G4Media.ro

Rusia îşi reduce producţia de petrol cu 5%, ca urmare a sancţiunilor…

Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

Rusia îşi reduce producţia de petrol cu 5%, ca urmare a sancţiunilor impuse de Occident

Rusia îşi va reduce producţia de petrol în luna martie cu 500.000 de barili pe zi, echivalentul a aproximativ 5% din producţia sa de ţiţei, a declarat vineri vicepremierul rus Alexander Novak, după ce Occidentul a impus plafoane de preţ pentru petrolul şi produsele petroliere exportate de Rusia, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Grupul ţărilor puternic industrializate (G7), Uniunea Europeană şi Australia au convenit, la data de 5 decembrie 2022, să interzică companiilor occidentale să furnizeze servicii de asigurări, finanţare şi brokeraj pentru navele care transportă ţiţei rusesc la un preţ mai mare de 60 de dolari per baril, în cadrul sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Ulterior, Uniunea Europeană a introdus un embargou privind achiziţiile de produse petroliere rafinate din Rusia începând cu data de 5 februarie.

„În prezent vindem întreaga cantitate de petrol produsă, cu toate acestea, aşa cum am spus deja, nu vom vinde petrol celor care direct sau indirect aderă la principiile plafonului de preţ”, a informat Alexander Novak într-un comunicat de presă. „Cu privire la acest aspect, Rusia îşi va reduce, voluntar, producţia cu 500.000 de barili pe zi în luna martie. Aceasta va contribui la refacerea relaţiilor de pe piaţă”, a adăugat vicepremierul rus.

Cotaţia ţiţeiului Brent a crescut cu peste 2%, până la 86,36 dolari pe baril, ca reacţie la anunţul reducerii producţiei Rusiei, al doilea mare exportator mondial de ţiţei după Arabia Saudită.

„Rusia consideră că „plafonul de preţ” introdus la vânzările de ţiţei şi produse petroliere ruseşti este o interferenţă în relaţiile de pe piaţă şi o continuare a politicilor distructive în domeniul energiei adoptate de ţările occidentale”, a mai spus vineri Alexander Novak.

În pofida numeroaselor predicţii care vorbeau de un declin ca urmare a sancţiunilor Occidentale, producţia de petrol a Rusiei a crescut în realitate cu 2% pe ansamblul anului trecut, până la 535 milioane de tone (10,7 milioane de barili pe zi), graţie majorării vânzărilor pe pieţele din Asia, în special către India şi China.

Cu toate acestea, după mai multe runde de noi sancţiuni introduse de Occident, Rusia se confruntă în prezent cu şi mai multe provocări în a-şi menţine producţia de ţiţei, o sursă crucială de venituri la bugetul statului rus.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. sa o s.gETi prin batista muscalilor cu petrolul vostru cu tot:))) apropo putler prin ce bunker se ascunde , in timp ce Zelenski cutreiera toata Europa? :)))

  2. Gata, au înfrânt!

  3. Scad productia de nevoie pentru ca nu pot sustine extractia, e nevoie de firme din vest si in general de oameni un pic mai destepti ca sa intretina puturile petroliere.
    Productia nu poate fi scazuta asa aiurea pentru ca costa mult mai mult sa inchizi un put si sa il deschizi apoi. Puturile inchise raman inchise, trebuie sa gaureasca din nou. Rusia urmeaza calea venezuelei, iranului etc in privinta extractiei de petrol: devin irelevante pe piata si o sa crape cu petrolul sub ei.

    • Posibil si nu prea. Rusia nu e Venezuela si nici Iran. China poate avea tehnologia necesara si interesul strategic ca Rusia sa nu se scufunde in haos economic. Si oricum, toate astea se intampla lent, poate in 2-3 ani sa vedem niste efecte. Pana atunci Putin arunca in foc tot ce are. Si Ucraina mi se pare ca primeste intr-un ritm mult prea lent si oricum prea putin armament occidental.