G4Media.ro

Rusia vrea să dezvolte noi sisteme de rachete după retragerea din INF

www.kremlin.ru

Rusia vrea să dezvolte noi sisteme de rachete după retragerea din INF

Federaţia Rusă trebuie să dezvolte o variantă terestră a sistemului maritim de rachete cu rază lungă „Kalibr” în perioada 2019-2020 şi tot în această perioadă este necesar să fie elaborat un sistem terestru cu rachete hipersonice cu rază lungă, ca răspuns la decizia SUA de a se retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), a declarat marţi ministrul rus al apărării Serghei Şoigu (foto), citat de agenţiile ruse de presă şi de Reuters, preluat de Agerpres.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă că Federaţia Rusă şi-a suspendat participarea la Tratatul INF, încheiat în timpul Războiului Rece între SUA şi Uniunea Sovietică, după ce Washingtonul a anunţat că se retrage din acest tratat, acuzând Moscova de încălcarea prevederilor acestuia. Tot atunci Vladimir Putin a declarat că Rusia trebuie să dezvolte noi rachete ca răspuns la acţiunile SUA.

Sistemul de rachete „Kalibr” are mai multe versiuni care diferă în ceea priveşte modul în care rachetele sunt lansate, domeniul de aplicare, natura ţintelor şi viteza. Aceste rachete pot fi echipate cu focoase convenţionale sau nucleare. Submarinele ruseşti sunt echipate cu rachete „Kalibr”.

De asemenea, potrivit declaraţiilor de marţi ale lui Serghei Şoigu, experienţa desfăşurării de acţiuni militare în Siria, cu ajutorul unor arme de înaltă precizie, dictează necesitatea de a dezvolta grupările de sateliţi militari.

Statele Unite ale Americii au anunţat că se retrag de sâmbătă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare semnat în 1987 cu Rusia, pe care o acuză că a încălcat acest acord, precizând că vor „notifica oficial Moscova şi alte părţi din tratat” în ce priveşte această retragere, care va intra în vigoare peste şase luni, perioadă în care aşteaptă ca Rusia să revină „în mod complet şi verificabil la respectarea tratatului, distrugând rachetele, lansatoarele şi echipamentele asociate care îl încalcă”.

Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat, într-un mesaj pe Twitter, că susține poziția SUA și a NATO: „Suntem alături de SUA și poziția comună a NATO: încălcarea Tratatului INF de către Rusia ridică riscuri semnificative pentru securitatea euro-atlantică. Autoritățile ruse ar trebui să ia măsuri pentru a reveni la respectarea completă și verificabilă a tratatului în următoarele 6 luni“.

NATO şi-a exprimat sprijinul pentru retragerea Statelor Unite din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), cerând Moscovei să revină în termen de şase luni la „respectarea deplină şi verificabilă” a obligaţiilor sale în materie de dezarmare, relatează AFP.

„Aliaţii sprijină pe deplin acest demers”, a declarat NATO într-un comunicat, publicat imediat după anunţul SUA referitor la retragerea sa din acest tratat crucial.

Dacă Rusia „nu-şi onorează obligaţiile în baza Tratatului INF (…) de a reveni la respectarea deplină şi verificabilă înainte ca retragerea SUA să aibă efect, în şase luni, Moscova va purta întreaga responsabilitate pentru dispariţia tratatului”, a apreciat Alianţa Nord-Atlantică.

„Continuăm să ne dorim o relaţie constructivă cu Rusia, atunci când acţiunile acesteia din urmă o vor permite”, a spus organizaţia în comunicatul său.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi la București într-o conferință de presă comună cu Klaus Iohannis că, deși mai sunt doar două zile până la expirarea termenului – limită dat de NATO Rusiei pentru a lua măsurile necesare ca să respecte Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), „constatăm că nu există nici un semn de progres în direcția aceasta”.

„Domnul Președinte Klaus Iohannis și cu mine am discutat, de asemenea, și Tratatul INF. Rusia a implementat un nou tip de rachetă, care încalcă Tratatul. Această rachetă, SSC-8, are capacitate nucleară, este dificil de depistat, poate ajunge în orașele europene. La întâlnirea din decembrie a miniștrilor de externe NATO, Statele Unite ale Americii, care sprijină, sigur, toți aliații, au anunțat că vor da Rusiei 60 de zile la dispoziție pentru a reveni în limitele tratatului. Această perioadă expiră în două zile și, din nefericire, constatăm că nu există nici un semn de progres în această direcție. Trebuie să ne pregătim, deci, pentru o lume fără Tratatul INF și autoritățile militare NATO au început deja să se intereseze de consecințe. NATO trebuie să mențină un element eficient de descurajare, precum și o apărare foarte credibilă și puternică. Trebuie să avem în vedere însă și noi inițiative, pentru că o nouă cursă a înarmărilor nu ar fi în interesul nimănui”, a spus Stoltenberg.

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a exclus posibilitatea declanşării unui nou război rece, după anunţul de vineri al SUA de retragere din INF (Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, 1987), urmat, sâmbătă, de o decizie similară a Rusiei, transmit luni EFE şi Reuters, citate de Agerpres.

Citește și:

Ce s-ar putea întâmpla odată cu retragerea Statelor Unite si a Rusiei din tratatul INF privind forţele nucleare? Scenarii de lucru

Sursă foto: www.kremlin.ru

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează