G4Media.ro

Șapte evrei indieni au fost uciși în atacul cu rachete asupra sinagogii…

Foto: Facebook Bnei Menashe

Șapte evrei indieni au fost uciși în atacul cu rachete asupra sinagogii din Manipur/ Aproximativ 5500 de membri Bnei Menashe din India vor să emigreze în Israel

Șapte membri ai comunității Bnei Menashe din nord-estul Indiei au fost uciși luni, când sinagoga lor a fost lovită de o rachetă, relatează Times of Israel.

  • Notă: Bene Menashe este numele dat grupurilor de evrei din nord-estul Indiei, în special din cele două state indiene Mizoram și Manipur, conform Jewish Virtual Library. Bene Menashe revendică descendența din tribul lui Manase, unul dintre cele 10 triburi evreiești exilate din Țara lui Israel de către asirieni în urmă cu peste 2.700 de ani. Printre membrii grupului se numără etnicii Chins, Lushais, Kukis și Mizos. Colectiv, ei sunt adesea numiți Shinlung. În noiembrie 2017, 162 de persoane din comunitatea Bnei Menashe din India au sosit în Israel pentru a se reuni cu membrii familiei și pentru a-și face o nouă viață în țară. Alte 252 au sosit în decembrie 2020: „Povestea acestei comunități unice care și-a menținut legătura cu poporul evreu și cu țara Israelului de-a lungul generațiilor este puternică și inspirată și sper cu ardoare că în curând îi vom vedea pe toți Bnei Menashe rămași să facă și ei aliyah”, a declarat Michael Freund, fondator și președinte al Shavei Israel, un grup cu sediul la Ierusalim care încearcă să ofere ajutor și sprijin „evreilor pierduți” care încearcă să se întoarcă la poporul evreu.
Foto: Facebook Bnei Menashe

Se presupune că racheta a fost lansată de adversarii Meitei din umbrela tribală Kuki a Bnei Menashe. Deși atacul nu este considerat antisemit, deoarece nu a fost menit să îi vizeze pe evrei ca atare, el accentuează dorința evreilor indieni de a veni în Israel, ca urmare a strămutării lor interne ca urmare a conflictului Kuki-Meitei care a tensionat situația în statul Manipur din nord-estul Indiei începând cu luna mai.

Un comunicat de presă al Comisiei pentru Aliyah, Integrare și Diaspora din Knesset notează că există aproximativ 5.500 de membri Bnei Menashe în India care așteaptă să se alăture celor aproximativ 5.000 de membri ai comunității din Israel. Deputatul Oded Forer (Yisrael Beytenu – Israel Casa Noastră), care conduce comitetul, a criticat biroul guvernamental Aliyah și Integrare pentru tergiversarea problemei Bnei Menashe, având în vedere situația periculoasă din Manipur.

Foto: Facebook Bnei Menashe

În cadrul discuției de marți a comitetului, Michal Willer Tal, șeful biroului pentru Asia de Sud-Est al Ministerului de Externe, a reiterat faptul că pericolul cu care se confruntă Bnei Menashe nu este rezultatul identificării lor ca evrei. Ea a sfătuit ca Israelul să ajute la emigrarea comunității, dar a adăugat că acest efort ar trebui să fie „low profile”, pentru a evita aparența unei intervenții în afacerile interne ale Indiei.

Din luna mai a anului trecut, statul Manipur, care are graniță cu Bangladesh, a fost zguduit de violențe între umbrelele tribale Kuki, majoritar creștină, și Meitei, majoritar hindusă, comunitatea evreiască Bnei Menashe aliniindu-se la prima. Potrivit Reuters, cel puțin 180 de persoane au fost ucise de la începutul ostilităților. La începutul conflictului, militanții meitei au incendiat două sinagogi, ucigând un membru al comunității Bnei Menashe.

Foto: Facebook Bnei Menashe

Conflictul interetnic a început atunci când aproximativ 50.000 de membri Kuki au protestat împotriva intenției guvernului indian de a le acorda statutul de trib clasificat Meitei, ceea ce le-ar fi oferit cote rezervate pentru locurile de muncă guvernamentale și pentru admiterea la facultate. Kuki, care fac parte din triburile clasificate, se opun acordării acestui privilegiu Meitei, susținând că acesta din urmă, care reprezintă aproximativ 53% din populația din Manipur, este deja suprareprezentat în stat.

Deși revendicarea iudaismului lor a fost aprobată în 2005 de către rabinul-șef sefard al Israelului de atunci, Shlomo Amar, membrii comunității Bnei Menashe au fost obligați să se supună unui ritual de convertire ortodoxă pentru a fi relocați în Israel.

Foto: Facebook Bnei Menashe
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează