G4Media.ro

Rusia își face propria enciclopedie după ce Vladimir Putin a spus că…

sursa foto: captură video

Rusia își face propria enciclopedie după ce Vladimir Putin a spus că Wikipedia nu este de încredere. Proiectul, inițiat de premierul Medvedev, va costa 31 de milioane de dolari

Rusia va construi un nou site online pentru o enciclopedie naţională, după ce preşedintele Vladimir Putin a remarcat că Wikipedia nu oferă informaţii de încredere şi ar trebui înlocuită, transmite luni Reuters, citată de Agerpres.ro.

Această măsură le va asigura oamenilor accesul la „informaţii de încredere ce sunt în mod constant actualizate pe baza unor surse verificate ştiinţific”, conform unei rezoluţii a guvernului de la Moscova condus de Dmitri Medvedev.

Vladimir Putin a propus luna trecută înlocuirea enciclopediei online Wikipedia, care funcţionează în sistem „crowd-sourced”, cu o versiune electronică a Marii Enciclopedii Ruse.

„Aceasta (…) va oferi informaţii de încredere într-o formă modernă”, declara atunci Putin.

John Lubbock, coordonator de comunicare pentru Wikimedia, fundaţia non-profit americană care deţine site-ul Wikipedia, printre altele, a declarat că nu este clar cum va dori Vladimir Putin să îmbunătăţească ceea ce poate oferi Wikipedia.

„Wikipedia în limba rusă este pe locul 7 în topul celor mai mari versiuni ale site-ului, cu peste 1,5 milioane de articole create de 2,6 milioane de utilizatori, toate publicate în regim Open Licenses”, a scris el pe Twitter.

În 2015, autorităţile ruse au blocat pentru scurt timp varianta Wikipedia în limba rusă, după un articol ce conţinea informaţii despre canabis, invocând o lege care interzice publicarea de informaţii despre droguri pe site-urile online.

Moscova a introdus, de asemenea, şi un sistem mai sever de control online pe segmentele de limbă rusă ale internetului, astfel încât acestea să poată funcţiona în continuare, chiar dacă vor fi izolate de restul infrastructurii online străine.

Marea Enciclopedie Rusă este deja disponibilă într-un format electronic de bază. Noul portal online destinat acestei enciclopedii va costa aproximativ 2 miliarde de ruble (31 de milioane de dolari), conform lui Sergei Kravets, unul dintre editorii Marii Enciclopedii Ruse, citat recent de ITAR-TASS.

Guvernul de la Moscova va înfiinţa şi un centru naţional de educaţie şi cercetare pentru Marea Enciclopedie Rusă, conform rezoluţiei semnate de premierul Medvedev.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Tovarase, partidul te vrea prost!

  2. Din poza lipsesc Alba ca Zapada si restul de 5 pitici. Piticii din poza isi inchipuie ca daca restul lipsesc ei sint buricii pamintului.
    Oare rusii se vor trezi vreodata?

  3. Adevărul e unic și e cel pe care-l zice Putin.

  4. Putin are nevoie de Ministerul Adevărului.

  5. Foarte bine, oricum adevarurile rusilor sunt, in general, diferite de adevarurile resului lumii. Si dupa cum a scapat o data Lavrov porumbelul: „adevarul e doar un punct de vedere”.

    • Războiul asimetric l-am câştigat deja, şi nu vorbesc aici de epidemiile de rujeolă şi alte boli tratabile care revin în forţă cu o investiţie minimă din partea noastră: câteva vite cu notorietate TV şi Facebook care să răspândească isteria anti-vaccin şi hop, scade imunitatea turmei.

      Cea mai mare victorie e însă respectul cu care ne trataţi şi cum vă cufuriţi pe voi de frica unei ţări cu rachete şi tancuri, da, dar şi cu sărăcie şi budă în curte şi viitor demografic şi mai nasol ca al vostru. Îl vedeţi în toate şi în toţi pe şefu’ când el de fapt e mai paranoic ca voi şi are alte griji: care oligarh tânăr îl va înjunghia primul; cum mai ascundem hârburile alea de fregate care iau frecvent foc; ruşinea de a negocia pacea cu ucrainienii de care vouă vi se rupe oricum că vă consideraţi cultural superiori; ce ne facem că îi vin dracu’ Uniunii Europene idei să se independentizeze energetic de noi acum că generaţia mai tânără s-a prins că le ucidem viitorul cu fosile… (Dar pentru asta avem măcar slugi plătite să dezinformeze ca influencerii anti-vaccin.)

      Personal nu mă pot plânge că City of London are grijă să ne dosească banii în offshoruri şi mai am şi satisfacţia muncii bine făcute când văd noii portoricani ai Europei, voi şi polonezii, dând din coate să ne emuleze modelul cultural propovăduit de tata Dughin. E adevărat că postacii rumîni sunt exasperant de proşti şi ineficienţi, dar ce să faci, nu le poţi avea pe toate.

  6. Enciclopedia îndobitocirii

  7. Să-și facă, dar s-o scrie pe hirtie, să poată fi, totuși, folositoare.