G4Media.ro

România sprijină Ucraina în fața agresiunii Rusiei, dar cere Kievului să rezolve…

România sprijină Ucraina în fața agresiunii Rusiei, dar cere Kievului să rezolve problema învățământului în limba minorităților

Dan Neculăescu, secretar de stat în Ministerul de Externe, a anunțat vineri la Consiliul Ministerial al OSCE că România sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și că cere returnarea de către Rusia a navelor sechestrate în Marea Azov. Pe de altă parte, Neculăescu i-a cerut ministrului ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, să găsească o soluție pentru Legea Educației, potrivit unui comunicat MAE.

Reamintim că noua lege a educației din Ucraina restrânge accesul minorităților la învățământ în limba maternă. România a denunțat permanent noua lege, președintele Iohannis renunțând anul trecut în ultimul moment la o întâlnire cu omologul său ucrainean din cauza diferendului pe această temă.

Neculăescu a mai exprimat îngrijorarea României față de deteriorarea contextului de securitate la nivel european, marcat de conflictul din Ucraina, persistența conflictelor înghețate din regiunea Mării Negre – alimentate toate de Rusia, precum și față de ”erodarea regimului de control al armamentelor convenționale”, mai arată comunicatul citat.

Secretarul de stat a participat, în perioada 6-7 decembrie 2018, la reuniunea Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), desfășurată la Milano.

Foto: Harta conflictului din Marea Azov

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Încă nu înțeleg de ce sprijinim Ucraina. Sunt niște nesimțiți care nu respectă drepturi fundamentale ale minorităților și chiar îi persecută inclusiv religios pe românii de acolo. Cât despre Crimeea, oricine a deschis o carte de istorie știe că nu a fost niciodată ucraineană decât administrativ câteva zeci de ani în cadrul uniunii sovietice. Dăm aiurea cu bățul in bârlogul ursului doar din complexul de vasalitate americană.

  2. Asa da, cu conditii.

  3. Romania intai trebuie sa sprijine cu fapte si apoi sa primeasca..

  4. Aparent, regimul Poroshenko este unul corupt, alcatuit din oligarhi conectati unii de altii prin diverse interese.

    La alegerile din anul viitor, acesta probabil ca va pierde in fata lui Timoshenko.

    Romania isi face iluzii ca vor fi respectate drepturilor romanilor din Ucraina.

    Poroshenko pare ca nu mai are ce pierde. Unele surse occidentale vorbesc despre el la trecut. El rezista atat timp cat vestul il sustine.