
Salina Praid a devenit inaccesibilă şi personalului operator din cauza ploilor / Prefectul de Harghita: „Din păcate, am pierdut lupta cu natura”
UPDATE: Prefectul Harghitei, Petres Sandor, a declarat marţi, în legătură cu situaţia de la salina Praid, unde apa a reînceput să intre în mină cu un debit care nu poate fi controlat, că s-a pierdut lupta cu natura şi a dat asigurări că oamenii din zonă nu sunt şi nu vor fi singuri în această bătălie.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Din păcate, am pierdut lupta cu natura. Debitul estimat astăzi, în cursul orelor dimineţii, al pârâului Corund, a fost de peste 100 de ori (mai mare decât – n. r.) debitul normal, un debit cum nu s-a văzut, cel puţin în ultimii 30 de ani. Şi materialele purtate de această viitură au afectat într-un mod aproape ireparabil lucrările de amenajare efectuate în cursul ultimelor săptămâni. Apa a început să intre iarăşi în salină, cu un debit care nu poate să fie stăpânit la momentul actual”, a afirmat Petres Sandor în cadrul unei declaraţii de presă, transmite Agerpres.
Întrebat dacă salina se va inunda în următoarele ore, prefectul a răspuns: „Este posibil”.
El a adăugat că se lucrează pentru a îndigui în interior, astfel încât să se salveze măcar parte din zona turistică şi, respectiv, să se salveze vechea exploatare, care nu a fost afectată”.
Oficialul a punctat, însă, că, din discuţiile cu specialiştii, ar dura destul de mult timp ca apa să dizolve atâta sare încât să se pună probleme de stabilitate.
„După toate cunoştinţele noastre, din ceea ce au afirmat specialiştii, ar lua destul de mult timp ca apa să dizolve atâta sare în interiorul minei încât să se pună probleme de stabilitate. Discutăm de luni, ani, nu de ore, zile, săptămâni. În niciun caz”, a precizat Petres Sandor.
Acesta a arătat că, după retragerea apelor, împreună cu toţi factorii responsabili, situaţia va fi evaluată şi vor reîncepe lucrările de amenajare a albiei pârâului.
„Ceea ce o să încercăm, împreună cu toţi factorii implicaţi, de la compania Salrom, Ape, ISU, Consiliul Judeţean, Consiliul Local, toţi, este ca, odată cu trecerea apelor, să evaluăm foarte rapid situaţia la suprafaţă şi să ne apucăm iar, ca Meşterul Manole, de amenajarea albiei pârâului. Contăm foarte mult şi pe investiţia cea mare, care va amenaja tot cursul pârâului, nu doar această zonă critică. Pe de altă parte, Salrom, din câte am înţeles din discuţiile purtate cu domnul director general Dobrea, va efectua cât de curând posibil o expertiză pentru a stabili starea pereţilor, a piloanelor în interiorul minei şi pentru a decide ce este de făcut în continuare”, a spus prefectul Harghitei.
Petres Sandor i-a asigurat pe locuitorii din Praid şi din zonă că nu sunt singuri în această bătălie şi a reluat mesajul Salrom, potrivit căruia, indiferent de costuri, compania va dori să aibă activităţi de turism şi de exploatare în Salina Praid.
„În ceea ce priveşte mesajul pentru concetăţenii noştri din Praid şi din întreaga zonă a salinei, eu nu pot decât să reiau ceea ce apare şi în mesajul Salrom. Acolo se spune că, indiferent de costuri, Salrom va dori să aibă activităţi de turism şi de exploatare în Salina Praid. Din partea instituţiei noastre, vom face tot posibilul ca ceea ce depinde de noi să fie realizat în timpul util şi fără probleme pentru a atinge acest deziderat. Oamenii trebuie să ştie că nu sunt şi nu vor fi singuri în această bătălie”, a declarat Petres Sandor.
Știrea inițială: Platforma Salinei Praid a devenit inaccesibilă şi pentru personalul operator şi utilaje, din cauza infiltraţiilor provenite de la precipitaţiile abundente din ultimele săptămâni, se arată într-un comunicat de presă al Societăţii Naţionale a Sării (SNS), transmis marţi Agerpres.
„În pofida eforturilor depuse de specialiştii din cadrul Societăţii Naţionale a Sării S.A., împreună cu cei din cadrul ISU Harghita, ABA Mureş, Apele Române, Primăria Comunei Praid şi Prefectura Harghita, din cauza precipitaţiilor abundente (în prezent fiind declarat – Cod portocaliu de ploi şi avertizările de ploi torenţiale şi furtuni pentru perioada următoare), în prezent există pericolul iminent de producere de noi sufoziuni din albia pârâului Corund. În prezent, platforma minei a devenit inaccesibilă, ceea ce a condus la retragerea temporară de pe poziţiile de lucru atât a personalului operator, cât şi a utilajelor, până la micşorarea debitului la un nivel acceptat şi retragerea apelor, care să permită evaluarea ulterioară a situaţiei şi continuarea lucrărilor necesare pe albia pârâului Corund pentru consolidarea albiei prin betonarea zonelor de minimă rezistenţă, precum şi a lucrărilor privind realizarea unui nou canal pentru preluarea debitelor mari (…) Deschiderea activităţii de agrement va fi posibilă numai după evaluarea efectelor produse de ultimele inundaţii şi expertizarea structurală a bazei de agrement”, se arată în comunicat.
Reprezentanţii societăţii menţionează că o primă expertiză geofizică a fost comandată, iar rezultatele sunt aşteptate în cursul zilei de miercuri, 28 mai.
Potrivit sursei citate, în perioada 5 – 26 mai 2025, pe fondul precipitaţiilor abundente produse în întreaga ţară, la Salina Praid, debitul pârâului Corund a crescut semnificativ. La data de 27 mai, ora 9:30, debitul înregistrat a fost de 60 mc/sec, de o sută de ori peste debitul mediu normal (care este de 0,2 – 0,5 mc/sec), fiind cel mai mare debit înregistrat în ultimii 30 ani, transmite Agerpres.
În acest sens, din momentul începerii fenomenului meteo şi a creşterii debitului pârâului Corund, pentru dirijarea apei pe canalele disponibile şi stoparea infiltraţiilor, SNS a întreprins, prin surse financiare proprii, o serie de acţiuni. Astfel, a efectuat, în regim de urgenţă, lucrări de betonare şi impermeabilizare în zona critică (pe braţul de alimentare a canalului de by-pass construit în 2024) pentru a pune în siguranţă zona afectată şi pentru a putea controla posibilele debite mari ale pârâului Corund în următoarea perioadă.
De asemenea, s-au realizat lucrări pentru construirea unui canal de ocolire a zonei cursului de apă actual, care are scopul de a prelua din presiunea şi din debitele apei venite din amonte, ca o soluţie suplimentară de protecţie.
Totodată, au fost construite două baraje transversale peste pârâul Corund folosindu-se resurse disponibile în imediata apropiere pentru reglarea debitului de apă care traversează zona minei vechi şi au fost contractate servicii şi lucrări de proiectare şi execuţie având ca obiectiv lucrări de betonare şi impermeabilizare a albiei pârâului Corund pe o lungime de 1.375 de metri.
În acelaşi timp, au fost solicitate avize în vederea realizării unei albii secundare, pe o lungime de 270 de metri, pentru preluarea debitelor de apă în exces.
SNS precizează că, prin specialiştii săi, împreună cu ISU Harghita, ABA Mureş, Administraţia Naţională „Apele Române”, Primăria Comunei Praid, Consiliul Judeţean Harghita şi Prefectura Harghita, depun în continuare toate eforturile pentru minimizarea efectelor produse de recentele inundaţii.
Până la acest moment, fenomenele meteo defavorabile au adus pierderi care nu pot fi cuantificate, atât pentru SNS S.A., cât şi pentru întreaga comunitate din Praid, se precizează în comunicat.
Problemele la Salina Praid au apărut pe 5 mai, în contextul precipitaţiilor abundente care au determinat creşterea nivelului pârâului Corund şi infiltrarea apei în salină.
Accesul turiştilor a fost suspendat preventiv, iar Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Praid a declarat stare de alertă la nivelul localităţii, pe o perioadă de 15 zile, între 8 şi 22 mai 2025.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.