G4Media.ro

Roxana Rusin, profesoară de istorie: Coronavirusul e un prilej de amnistie generală…

Foto: Pexels.com

Roxana Rusin, profesoară de istorie: Coronavirusul e un prilej de amnistie generală în educație

Articolul de mai jos este scris de Roxana Rusin, profesoară de istorie la Liceul Teoretic Nichita Stănescu din București. Citește analiza trimisă Edupedu.ro:

Cu mare dezamăgire constat că cei de la conducerea Ministerului Educației întâmpină probleme în înțelegerea unor concepte esențiale în procesul de educație: eșec, succes, onestitate, profesionalism. De fiecare dată când ministrul actual al educației a trebuit să clarifice aspecte importante legate de cum facem școală în timpul pandemiei, am asistat la un recital parcă decupat dintr-o cuvântare de partid, fără emoție, inflexiuni vocale sau pic de personalitate. Poate acestea ar fi fost cele mai mici păcate ale discursului, însă mesajul era preponderent fracturat logic, iar asta șochează pentru că emițătorul este chiar un profesor de limba și literatura română. Cu toate acestea, profesorii au reușit să înțeleagă mai prin semne, mai prin vorbe ceea ce se dorea a fi un comunicat al ministerului. De curând, ministrul educației a mai venit cu o propunere pentru încheierea situației școlare a copiilor în contextul suspendării cursurilor. Dacă am reușit să facem puzzle-ul declarațiilor domniei sale și să pricepem ce ne spunea când ieșea public, cred că și de data aceasta am înțeles foarte bine mesajul: anul școlar trebuie să se încheie fără corigenți. Coronavirusul e un prilej de amnistie generală în educație.

Ce înseamnă corigent în România?

În primul rând, trebuie contextualizat regional pentru că este posibil ca în alte părți de lume eșecul să fie altfel înțeles. În mod normal, un elev corigent este un copil care nu a promovat la una sau mai multe materii la finalul unui semestru, din unul sau mai multe motive, iar din această ecuație nu trebuie excluși profesorii și familia ca factori care au influențat sau determinat această situație.

Într-o logică normală, copilul ar trebui să nu fie discriminat sau privit diferit în clasă, și de asemenea să primească șansa de a remedia neajunsul. Adică eșecul e firesc, uman și necesar. Nu ne rușinăm cu elevii corigenți pentru că în corigența lor se reflectă tot sistemul de educație, plus societatea în ansamblul ei. Dar, la noi, frica de eșec și rușinea ce ne paște când ceilalți ne privesc au făcut ca o corigență să fie un veritabil stigmat.

Corigența ca formă de onestitate a profesorului față de meserie și față de elevi.

După ce am stabilit că a fi corigent ar trebui să înceteze a mai fi un exotism, ar fi bine să înțelegem și de ce ajungem la metoda asta. A face un elev să înțeleagă de ce acum obține mai puțin de nota 5 și de ce e nevoie să lucreze mai susținut pe viitor înseamnă a plasa acel copil în realitate, obicei foarte sănătos în general pentru că te scutește de false așteptări și imense dezamăgiri.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Este o amnistie bine venita , ce nu antagonizeza elevii si in acest moment de pandemie face un bine tuturor . Vechea normalitate ,ce tinea de educatia elevilor si modalitatile de invatare in salile de clasa, poate fi probabil inlaturata , iar cu ajutorul digitalizarii sa trecem la o altfel de educatie , Vechea forma educationala nu producea decit coruptie de mica intensitate , evaluarii preferentiale , posibil si functie de beneficii materiale si de prietenii de moment . Toate aceste posibile neajunsuri pot fi acum inlaturate.

  2. Profesoara de matematică, în decursul celor două luni de zile de pandemie a ”lucrat” cu elevii doar trimițând trei fotografii ale unor pagini cu exerciții. Credeți că este o schimbare favorizantă?! Amnistie = uitare.

  3. Valeeeeu, varianta 1: asa-i ca esti unul dintre cei care, la un moment dat, a fost amnistiat la scoala? Dupa cum scrii, asa pare.
    Valeeeeu, varianta 2: esti postac si atunci e clar.
    Despre articol, felicitari, e bun de pus in rama si afisat prin cancelarii. O picatura de adevar intr-o balta de mediocritate, de impostura, de servilism si de lipsa de profesionalism. Cei care se stiu si sunt PROFI adevarati imi vor da dreptate. Ceilalti vor socoti cu infrigurare zilele ramase pana pe 12 iunie, ziua cind inca un an de „munca grea” se va fi incheiat. Corigente? Nu stiu, n-am auzit, nu vreau probleme, o ” fraza de dansii inventata”. Muzica!

    • Singurele cuvinte valabile din textul pe care l-ai scris si prin care fara sa vrei imi dai dreptate sunt : Cei care se stiu si sunt PROFI adevarati (asa cum spui putini la numar )imi vor da dreptate. Cit despre cuvintul folosit de tine – PROFI -te pune automat in evidenta inferioritate .

  4. Esti prof? Cand ai vorbit ultima oara cu niste elevi, in jargonul lor? Uite o minilectie:
    https://dexonline.ro/definitie/prof

  5. Si uite-o si pe a doua, poate reusesti sa intelegi exact ce a vrut doamna profesoara sa spuna in articol. Studiu de caz: pe 15 septembrie te angajezi undeva, oriunde. Odata cu tine se angajeaza si Gigel, pe acelasi post, pe acelasi salariu. Pina la Craciun tu muncesti din greu, Gigel se mai fofileaza. Salariile le luati amandoi. Din ianuarie pina in martie, tu muncesti in continuare. Din greu. Gigel nici macar nu mai vine la serviciu. Se zvoneste ca va fi dat afara. La un moment dat, din cauza unui virus, sectia se inchide. Pe tine te gaseste seful la telefon, pe Gigel nu. A disparut. Si totusi, cand va intoarceti la serviciu, iti dai seama ca Gigel nu numai ca nu e dat afara, dar primeste si acelasi salariu, desi a absentat. Pentru ca asa zice seful sefului tau. E corect?

  6. M-am revergorat cand am aflat de la gardian ca scoala e o puscarie, unde uneori primesti amnistie. Nu de alta, dar stiam ca liceul e cimitir al tineretii. Puscaria e mai buna decat moartea, no?

  7. va rog din suflet nu o mai promovati
    cititi ultima ei productie , pe contributors – apoi cruciti-va.
    e……………….
    dincolo de etichetare