G4Media.ro

România Stricată: păcănelele, țigările electronice și drogurile au invadat școlile. Ce i-a…

România Stricată: păcănelele, țigările electronice și drogurile au invadat școlile. Ce i-a ieșit lui Iohannis în loc de România Educată

România toată arată ca un Las Vegas scăpătat: mii de săli de păcănele și cazinouri, reclame uriașe la țigări electronice și la cazinouri cu tinere semidezbrăcate, droguri în aproape orice liceu. Cele trei vicii sunt tolerate sau de-a dreptul încurajate de coaliția PSD-PNL, sub privirea nepăsătoare a președintelui Iohannis. Iar principalele victime sunt tinerii, după cum ne arată statisticile. România Educată s-a transformat în România Vicioasă.

Fenomenul drogurilor, fumatul la adolescenți și adicția de jocurile de noroc sunt scăpate de sub orice control. Motivele sunt simple: reclama deșănțată în cazul pariurilor și țigărilor electronice, reacția slabă a poliției și procurorilor în cazul drogurilor.

 • Iar vinovații sunt cunoscuți și trebuie arătați cu degetul: coaliția PSD-PNL-UDMR, în frunte cu Klaus Iohannis. Iată și dovada.

Iunie 2020. Un proiect de lege care interzicea de facto publicitatea la țigările electronice și faimoasele dispozitive de fumat tutun încălzit a fost respins de majoritatea PSD-PNL-UDMR, deși printre inițiatori se număraseră și parlamentari liberali și socialiști. Lobby-ul industriei de fumat a fost atât de puternic, încât raportul de respingere al comisiei de cultură a fost aiuritor: fără reclamele la țigări moare cultura din România.

Efectul votului? Peste 50% dintre elevii de liceu au fumat țigări electronice sau produse de tutun încălzit în ultimele 30 de zile, arată un raport al Institutului Național de Sănătate Publică, o structură guvernamentală.

Reclamele la țigări electronice și gadgeturi de fumat sufocă centrul marilor orașe, netul și marile evenimente cu tineri. Oriunde sunt liceeni, studenți, adolescenți în general. Device-urile electronice, generatoare de moarte la fel ca țigările ”clasice”, sunt prezentate în reclame drept accesorii cool.

Fumatul cu aceste gadgeturi frumos colorate începe din școala generală. Fenomenul e atât de extins, încât INSP a lansat o campanie anti-fumat.

(O aroganță ieșită din comun la votul din Parlament. Szabó Ödön, reprezentantul UDMR, invitat la tribuna Camerei Deputaților să explice votul facțiunii sale, a ignorat complet subiectul de viață și de moarte și și-a permis să îi ceară deputatului USR Emanuel Ungureanu, inițiator al proiectului, să poarte sacou. Așa arată stenograma ședinței. Ținuta vestimentară era importantă pentru deputatul UDMR, nu viața a sute de mii de adolescenți).

Februarie 2023. Un proiect de lege al deputatului PNL Adrian Cozma care ar fi interzis complet reclama la pariuri și jocuri de noroc a fost mutilat chiar de colega sa de partid, Alina Gorghiu, vicepreședinte PNL și președintele interimar al Senatului. În paralel, alte proiecte ale USR pentru diminuarea reclamei omniprezente la pariuri și păcănele ori pentru eliminarea sălilor de pariuri de lângă școli au fost fie respinse, fie amânate de coaliția PSD-PNL-UDMR.

Culmea, la fel ca în cazul fumatului, cei care au mutilat proiectul inițial au preluat punctul de vedere al lobby-ului puternicelor companii de pariuri.

”Eliminarea în totalitate a formelor de comunicare comercială audiovizuală pentru activitățile de jocuri de noroc, inclusiv pentru cele desfășurate de companiile licențiate potrivit legii române și supravegheate de autoritățile române ar avea un impact negativ semnificativ asupra eforturilor statului român de a asigura protecția jucătorilor români și de a crea un mediu sigur pentru desfășurarea acestor activități”, arată motivarea Alinei Gorghiu.

Efectul votului? Însăși Alina Gorghiu, cea care a jucat partitura cazinourilor, a cerut îndepărtarea unui banner uriaș cu reclamă la păcănele de lângă Parlament pentru că acolo vin mulți copii în vizită.

Bucureștiul s-a umplut de panouri publicitare uriașe în care tinere fotografiate în posturi vulgare promovează păcănelele. Sălile de jocuri de noroc sau de pariuri sportive au pe lângă ele tot atâtea case de amanet. Reporterul G4Media a numărat doar pe Calea Moşilor peste 60 de săli de jocuri de noroc, de pariuri și magazine amanet.

Televiziunile, publicațiile online, netul în general sunt pline până la saturație de reclame la păcănele. Sportul e infestat: orice stadion, sală, club, echipament de joc, transmisie TV e de fapt suport pentu reclamele la viciul jocurilor de noroc.

Efectul e devastator mai ales în rândul adolescenților. „Reclamele sunt în special eficiente în a atrage adolescenţii. Creierul adolescenţilor funcţionează diferit de creierul adulţilor. Sunt mai atraşi de risc şi de câştigul imediat şi tind să nu calculeze cu acuratețe riscurile. De asemenea, riscurile de dependenţă de jocuri de noroc cresc foarte mult dacă jocul începe mai devreme de 16-18 ani”, a declarat pentru G4Media Eugen Hriscu, psihiatru şi psihoterapeut, specialist în tratarea dependenţelor.

Cu cât mai multă reclamă, cu atât mai mulți bani și influență pentru companiile de pariuri. Au început să se apropie de politicieni. Fundația caritabilă a Mihaelei Geoană, soția posibilului prezidențiabil Mircea Geoană și forța motrice din spatele ascensiunii acestui politician, s-a parteneriat cu Fundația Superbet. Desigur că e de aplaudat sprijinul pentru o cauză nobilă, prevenirea cancerului de sân și de col uterin, aici nu avem nici o dilemă și orice finanțare e bună. Dar rămâne coincidența legată de familia politicianului.

Fenomenul drogurilor în școli a luat o amploare fără precedent. Tot mai multe mai cazuri de rețele de trafic de droguri în școli și licee au fost descoperite, în special în Capitală. Surse G4Media arată că fenomenul e scăpat de sub control, iar adicția de droguri afectează de la elevi până la membrii elitelor.

Raportul național privind situația drogurilor 2022, realizat de Agenţia Naţională Antidrog, arată că ”adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani)”.

Fenomenul poate fi observat chiar în centrul Bucureștiului, unde mai mulți proprietari de terase spun că diverși indivizi vând stupefiante inclusiv ziua în amiaza mare. Deși au făcut nenumărate plângeri la poliție, suspecții nu par deranjați de nimeni.

Totul sub ochii neputincioși ai poliției conduse de Lucian Bode (prea ocupat să cumpere BMW-uri de la prietenul președintelui Iohannis) și ai procurorilor DIICOT, conduși o vreme de o procuroare-șefă respinsă de CSM.

Mai mult: șeful Agenţiei Naţionale Antidrog a dat în septembrie 2022 o probă de incompetență crasă, blocându-se în faţa unor întrebări simple despre fenomenul stupefiantelor. Cristian Georgel Ivan a lăsat să se înțeleagă că nu e la curent cu activitatea instituției sau că se teme să dezvăluie informații reale pentru a nu-i deranja pe „mai marii sistemului”.

Să recapitulăm: inițiative care ar fi diminuat influența nocivă a țigărilor și păcănelelor asupra tinerilor au fost distruse de coaliția PSD-PNL-UDMR. Aceeași coaliție a ignorat complet problema drogurilor și a instalat într-un post-cheie un impostor incapabil să articuleze o frază coerentă despre activitatea lui.

L-ați văzut pe președintele Iohannis preocupat de vreuna dintre temele de mai sus? L-ați văzut să inițieze un proiect național, să cheme coaliția la ordine pe tema dezastrului din societate? Nu l-ați văzut pentru că nu are nici o urmă de respect pentru interesul public. Și-a făcut cheie de boltă din proiectul ”România Educată” doar ca să lase o dâră în urma lui. Nici asta nu i-a ieșit pentru că proiectul e catastrofal, iar profesorii sunt în fața Cotroceniului și-i cer demisia.

În loc de România Educată, președintele lasă în urma lui, ajutat de coaliția anti-reformistă PSD-PNL-UDMR, o Românie coruptă și profund stricată.

Viciile astea nu afectează doar România de care nu le pasă lor, politicienilor de la Putere. Ci și pe copiii lor, ai acestor lideri politici. Oare nu vă gândiți nici o clipă la familia proprie? La faptul că o supradoză vă poate răpi copilul adolescent, la pericolul îngrozitoarei dependențe de pariuri, la cancerul pe care îl provoacă tutunul frumos ambalat într-un carton glossy? Luați puțină distanță de banii lobiștilor, de ordinele de partid și faceți un gest pentru binele public. Sau măcar pentru voi și copiii voștri.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

 1. Uneori E nevoie de haos ca shmekerii sa scape bazma kurata

 2. De acord . Droguri, fumat, pariuri online, tik tok si blogging. Scoala zero, doar la privat cine vrea si cine poate. Viitorul este chiar azi.

  • Poate costul reclamelor e prea mic, accizele inexistente… nu e despre bani? Mai mulți la primarii lor..

 3. Și Jandarmeria care-și depășește atribuțiile prin legitamarea persoanelor care participă la un protest!
  Statul se dezvața greu de abuzuri!
  Auzi la ei, legitimație de profesor!!!!
  Într-o bună zi va da și Jandarmeria de d_racu!

 4. Nu am inteles din ultimul paragraf dacă autorul se referă la copiii preşedintelui

 5. Atat de adevarat, atat de trist….

 6. Îmi este jena sa mai citesc G4Media.
  Sunt copiii si nătărăii cu 10 clase a lui Werner toti în țara asta?
  Poate un preşedinte in România să schimbe cu adevarat ceva de capul lui?
  Un articol cu un titlu foarte prost.

  • nici pe departe atat de prost precum cel fara capacitate intelectuala ce se arunca in comentarii pentru scuzarea unuia ce concureaza cu ilici si emil la titlul celui mai prost presedinte al romaniei

  • Este un articol foarte bun, cu un titlu care exprima exact realitatea si sintetizeaza perfect continutul.
   Mafia politica a acaparat tara distruge si ce a mai ramas.
   Nu numai din prostie. Se lasa mituiti si de mafia drogurilor si pacanelelor. Articolul demonstreaza cu argumente concrete ca in parlament majoritatea voteaza pentru „Romania stricata”
   Dar, cum sa intelegi asta daca singur te recomanzi drept „Drogat”?

  • Saracu de tine. Exista centre care te pot ajuta.

 7. Stricaciunea a devenit prea mare pentru a mai putea fi corectată.

 8. Eu cred că lui ia ieșit, nouă nu , mai avem de luptat . Sper copii noștri să ne ierte.

 9. Un singur om nu poate rezolva toate problemele unei tari; sunt convinsa ca presedintele tarii face tot ce trebuie sa faca un presedinte de tara. Are ca aliat parlamentul ales de popor nu are alta alternativa. S o tina in scandaluri si vendete, n o sa vedeti. Sigur presedintele nu l a rugat pe ministru sa compere de la prietenul lui- poate domnul ministru a crezut ca se pune bine cu presedintele, nu e cazul. Romania educata este un proiect al presedintelui care trebuie sustinut, imbunatatit,promovat.Ati:ales toti ziaristii sa bateti apa in piua pe subiectul presedintele tarii? Aveti tone de subiecte pe care nu le vedeti- din pacate. De cand sunt droguri in scoli? De cel putin zece ani simdvs. scrieti azi. Multumesc.
  P.S. Parca vad in cativa ani cum o sa l plangeti:cu vorbe.

  • Eu cred ca tu ai fumat ceva și ești in alta realitate și Românie, dar culmea sunt aceeași politicieni. Sau v-au dat ăștia de la partid foaia de instrucțiuni ca nu mai prindeți un loc călduț la stat pe leafa a vreo 10 profesori debutanți?

  • Eu nu imi amintesc cum iti amintesti tu. Cand l-am votat, psd era rau. Acu e bun. Rest my case.

 10. chiar miră pe cineva cu cap pe umeri că în țara valutiștilor, bijnițarilor, securiștilor clătiți si a antreprenorilor cu nivel de gandire de patronaș de consignație, postdecembriști, totul e anapoda?! si după toată batjocura – ca sa ma exprim necenzurabil – de ~30 de ani, cât au bălăcărit sistemul de Învățământ, la ce, ‘mnezei, vă așteptați?!

  • când toți șoarecii teribiliși au numai „interlopi”, selly, dorian yny, manele, lăutari și bromania de admirat pe yt/ig/tt, peste fundația româniei ne-educate a plăvanului înconjurat de impostori plagiatori… păzea!!

 11. Articol fara noima.
  Aceeasi ciorba reancalzita de amandoi (Panta si Tapa)
  Pai daca ati asteptat ca Presedintele Romaniei sa va educe, inseamna ca sunteti ori prsti ca noaptea, ori vanduti propagandei care da mai mult!!

  • Buna si corecta.

  • Ei sunt educati deja. Despre tine nu e sigur, cred ca erai in referirile profesorasului despre o anumita categorie.

  • @unu

   Pai uita-te la varstele celor doi si iti dai imediat seama care sunt presedintii care i-au educat.
   Mai ai alte nelamuriri?

  • @sceptic : ma uit, deci ar fi ceausescu si iliescu. Iliescu nu a avut nicio treaba cu intelectualii, el era cu minerii. Deci ce vrei sa demonstrezi? Ca esti pesedist. Nu trebuie, se vede.

  • @unu

   Ba, da’ prst esti!
   Mai bine ramaneai „cu ochii pe rusi”, macar aveai o scuza…

 12. Sa fie clar! Presedintele e cel mai inalt demnitar al tarii, el e raspunzator de tot ce se intampla, in toate domeniile si la toate nivelurile; inclusiv de ceea ce se intampla in fiecare scoala.

 13. USL te vrea prost și manip.ulabil. Și sărac, ca sa te uiți ca la Dumnezeu când îți da câte o firimitura. Iar dacă vrea sa te invrajbeasca, ii arunca 2 firimituri vecinului tău.

 14. Eu as vrea sa-mi explice un specialist, un psiholog, ce se intampla in mintea lui Ciuca? Cum poate veni cu propuneri in bataie de joc, in timp ce el cumuleaza venituri nerusinat de mari de la bugetul despe care spune ca este insuficient?
  Cum poate argumenta Iohannis imposibilitatea salariilor decente cerute de profesori, cand el isi permite calatorii de lux din acelas buget?
  Cum se pot oreta majoritarii la tot felul de tertipuri pentru a mentine, in asemenea conditii, pensiile nesimtite?
  Care e diagnisticul?

  • Nu trebuie specialisti. Camasa e intotdeauna mai aproape decat sacoul. Si lideri care sa sacrifice pentru crezuri sunt extrem de putini oriunde in lume. Toti liderii de diverse fronturi de eliberare sau revolutionare prin africa sau aiurea sunt milionari in valuta. Asa, intamplator.

 15. La noi inamicul nu este pe front!

 16. România educată ?!. Rezultatul : Ciudați și drogați.