G4Media.ro

SURSE: Guvernul Dăncilă vrea să mute la Ierusalim ambasada României din Israel

Viorica Dancila conduce sedinta de Guvern, joi, 22 februarie 2018. Inquam Photos / Karina Knapek

SURSE: Guvernul Dăncilă vrea să mute la Ierusalim ambasada României din Israel

Guvernul Dăncilă vrea să mute Ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. În acest sens, Guvernul vrea să adopte o Hotărâre de Guvern sau să pregătească decizia printr-un Memorandum. E posibil ca actul să fie adoptat chiar în şedinţa de Guvern de azi, dar e posibilă şi amânarea deciziei până la întoarcerea în ţară a ministrului de Externe, aflat acum în vizită în Libia, au mai declarat sursele citate pentru G4Media.ro.

Informaţia privind posibila mutare a ambasadei la Ierusalim vine pe fondul apropiatei vizite oficiale pe care premierul Dăncilă o va face în Israel, în luna mai, au mai declarat pentru G4Media.ro surse politice.

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu nu a semnat acest act.

Mutarea ambasadei este o decizie de politică externă cu implicaţii semnificative asupra statutului internaţional al României. Discuţia a fost deschisă pe plan extern de preşedintele SUA, Donald Trump, care a anunţat o viitoare mutare a ambasadei americane la Ierusalim.

În România, poziţia preşedintelui Iohannis a fost extrem de precaută. Liviu Dragnea a declarat însă în mai multe rânduri că e de acord cu această mutare. Ultima oară când s-a referit la acest lucru a fost în urmă cu o săptămână, când s-a întâlnit cu Tzipi Hotovely, ministru adjunct al Afacerilor Externe al Statului Israel. „Întrevederea a constituit un excelent prilej pentru a reitera susținerea stabilirii Ambasadei României din Israel în orașul Ierusalim”, se arată într-un comunicat al Camerei Deputaţilor.

De remarcat că şi Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului şi partenerul de coaliţie al lui Liviu Dragnea, a fost rezervat faţă de mutarea Ambasadei, spre deosebire de liderul PSD. „Președintele Senatului a subliniat că România împărtășește, în coordonare cu statele membre ale Uniunii Europene, soluția de pace care prevede co-existența în condiții de suveranitate, securitate și recunoaștere reciprocă a două state, Israel și Palestina, iar statutul orașului Ierusalim să fie stabilit printr-un acord negociat direct între părți”, arată comunicatul oficial al Senatului după întâlnirea cu Tzipi Hotovely.

Decizia de a muta ambasada la Ierusalim e una delicată şi din perspectiva încercării României de a obţine un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în intervalul 2020 – 2021. O asemenea mutare intempestivă a ambasadei ar periclita voturile atrase deja de România din statele care se opun acestei mutări.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

 1. Nu e de mirare.
  Nucleul echipei de consilieri -strategi ai PSD este tot echipa din Israel, nu?
  Pe cand o investigatie pe aceasta tema?
  Eu cred ca e „hot and spicy”…

 2. Nu putine sunt guvernele care si-au manifestat dezaprobarea recunoasterii Ierusalimului drept capitala. Si implicit mutarea ambasadelor din Tel Aviv la Ierusalim.

  Guvernul Dancila, probabil ca a analizat in profunzime efectele unor asemenea modificari. Dar in acelasi timp, exista multa indoiala in privinta cunoasterii realitatii la fata locului din partea politicienilor nostri.

 3. Rusine Romania.

  Pot spune sincer ca orice roman de rand care a fost alungat din tara de corupție și sărăcie ca nici cand aveam 16 ani si am ramas orfana si efectiv fara casa cand am avut de aface cu casa de pensii in care mi s-a cerut suma de 3000 de euro pentru a adauga tatălui meu 2 luni pe cartea de munca sa primesc pensie de urmaș, avand in vedere situatia mea din acel moment evident ca nu am facut-o și amuzant este ca suma pe care o puteam primi nu era una fabuloasa. Nici in acel moment in care m-am zbătut să termin liceul si universitatea, murind de foame nu mi-a fost rusine cum imi este astăzi de Romania. Dragnea imi aduce aminte de acea „domana” avand in vedere ca e efectiv la fel. Romania nu vrea sa dea dreptate israelului în această instanță. Nu uitati ca Israel nu a existat acum 50 de ani, au venit au cumpărat teritorii si au inceput la felul ajutati de sua. Eu am fost de curând acolo si nu pot crede că tara mea este de acord cu ce se intampla acolo si in momentul de față. Femei însărcinate bătute cu picioarele, copii onorați cu pietre, oameni de acolo nu am apa si mâncare din cauza israelului.

  Ma intreb domnul Dragnea cat va plătește america pentru contribuția importanta care ati facut-o împotriva uniunii europene eu acum avand in vedere ca sunt stabilită în Londra nu pot decat sa va doresc sa va bombardeze rusii ca statul nostru nu se mai poate salva din mână corupției cu care ne-am obisnuit.