G4Media.ro

S-a pensionat judecătoarea Elena Burlan, care a scăpat de o eventuală condamnare…

Sursa foto: Pixabay

S-a pensionat judecătoarea Elena Burlan, care a scăpat de o eventuală condamnare prin prescrierea faptelor/ Fusese condamnată în primă instanță la închisoare pentru luare de mită de la interlopi prin intermediul unei ghicitoare

S-a pensionat judecătoarea Elena Burlan, care a scăpat de o eventuală condamnare prin prescrierea faptelor, după ce fusese condamnată în primă instanță la închisoare pentru luare de mită de la interlopi prin intermediul unei ghicitoare.

Decretul de pensionare a fost semnat vineri de Klaus Iohannis.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus la 16 martie încetarea procesului penal împotriva judecătoarei Elena Burlan-Puşcaş, care primise în primă instanţă o condamnare de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru corupţie, după ce faptele s-au prescris.

În iulie 2020, Elena Burlan-Puşcaş fusese condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru luare de mită.

La judecarea apelului, Instanţa supremă a constatat că faptele de care este acuzată judecătoarea s-au prescris, fiind aplicate în acest sens două decizii ale Curţii Constituţionale. În consecinţă, condamnarea de la prima instanţă a fost anulată.

„Desfiinţează sentinţa penală atacată şi, rejudecând, în baza art.396 alin.1 şi 6 Cpp raportat la art.16 alin.1 lit.f Cpp, art.154 alin.1 lit.b Cpp şi art. 5 Cp, cu referire la art.155 alin.1 C.pen., interpretat prin deciziile nr. 297/2018 şi nr.358/2022 ale Curţii Constituţionale a României şi decizia nr. 67 din 25.10.2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, încetează procesul penal faţă de inculpata Burlan – Puşcaş Elena, sub aspectul săvârşirii a patru infracţiuni de luare de mită, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, se arată în decizia Instanţei supreme.

Pe de altă parte, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 10.000 euro, bani luaţi ca mită de judecătoarea Burlan.

Judecătoarea Elena Burlan-Puşcaş a fost suspendată în funcţie în mai 2018, însă, după ce dosarul ei a fost închis, va primi toate salariile restante, ea având şi vechimea necesară pentru a beneficia de pensie specială.

Elena Burlan-Puşcaş a fost trimisă în judecată de DNA sub acuzaţia că a luat mită suma totală de 63.000 de euro de la membri a două clanuri de interlopi.

Astfel, în anul 2009, judecătoarea avea pe rol un dosar în care membri ai clanului Vică din Chitila erau acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni cu violenţă (tentativă de omor calificat, şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice).

Ea a acceptat să primească suma de 10.000 de euro pentru a dispune înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu şi alţi 30.000 de euro pentru a pronunţa o hotărâre de condamnare cu suspendare faţă de toţi cei nouă inculpaţi din dosar.

Banii ar fi fost primiţi prin intermediul unei ghicitoare, cu care judecătoarea avea o relaţie apropiată. Concret, prezicătoarea o vizita pe Elena Burlan acasă, dar şi la locul de muncă – Tribunalul Bucureşti – unde presta servicii de ghicit.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Fapta nu există sau dacă există s-a prescris! Mai clar decat acest caz nu se poate !

  2. Va scăpa de pușcărie, va primi toate salariile restante pe ultimii 5 ani, va primi pensie specială de câteva mii de euro pe luna.
    Dacă vă place psdnl-ul, asta e, trebuie să și plătiți distracția. Spor la muncă și la plătit taxe!

    • Fapta exista pentru ca i-au confiscat 10.000 euro luati mita. Inseamna ca e si dovedita. In rest totul este conform traditiei justitiei romane. Corb la corb nu-si scoate ochii. Asta este exemplul pe care il dau tinerei generatii a Romaniei.