G4Media.ro

Românii alocă cei mai puțini bani din Uniunea Europeană pentru a lua…

Românii alocă cei mai puțini bani din Uniunea Europeană pentru a lua masa în oraș, doar 1,9% din totalul cheltuielilor

Gospodăriile din România au alocat în 2018 doar 1,9% din cheltuielile lor totale de consum pentru servicii de catering furnizate de restaurante, cafenele, baruri şi ceainării, cel mai mic procent din rândul statelor membre şi de trei ori mai puţin decât media de 7% din Uniunea Europeană, potrivit datelor furnizate de Eurostat, citată de Agerpres.ro.

În total, gospodăriile din Uniunea Europeană au cheltuit peste 600 miliarde de euro (echivalentul a 3,8% din Produsul Intern Brut al UE) pentru a lua masa în oraş. Cea mai mare pondere a cheltuielilor alocate pentru servicii de catering în cheltuielile totale de consum a fost înregistrată în Irlanda (14,4%), Spania (13%), Malta (12,6%) şi Grecia (12,4%). La polul opus, cea mai mică pondere a cheltuielilor alocate pentru servicii de catering a fost înregistrată în România (1,9%), Polonia (3%) şi Lituania (3,4%).

Între 2008 şi 2018, ponderea cheltuielilor alocate pentru servicii de catering în cheltuielile totale de consum a crescut în majoritatea statelor membre UE, cu excepţia a patru ţări: România, Spania, Slovacia şi Marea Britanie.

Datele Eurostat arată că România este statul membru în care cheltuielile alocate pentru servicii de catering au înregistrat cea mai puternică scădere, de la 2,9% în 2008 până la 1,9% în 2018, adică o scădere de un punct procentual.

sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Pamflet
    Romanii arunca foarte multa mancare, iar din cercetarile mele am constatat ca cea mai multa mancare o arunca restaurantele, hotelurile si pensiunile. Astfel, propun ecologistilor, sa prouna o lege care sa interzica consumul alimentar, mesele si mesele festive la pensiuni, hoteluri si restaurante, deoarece se produce o foarte mare risipa alimentare.
    – Deasemenea o statiune de schi din italia a realizat un prim pas in lupta impotriva poluarii cu plastic si a incalzirii globale si anume au realizat prima statiune de schi unde plasticul este interzis. Propun ecologistilor, daca chiar ii intereseaza mediul, sa propuna o lege prin care sa se interzica toate obiectele si echipamentele din plastic in toate statiunile se schi din romania si sa militeze pentru acelasi lucru pe plan mondial. Apoi sa se interzica obiectele si echipamentele din plasti la toate colpetitiile sportive gen olimpiade, campionate nationale si mondiale. Deasemenea sa fie obligatoriu sa se calculeze amprenta de carbon la fiecarw competitie sportiva la fiecare cross si la fiecare meci de fotbal, urmand a se lua masuri pentru reducerea amprentei de carbon la competitiile sportive si la concertele muzicale. Tot pentru reducerea amprentei de carbon, propun ecologistilor suprataxarea excursiilor si ultra super taxasarea sau chiar interzicerea excursiilor la mai mult de 2000 de km de casa.
    Cine este impotriva la asa ceva., este neinteresat de incalzirea globala si de poluare

    • Asa este, mesele la restaurant sunt cele la care ramane cea mai multa mancare. Iar muntii nostri sunt pline de cabane cu turisti romani si straini care vin si polueaza.
      In tarile civilizate, numarul cabanelor si pensiunilor e drastic restrictionat, nu face cabana sii pensiune cine vrea si cand vrea

  2. Ce nu se spune nicaieri este ca numarul turistilor este mult prea mare fata de cat suporta muntii nostri.
    Ar trebui pusa o taxa la intrarea in fiecate statiune. Dar taxa sa fie suficient de mare pentru a descuraja neavenitii sa mearga toata ziua in statiunui.

    Iar pentru reducerea traficului spre statiuni ar trebui deasemenea pusa o taxa de drum, ma refer la drumurile care duc spre statiunile de la munte si de la mare

  3. Ar trebui interzise complet pungile si ambalajele din plastic in statiunile montane si la mare.
    Turistii arunca anual numai in statiunile din romania, peste un miliard de pungi de plastic.
    Parerea mea

  4. Ca sa iesi in oraș, să iei masă, trebuie să ai educație, cultură, bani.
    Să știi să mănânci cu tacâmuri, să știi cât să vorbești și când, să știi să comanzi, cum sa stai pe scaun, cum să ții paharul în mână…
    Să nu te uiți că prostu in ochii servitorului(chelnerului), să nu intri in discuții inutile cu acesta sau alte persoane, să apreciezi partenera ,oaspetele etc.
    Să știi să mănânci, să știi să plătești, să știi să pleci , că deh ! Călătorului îi șade bine cu drumul…
    Să fii altceva decât un român prost educat !

    • Asta mi-a plăcut cum ați ziso.

    • Nu subscriu pentru o taxă la intrare în stațiuni…aceasta ar face să-i trimită acasă pe cei cu venituri mai mici și fiți siguri că cei cu venituri mai mici… mănâncă tot din farfurie.Sunt de acord cu amenzi mai mari pentru cei care fac mizerie

  5. Pamflet
    Romanii nu merg la restaurant deoarece serviciile sunt proasre, mancarea proasta iae lumea care merge acolo proasta. Ma refer la orice restaurant.
    Ma uitam la tv cand faceau reclama unor restaurante din mamaia cu mancaruri foarte scumpe si bauturi foarte scumpe, si spuneau ca acolo o masa costa nu stiu cat.
    Dar cand am vazut la ce fel de clienti erau in restaurant, am zis ca nur merg acolo nici daca ma plateste restaurantul pe mine

  6. Suntem saraci!

  7. Si Eurostatul incadreaza shaorma la alta categorie de cheltuala a bugetului familiei. Covrogii si pateurile inghetate.

  8. In primul rand evaziunea in domeniu e colosala. In al doilea rand mancarea e scumpa, slaba calitativ , miroase in restaurante ca in cantinele muncitoresti din epoca de aur, etc.