G4Media.ro

Săptămâna de lucru de 4 zile: Comisarul european pentru ocuparea forței de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Săptămâna de lucru de 4 zile: Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă vrea extinderea măsurii la nivelul UE / În Rusia, presiuni pentru 6 zile lucrătoare

Uniunea Europeană ar trebui să facă eforturi pentru implementarea unei săptămâni de lucru de patru zile, în special pentru sectoarele cu deficit de forță de muncă, a declarat comisarul european pentru ocuparea forței de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, citat de Euractiv.

„Cred că este un lucru care avansează progresiv […] pentru că noile generații au o anumită viziune asupra echilibrului dintre muncă și viața personală”, a spus Schmit. „Sunt deschis la acest lucru”, a adăugat el.

Într-un moment în care și Portugalia avansează cu un proiect pilot pe această temă, comisarul subliniază că „nu există o poziție comună” în UE cu privire la săptămâna de lucru redusă. „Cred că este ceva ce se va întâmpla pe baza unor acorduri între partenerii sociali”, a spus el.

Dând exemplul Germaniei, unde cel mai mare sindicat cere progrese în implementarea săptămânii de patru zile și unde unele companii prezintă deja această soluție pentru a recruta lucrători, și anume în sectorul transporturilor, Schmit adaugă că „reducerea timpului de lucru poate fi o modalitate de a atrage” angajați.

„Întrucât există dificultăți pentru anumite sectoare în a atrage oameni, poate că și acestea trebuie să devină mai atractive”, a spus el, subliniind că „este un aspect care face obiectul negocierilor între partenerii sociali”.

Pentru UE, „cea mai mare problemă nu este atât de mult șomajul”, ci mai degrabă deficitul de forță de muncă. Într-adevăr, „multe sectoare caută cu disperare angajați și nu-i găsesc, deoarece oamenii nu vor să lucreze acolo sau nu au competențele necesare”, a adăugat el.

În Portugalia, în cadrul Agendei privind munca decentă, este planificat un proiect pilot pentru a testa săptămâna de patru zile în mod voluntar și fără pierderi de venit. În bilanțul primei faze a acestui proiect pilot, dezvăluit în luna martie, s-a anunțat că la cea de-a doua fază a programului de implementare a săptămânii de patru zile participă 46 de întreprinderi dintr-un total de 99 interesate.

Rusia: presiuni pentru săptămâna de lucru de 6 zile

În paralel, în Rusia au apărut cereri ale companiilor ca guvernul să aprobe extinderea săptămânii de lucru de la 5 la 6 zile.

Asociația patronală ”Avanti” a propus la începutl acestei săptămâni introducerea unei săptămâni de lucru de șase zile în Rusia, ca în timpul comunismului.

Inițiatorii au explicat că Rusia suferă din cauza sancțiunilor economice internaționale. Patronii ruși susțin că introducerea perioadei de șase zile va contribui la realizarea unui progres tehnologic și industrial, la consolidarea suveranității economice și la reducerea dependenței de alte țări.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Iata contrastul dintre Europa si Rusia.

  2. Bugetarii din administratie ar putea lejer sa treaca la saptamana de lucru de 3 zile. Jumatate dintre ei sa vina luni-marti- miercuri (pana la ora12:00) iar cealalta jumatate sa lucreze miercuri (de la ora 12:00)-joi-vineri.

  3. Oare e atat de greu de inteles ca o societate, cu cat munceste mai putin, cu atat are mai putin? Sau credem fiecare ca noi vom lucra 4 zile dar cei care produc bunuri si servicii pentru noi vor continua sa le producă in acelasi ritm? Adica eu produc mai putine cuie, la fabrica de cuie, dar cei care produc paine pentru mine vor face tot cat faceau in 5 zile? Nu vom avea toti mai putin?
    Ma bucur doar ca primesc aceiasi bani pe munca mai putina dar nu inteleg ca voi avea inflatie de 25% cand scade productia de orice cu 20%.
    Idiocracy!

    • Corect, ca vorb-aia, pe vremea lui Ceausescu, atunci cand munceam 6 zile pe saptamana, aveam atatea de nu aveam ce sa facem cu ele…

    • Nu scade nicio producție, căci se lungește ziua de lucru de la 8 ore la 10 ore.
      În loc de 5 x 8 = 40 de ore, va fi 4 x 10 = 40 de ore.

      Francezii au de mult timp ziua de vineri mai scurtă, deci undeva pe la 36 de ore de lucru pe săptămână și le merge bine. Deci n-ar fi mare pagubă nici să avem 4 zile a câte nouă ore fiecare.

  4. Cu excepția României unde se va trece la săptămâna de lucru de 8 zile pentru privati pentru a produce suficienti bani pentru gusturile fine ale specialilor!

  5. pentru implementarea saptamanii cu 4 zile lucratoare romanasul nostru neaos, patriot pur sange …traditionalist nationalist …accepta si un deget in dos…😂😂😂😂😂😂😂

  6. Dar de ce ne intereseaza cate zile ar munci rusnacii? Ei au lumea lor si fac parte din alt univers. Ar fi mai plauzibil sa ne spuneti cate ore lucreaza martienii, nu teroristii rusi

  7. Datorită avansului tehnologic productivitatea in majoritatea domeniilor a crescut imens in ultimele decenii, dar salariile de multe ori de-abia au tinut pas cu inflatia iar timpul liber a rămas la fel sau a scazut pt unii. Si asa urmeaza revoluția inteligentei artificiale, macar acum sa profitam si noi muritorii de rand.

  8. Va fi benefic pentru societate.Daca te gândești,vei munci 10 ore pe zi (tot acolo vei ajunge )