G4Media.ro

Ruptură totală Iohannis – Dragnea – Dăncilă. Cum a pornit scandalul de…

Ruptură totală Iohannis – Dragnea – Dăncilă. Cum a pornit scandalul de la mutarea ambasadei la Ierusalim

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă, prin cel mai radical gest al său de când a ajuns la Cotroceni. Cererea, care marchează ruptura clară şi fără întoarcere între Iohannis şi Liviu Dragnea (reprezentat de Viorica Dăncilă), a avut ca element declanşator refuzul premierului de a merge la consultări la Cotroceni pe tema relaţiei cu BNR. Conflictul dintre cele două părţi a izbucnit însă după scandalul mutării ambasadei din Israel la Ierusalim, alimentat ulterior de tema medierii PSD-BNR. Fundalul rupturii e marcat, însă, de tentativele PSD de a reduce drastic prerogativele preşedintelui în două domenii-cheie: numirile de la vârful Justiţiei şi controlul serviciilor secrete. Ambele procese legislative sunt în curs.

Refuzul reprezintă o sfidare fără precedent la adresa şefului statului din partea PSD. Ceilalţi premieri PSD, Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose, nu au refuzat niciodată întîlnirile cu Klaus Iohannis, indiferent de tensiunea politică a momentului. Sfidând Administraţia Prezidenţială, Viorica Dăncilă demonstrează obedienţa totală faţă de agenda lui Liviu Dragnea, şeful de facto al Guvernului, şi anunţă declanşarea unui atac fără precedent la preşedintele Iohannis. De altfel, atacul a fost prefaţat joi seară de Dragnea, care a spus la Antena 3 că „am fost binevoitor cu el pentru a nu crea conflicte, în ultima perioadă”.

Scandalul mutării ambasadei. Scandalul mutării ambasadei a început la 18 aprilie, când G4Media.ro a dezvăluit în exclusivitate că Guvernul urma să adopte un memorandum în această chestiune. Memorandumul a fost adoptat, dar nici până la acest moment nu a fost făcut public şi nici trimis la Administraţia Prezidenţială, după cum au declarat surse politice pentru G4Media.ro.

Guvernul nu a recunoscut nici până acum, însă, că a adoptat acest memorandum. Liviu Dragnea este cel care a confirmat existenţa lui, într-un interviu la Antena 3. El a spus atunci că Guvernul a iniţiat mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Imediat, preşedintele Iohannis a reacţionat vehement, anunţând că Executivul nu are atribuţii în politica externă. Poziţia preşedintelui a fost susţinută de Comisia Europeană printr-un comunicat de presă în care sublinia unitatea Uniunii Europene pe această temă şi arăta că statutul oraşului Ierusalim trebuie întâi agreat între Israel şi Palestina.

A urmat vizita lui Dăncilă şi Dragnea în Israel. Potrivit comunicatelor oficiale de la Guvern şi Camera Deputaţilor, Liviu Dragnea a vorbit cu premierul israelian Netanyahu despre mutarea ambasadei. Vizita a fost amendată de Klaus Iohannis pentru lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte obiectivele şi agenda. Mai mult, Iohannis a acuzat-o ieri pe Viorica Dăncilă că nu a avut un mandat de la el pentru a discuta chestiuni de politică externă. Replica a venit de la Liviu Dragnea, care a spus joi seară la Antena 3 că „n-am avut și n-o să am niciodată înțelegeri secrete cu nimeni” şi a făcut o acuzaţie extrem de gravă, spunând că „afirmațiile lui Iohannis au o doză de antisemitism.

Scandalul BNR. Pe fondul atacurilor dure şi continue ale lui Liviu Dragnea, ale Vioricăi Dăncilă şi ale altor lideri PSD la adresa Băncii Naţionale a României, preşedintele Iohannis a anunţat luni, 23 aprilie, că i-a invitat pe premier şi pe guvernatorul BNR la discuţii de mediere. La o zi distanţă, Antena 3 a prezentat presupuse stenograme ale discuţiei dintre Iohannis şi Dăncilă, din care reieşea ca Dăncilă l-ar fi refuzat pe şeful statului. Antena 3 a prezentat pe surse presupusele stenograme ale dialogului telefonic Iohannis – Dăncilă. Joi, Iohannis a dezminţit stenogramele, spunând că ele “arata ce şi-ar fi dorit PSD-iştii să se fi discutat decât ce s-a discutat”.

Cu toate aceste înţepături, pentru astăzi era programată o întâlnire preşedinte – premier pe tema BNR, după ce Iohannis se intâlnise deja cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. Întâlnirea a fost însă anulată de premierul Dăncilă, care a anunţat cu puţin timp înainte de ora 11.00, ora întâlnirii, că nu mai merge la Cotroceni. La ora 11.00, preşedintele a anunţat într-o scurtă declaraţie de presă că îi cere demisia premierului Dăncilă.

Tăierea atribuţiilor preşedintelui. Coaliţia condusă de Liviu Dragnea i-a luat deja preşedintelui unele prerogative (numirea la şefia ANCOM), i-a diminuat drastic implicarea în numirile din Justiţie (legile care au trecut deja pe la Curtea Constituţională şi se apropie de momentul promulgării) şi se pregăteşte să-l scoată complet din procedura de numire a şefilor la SRI, SIE şi STS prin modificarea legilor siguranţei.

Ultima fază, umilirea președintelui. Prin toate declarațiile, gesturile și inițiativele din Parlament, PSD nu s-a limitat doar la tăierea atribuțiilor prezidențiale, ci a trecut la nivelul cel mai de jos al politicii: umilirea publică a șefului statului, aruncarea în derizoriu a funcției prezidențiale și nesocotirea Constituției și a deciziilor CCR pe tema atribuțiilor de politică externă. A fost ultima eroare majoră, care l-a scos pe Klaus Iohannis, vom vedea dacă pentru moment, din apatie.

Nu este clar, însă, ce urmează și dacă președintele are un plan B, ori a fost doar o ieşire la nervi. Dacă nu se întâmplă nimic după această solicitare ultimativă și Viorica Dăncilă nu demisionează, acțiunea în forță a președintelui Klaus Iohannis riscă să se întoarcă tot împotriva lui. Va fi perceput ca un președinte lipsit de autoritate dacă nu poate impune demisia unui premier despre care spune cu subiect și predicat că nu face față funcției.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. Omu trebuie demis, nu mai e nici un dubiu, deja e periculos pt țărișoară și subminează interesele statului prin obstrucționarea permanenta a guvernului! A-n strada cu noi!

  2. In afara de a-i cere demisia, care nici nu va fi bagata in serama de vasilica, oare ce alte actiuni mai poate face Johannis? Poate sa dizolve Parlamentul? Nu cred.

  3. Manifestari populare ca exprimare a neincrederii si dezacordului cu politicile PSD?
    Alegeri anticipate?
    Pe cind un dosar depus in instanta pentru tentative si actiuni repetate de subminarea economiei si a sigurantei nationale? Multi din cei ce au trecut prin guverne s-at inscrie cu succes in descrierea infractiunilor..

  4. Asistat e de fapt Viorica, nu e un postac controlat. Asa e, mamica? Numai un analfabet 100% poate scrie „in strada” sub forma gramaticala Dancila „a-n strada”. Vai de viata voastra de distrusi. Comunismul n-a murit, traieste prin ciumatii pdsr. Am scris intentionat fara majuscule! Asa ca nu doar in strada cu voi, direct afara din tara, mars in alta constelatie, nu va plange nimeni dupa voi.

    • O face intentionat ca sa atraga atentia. Dar are viata grea, saracu’. E greu sa fii prost.

  5. Scandalul este indreptat inspre presedinte pentru a fi discreditat pe plan extern. Asta este rolul acestui atac a lui Dragnea impotriva presedintelui iar pe plan intern, pentru a ascunde sub circul asta dezastrul guvernarii PSD.

  6. Viorica este foarte proastă și acest fapt reprezintă o mare vulnerabilitate pentru PSD și Dragnea. Probabil că ăsta a fost și motivul, foarte cinic, pentru care Iohannis a acceptat-o ca premier. După multele gafe comise, PSD-ului îi va fi greu s-o apere fără pierderi însemnate. Prin cererea demisiei Iohannis a pus o presiune suplimentară pe ea ceea ce va atrage alte erori și va șubrezi poziția PSD-ului.
    De data asta neamțu a jucat inteligent. I-a prins pe terenul lui, politica externă și medierea, iar ei au călcat pe bec. Vizita pe ascuns în Israel și memorandumul cu ambasada cât și refuzul invitației lui Iohannis de a discuta cu BNR au fost greșeli pe care PSD le va deconta pentru că nu vor avea argumente să le susțină. In plus atitudinea beligerantă este riscantă date fiind problemele de guvernare care încep să le crească peste cap, pentru că nu știi niciodată de unde se aprinde fitilul mămăligii.

    • Probabil ca acum viorica/vasilica isi recita in gand:
      „De ce m-ati luat de langa boi, de ce m-ati dus de-acasa?…”
      Indiferent cand se va intampla, atunci cand va iesi din chestia asta nu va mai fi decat un nimeni; n-are cum sa mai prinda nici macar un post pe lista eligibila fie in PE fie in Parlamentul Romaniei, fiindca nu va mai putea trece neobservata asa cum a intrat in PE. Nicio vopsea nu o va mai putea ascunde.
      Si, ce bine sedea ea acolo la brusel, n-o vedea nimeni, n-o intreba nimenea nimica. Vorba aceea: a mancat-o undeva ca pe Zambilica…

  7. Sa nu ne mai invartim eufemistic in jurul cozii!
    Avem starea de fapt a unei Lovituri de Stat si Presedintele trebuie sa proclame Starea de Urgenta si sa ordone Armatei arestarea pucistilor Dan Voiculescu, Dragnea, Dancila, Tariceanu, urmata de declararea PSD ca organizatie subversiva anticonstitutionala.

    Este in atributiile Curtii Martiale, sa decida soarta pucistilor si a ICCJ sa decida lichidarea organizatiei subversive PSD.

    • Ei, haideti ca nu e chiar asa. Pana una alta suntem totusi o democratie, chiar daca psd incearca sa puna zabala in gura institutiilor democratice. Totusi , asa nenorocit cum este, psd a castigat alegerile. Lupta cu ei nu se poate duce decat cu instrumentele democratiei, in limitele constitutiei . Si vor pierde lupta, cu siguranta, pentru ca poporul roman nu mai este cel de acum 10,15, 20 de ani.

  8. In acest moment este nevoie de sprijinul oamenilor din Romania pentru Presedintele tarii, ales de popor.

    Daca vom prefera din nou sa mergem la iarba verde si manele in loc sa luptam pentru soarta tarii, ce va urma vom merita din plin, odata cu dispretul intregii lumi, chiar si a Rusiei si Israelului, care ua provocat deliberat si probabil coordinat aceasta criza de stat.

  9. Presedintele Romaniei, si.a retras increderea in Seful Guvernului, pe care l-a acuzat de incalcarea juramantului, deci de sperjur si tradare a intereselor Romaniei.

    Dupa acest act, demisia Primului Ministru este singurul gest democratic.
    Resoingerea cererii de demisie ar insemna Puci, Rebeliune impotriva ordinii de stat, impunand Starea de Urgenta si arestarea pucistilor.

  10. Singurul plan B pe care-l are disponibil Johannis e sa pastreze ritmul. Din momentul asta ori continua sa atace psd-dragnea-dancila la fiecare porcarie pe care o fac, zilnic daca e nevoie, ori poa’ sa-si dea demisia.

  11. La ultimul paragraf: ar trebui ca cei care se pricep sa ne explice care sunt, daca sunt, mijloacele pe care Presedintele le-ar avea, legal, ca sa obstructioneze activitatea guernului astfel incat PM sa fie nevoit sa aleaga intre demisie si ne-coabitare.
    Ma gandesc ca nu degeaba s-au straduit unii cu IQ mai mare decat al viorichii sa salveze „coabitarea” institutionala premier/presedinte, chiar daca nu le placea unul de celalat nici cu garnitura de un vagon de lamai.
    Eu m-as mira sa incerce psd suspendarea Presedintelui. Ar fi un gest de mare disperare.
    E mare diferenta fata de ostilitatea aproape generala de care se bucura Basescu in 2012. Riscul este sa-si puna prea multa lume in cap, oricate cadouri au facut (majoritatea nereusite, de fapt).

  12. psd-ul avea nevoie de un,,dusman” din a carui cauza nu poate sa prospere
    romanul,are nevoie de fum pt a distrage atentia de la haosul pe care l-a
    produs cu ineptiile lor,asa ca …momentan propaganda la televiziuni are ce manipula,cam asta-i scopul acestui demers ,altminteri riscant

  13. Ce s-ar putea face ar fi ca cineva din opozitie sa sesizeze CCR-ul pentru conflict de natura institutionala , exista si un precedent : in trecut , a fost un conflict intre presedinte si prim-ministru legat de cine sa reprezinte Romania la Consiliul Europei iar CCR a concluzionat ca politica externa e in sarcina presedintelui, deci el a mers sa reprezinte Romania.

  14. Presul nu are nici un plan. Punct. Problema e alta. Cum ajung oamenii scoliti pe bune sa ajute efectiv la dezvoltarea Romaniei si sa contribuie la schimbarea pe care toti o asteptam dar fara sa ne implicam? Unde ne radicalizam ptr binele tarii? Privatul nu e indeajuns cind legile si regulile jocului sint facute de cei care se opun progresului. Romanii au nevoide de o alta forma de guvernare a tarii? O structura noua, incepind cu reformularea a ceea ce numim politic. Ei nu vor face schimbarea, uitati-va cum isi bat joc de consitutie si de suveranitatea poporului celor 300 de parlamentari. alternativa e revolutia….dar cine o face si care sint criteriile? avem nevoie de o revolutie de catifea….dar cu oameni noi.