G4Media.ro

S-a deschis Cetățuia Brașovului: sute de persoane au asistat la spectacol /…

Sursa foto: Brașov.net

S-a deschis Cetățuia Brașovului: sute de persoane au asistat la spectacol / Primar: ”Chiar dacă vor exista și spații cu destinație de alimentație publică, obiectivul nostru este să avem o latură culturală”

În prima zi în care porțile Cetățuii de pe dealul Straja au fost redeschise, sute de brașoveni și turiști au vizitat fortificația care a stat cu lacătul pe ușă vreme de peste 8 ani, relatează Brașov.net.

Până pe 17 septembrie, monumentul istoric va rămâne deschis pentru public, iar apoi cetatea va intra într-un proces de reabilitare.

Momentul a fost marcat printr-o paradă deschisă de Cimpoierii din Transilvania, Paladinii Terra Medies și Cavalerii Cetăților Bârsei&Terra Ultrasilvana, care a plecat din Piața Sfatului, iar de la primărie, s-au alăturat paradei oficialitățile și bicicliștii. Cetățuia a fost ”recucerită” de cavalerii medievali, după care cei prezenți au putut să pășească în interiorul acestui monument istoric, recâștigat de primărie după 7 ani de procese.

”Cu siguranță va fi un spațiu public, va fi un spațiu accesibil atât brașovenilor, cât și turiștilor, un spațiu în care să poată să petreacă timp de calitate, de recreere. Chiar dacă vor exista și spații cu destinație de alimentație publică, obiectivul nostru este să avem o latură culturală, în primul rând, și după aceea una comercială. Cu siguranță nu vom face lucruri care să întineze specificul medieval al acestui monument”, a declarat primarul Allen Coliban, la redeschiderea cetății.

Momentul deschiderii cetății a fost urmat de concert de muzică veche a grupului Trei Parale, spectacol medieval cu foc al Paladinilor de Terra Medies și se va încheia cu un show de lasere și un concert multimedia contemporan – Silent Shadows.

Monumentul istoric s-a reîntors în proprietate publică a municipiului Brașov în urma unui proces care a durat 7 ani, deschis de Primăria Brașov, pentru trecerea Cetății Brașovului de pe Dealul Straja, din proprietatea Aro Palace SA, în proprietatea publică a statului român, proces care a fost câștigat de municipalitate la sfârșitul anului trecut.

Deschiderea tuturor spațiilor se va face după finalizarea proiectului de restaurare, un proiect mult mai amplu, care include o serie de studii, inclusiv cel privind rezistența la cutremur (există un studiu de acum 3 ani, care va trebui actualizat), dar și o analiză a destinației spațiilor existente.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...