G4Media.ro

România, peste media UE în privința ponderii taxelor de mediu în veniturile…

sursa foto: Designed by Freepik

România, peste media UE în privința ponderii taxelor de mediu în veniturile totale din taxe

Statul român a încasat în 2018 taxe de mediu în valoare de 4,239 miliarde de euro, respectiv 7,95% din veniturile totale din taxe şi contribuţii sociale, în creştere faţă de 3,674 miliarde de euro, sau 7,85% din veniturile totale din taxe şi contribuţii în anul 2017, arată datele publicate miercuri de Eurostat, citate de Agerpres.ro.

Veniturile din taxe de mediu ale celor 27 de state membre ale Uniunii Europene s-au ridicat la 324,6 miliarde de euro în 2018, ceea ce reprezintă o creştere de 3% în termeni nominali faţă de anul 2017 şi cu 49% faţă de 2002. Taxele pe energie au fost responsabile pentru cea mai mare parte (77,7%) din veniturile din taxele de mediu ale UE în 2018, urmate de taxele pe transport (19,1%) şi taxele pe poluare şi resurse (3,3%).

La nivelul Uniunii Europene, taxele de mediu au avut în 2018 o pondere de 6% în veniturile totale din taxe şi contribuţii sociale. România se situează din acest punct de vedere deasupra mediei europene, ponderea taxelor de mediu în totalul veniturilor statului din taxe şi contribuţii sociale fiind de 7,95%. Doar în 10 state membre UE ponderea taxelor de mediu în totalul veniturilor statului este mai mare decât în România.

Contribuţia taxelor de mediu la veniturile totale din taxe şi contribuţii sociale variază semnificativ în rândul statelor membre. Ţările unde în anul 2018 taxele de mediu aveau cea mai mare pondere au fost: Letonia (10,9%), Bulgaria (9,8%), Grecia (9,5%), Slovenia (9,4%) şi Croaţia (9,3%).

La polul opus, ţările membre unde taxele de mediu aveau cea mai mică pondere în totalul veniturilor statului din taxe şi contribuţii sociale au fost: Luxemburg, (4,4%), Germania (4,5%) şi Suedia (4,8%).

sursa foto: www.freepik.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Aici graficul cu toate tarile:
    https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20200219-1?inheritRedirect=true&redirect=%2Feurostat%2Fhome%3F

    Adevarata informatie, pe acest topic, este insusi tabloul de ansamblu – acesta merita studiat.
    Scara nationala nu prea este relevanta aici, datorita diversitatii foarte mari de situatii biofizice si socio-economice din lungul si latul UE.

    Mai departe topicul acesta este mult mai mare decat cat ar putea crede unii judecand dupa titlu. Adica partea cu ponderea acestor tipuri de taxe exprimate in procent, este mai mica decat o milionime din subiectul in sine, cam asta este scara.

    Cine este interesat, sa inceapa cu literatura stiintifica, si anume cu urmatoarele keywords: Coupled Human and Natural Systems (uneori abbraviate la CHANS) – https://scholar.google.com/scholar?hl=en&as_sdt=0%2C5&q=Coupled+Human+and+Natural+Systems&btnG=

  2. Poftim?! Si ce s-a facut cu ele din moment ce suntem cei mai poluati din Europa?!

  3. Ioane, incilcite sunt căile UE dar ai pus degetul pe rana!!! cine plateste? Noi toti!
    dar oare unde sunt banii respectivi? ca taxele tot cresc. Totul e u. mare fâs, un smen pt. scos banii din buzunarul norodului, captiv! in 89 (1700), s-au rasculat pt. mult mai putin.
    am extras ceea ce consider elocvent – restul pe link

    , the vast majority of environmental tax revenue (76.9%) came from energy taxes, i.e. on the energy-related tax base. By convention, CO2 taxes are also included in this tax category as they are usually levied on energy products.
    Who pays energy taxes ?
    Eurostat collects data on environmental tax revenue (by type – energy taxes, transport taxes, pollution and resource taxes) broken down by economic activity (tax payer). These detailed data become available later than the overall revenue data. The last reference year for which data is available is therefore 2016. The share of energy taxes in the total revenue from environmental taxes differs widely across countries, and this needs to be taken into consideration to properly evaluate the tax burden by tax payer in the EU countries (see figure 12).
    Energy taxes levied in the EU-28 on resident companies and households accounted for almost 98% of total energy tax revenue, compared with 2% collected from non-residents.
    On average, the share of energy taxes payable by companies (48.3%) was nearly equal to the share payable by households (49%). Companies in the mining and manufacturing sectors together with electricity and water suppliers (18.2%) as well as trade, transportation and storage (13.3%) were the main payers of energy taxes in the EU, followed by service providers (11.2%). The farming and construction sectors made relatively low contributions (less than 3% at EU-level).
    The share of energy taxes levied on households largely exceeded the EU-28 average in Cyprus (70.4%), Slovenia (65.1%), Lithuania (63.3%), France (61.7%) and Denmark (61.6%). In Switzerland, the majority (54.1%) of energy taxes was also collected from households. On the other hand, households’ contribution to energy tax revenue was very low – less than 15% – in Luxembourg (9.4%) and Malta (14.1%), two countries where non-residents paid the greatest share of total energy tax revenue,60.7% in Luxembourg and 47.3% in Malta (mainly in the form of excise duties or levies on mineral oil or petroleum).
    https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Environmental_tax_statistics_-_detailed_analysis#Majority_of_environmental_tax_revenue_from_energy_taxes_in_2017

    • Taxa pe emisille de CO2 merita o discutie speciala, nu numai pentru ca are ponderea foarte mare din total, dar datorita logicii sale. Este bazata pe ideea de cap-and-trade — UE vrea sa se ajunga la un cap-and-trade global. Dar mie ideea de cap and trade pe emisiile de CO2 mi se pare de o ineptitudine colosala. Nici nu serveste scopului declarat (nu are cum sa functioneze) si nici duce la ceva util. Este o prostie. Comisia Europeana – ca si guvernele in general – nu inteleg nimic din ce este problema mediului, cum functioneaza relatia dintre om si mediu. Nu zic ca nu trebuie taxe, spun ca intai trebuie sa vedem ce trebuie si apoi sa facem (asa cum trebui – taxe sau nu taxe este secundar, important este sa rezolvam problema). Ma tem ca ai dreptate si in final Guvernele au inteles doar ca este o sursa de taxare deci hop cu taxarea.

  4. Pai e simplu de explicat, fiindca se vorbeste de ponderea taxelor de mediu in total taxe, iar tarile de acolo Bulgaria, Romania, Letonia, etc. au o taxare general redusa (in Romania e de vreo 29% din PIB). Asca ca e normal ca taxarea de mediu sa para mare daca ai o combinatie de tara relativ saraca cu nivel de taxare destul de redus. In nord, unde taxele se duc la 45% dintr-un PIB mai mare, taxarea de mediu pare la prima veder scazuta. Spre exemplu, Suedia care apare acolo cu 4.8% strange de vreo 3x mai multi bani decat Romania din taxele de mediu datorita combinatiei de tara bogata si prelevari de taxe ridicate in PIB. Si asta inainte de eliminarea supraaccizei la combustibil…

    • Logic. Subscriu.