG-uri, transfer direct in contul lor din contul meu de la ING.
      la detalii plata trec: de la Soros.
      Ce e gresit? Veniturile mele sunt din salariu…

    • Aceste doamne se zbat pentru fiecare leuț, drămuiesc fiecare ban, precis ii pot dovedi pe toți! Au făcut, în câteva luni, ce nu e in stare statul să facă în ani-zeci de ani…pe bani mult mai putini, probabil de zeci de ori mai puțini …si probabil, totul mai calitativ si mai funcțional ! Și nu s-au limitat la spitalul pe care îl construiesc de la zero, au renovat secții întregi și din alte orașe. Acum practic sunt blocate, sunt forțate să se înscrie într-un registru care nu există! Sau care va apărea cu mare întârziere, in conditiile in care fiecare zi contează când e vorba de copii bolnavi, chiar fiecare oră!!
      As vrea și eu să se implementeaze ceva prin care cetățenii să vadă tot ce cheltuei guvernul, leuț cu leuț, să ne dea socoteală pt ce se cheltui și în cât timp ( am văzut cate ceva- creme, agende f scumpe, albume inutile,…). Pt cât cheltuie din banii noștri și pt cât nu cheltuie din banii oferiți de UE pentru noi, cetățenii români! Practic, banii nefolosiți din fondurile europene sunt tot bani furați!!!

    • @cuochiipevoi
      Tocmai de aceea deranjeaza atat de tare aceste doamne si unii ca Mandache.
      Ne arata tuturo cat de repede si frumos de potr face lucrurile.
      In timp ce PSD ne souen doar ca nu se poate, ca strainii „e de vina” si nu fac decat sa demoleze justitia.
      Nu exista lovitura mai mare pentru ei.
      La cat mai multe!

  6. Parerea mea e ca au ramas fara bani si incearca cu disperare sa mai aduca fonduri de unde se mai poate. Asta e faza pe ONG. Intai au amanat depunerea declaratiilor 230 pana la jumatea anului, astfel toate platile vor fi si ele amanate, ca poate atunci or avea de unde. Acum incearca sa desfinteze din ONGuri, prin metode birocratice, ca asa nici nu mai trebuie sa vireze banii.
    Sper ca asta e logica din spate, ca daca e doar incompetenta, atunci chiar ca ne asteapta vremuri tulburi.

  7. La muncă, încetați să vă mai plângeți ca niște fete mari ! ;-))

  8. Un spital a făcut şi Gigi Becali! Nu a trâmbițat asta şi nici nu s-a văicărit atâta. Şi tot print-un ONG. Dar curat şi transparent! Şi fără bani de la societăti comerciale care fură bani din România! Aşa că, duamnelor, batista pe țambal şi uşor cu pianul pe scări!

  9. ca sa parafrazam „PSD NU VREA SA SE CONSTRUIASCA SPITALE IN ROMANIA”