
Romula Fest în mijlocul unui sit arheologic din Olt / Reconstituiri istorice, alteliere interactive, bufoni, zboruri cu balonul cu aer cald şi concerte
Reconstituiri ale luptelor între daci şi romani, ale unor obiceiuri şi ritualuri antice, ateliere interactive de meşteşuguri şi artă tradiţională, zboruri cu balonul cu aer cald şi concerte, sunt câteva dintre acţiunile cuprinse în programul manifestării Romula Fest ce va avea loc la Dobrosloveni în perioada 30-31 mai, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Printre premierele acestei ediţii, potrivit primarului comunei Dobrosloveni, Gheorghe Tudoraşcu, sunt zborurile cu balonul cu aer cald, prezenţa unor bufoni şi a unei legiuni pe două roţi.
„Seara porţilor deschise din data de 30 mai va debuta cu un spectacol nocturn unic, cu torţe, personaje antice, naraţiune şi atmosferă sacră. Acest eveniment se va desfăşura chiar în zona centrală a sitului arheologic Romula Malva. Vor fi ateliere interactive în taberele antice, de la fierărie, monetărie, ţesut, tir cu arcul, la cosmetică antică şi gastronomie romană. Vor fi şi un târg de artizanat, expoziţii cu poveşti locale, colţuri dedicate copiilor, săpături arheologice, face painting, modelaj cu baloane. Vor fi convocaţi şi doi bufoni de curte care erau folosiţi pentru a distra publicul în antichitate. De asemenea, o surpriză anul acesta, se vor putea efectua şi zboruri cu balonul cu aer cald. Vor fi aranjate pe întreaga suprafaţă de desfăşurare a festivalului spaţii foto tematice, o zonă de relaxare. Vor fi două seri de concerte în aer liber, vor concerta Ducu Bertzi, Iarba Fiarelor, Civic Rebels”, a declarat Tudoraşcu miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Muzeul Judeţean Olt.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt Ionuţ Ivan a arătat că pentru ediţia din acest a festivalului, a opta, a fost schimbată perioada de desfăşurare, din luna august la finalul lunii mai, pentru ca evenimentul să aibă loc în timpul anului şcolar, şi nu al vacanţei.
„Am schimbat data faţă de celelalte ediţii pentru că am avut cereri din partea participanţilor care ne-au rugat să venim cu acest festival în timpul anului şcolar; până acum s-a desfăşurat în vacanţa de vară. Fiind un festival ce prezintă o parte din istoria acestor locuri, este destul de atractiv şi pentru elevi şi atunci am decis ca festivalul să aibă loc în perioada 30 – 31 mai”, a explicat Ivan.
Primarul localităţii Dobrosloveni a prezentat festivalul ca fiind „o experienţă multisenzorială”, „un dialog între viu şi trecut”.
„Publicul este invitat să se implice activ, majoritatea atelierelor sunt interactive, să înveţe să creeze, să se joace şi să redescopere identitatea unei comunităţi care păstrează în tăcere una dintre cel mai importante moşteniri istorice ale sudului României. Pe parcursul celor două zile, peste 40 de activităţi vor transforma Romula într-un loc în care istoria se dezvăluie în forme accesibile şi captivante. Vizitatorii pot lua parte la reconstituiri istorice, bătălii între daci şi romani, dansuri antice, parade cu personaje, anul acesta avem şi o legiune pe două roţi”, a adăugat Gheorghe Tudoraşcu.
Totodată, publicul va putea purta armurile şi armele reenactorilor, acestea fiind replici fidele ale celor din perioada romană.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank