G4Media.ro

România bate pasul pe loc la capacitatea de testare: Se fac în…

România bate pasul pe loc la capacitatea de testare: Se fac în medie 14.000 de teste zilnic, același număr ca în luna iulie. Alte 9.000 de teste sunt efectuate în fiecare zi, la cerere

România a prelucrat în medie, săptămâna trecută, conform definiției de caz în sistemul public, aproximativ 14.000 de teste zilnice, același nivel înregistrat și în urmă cu trei luni. Diferența dintre numărul de teste efectuate astăzi și cele prelucrate în urmă cu trei luni este făcută doar de testele la cerere, realizate contra cost.

Conform cifrelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică și centralizate de graphs.ro, în săptămâna 29 a pandemiei, România atingea un record al numărului de teste realizate conform definiției de caz în sistemul public, conform planului național de testare – 111.036 teste. Testările la cerere urmau să înceapă o săptămână mai târziu.

Astfel, în săptămâna 30, au fost realizate 97.329 de teste prin programul național și 33.548 la cerere, ceea ce consemna un total de 130.877de teste.

Săptămâna trecută (săptămâna 41 a pandemiei), la trei luni distanță, prin programul național erau realizate 98.572 de teste, la același nivel cu ce se întâmpla în iulie. Singura diferență vine din creșterea numărului de teste la cerere – 63.721 la cerere, care a ridicat bilanțul săptămânal la 162.293 de teste.

Între aceste borne, săptămânile 30 și 41, nivelul testărilor prin programul național a rămas constant, între 80-90 de mii de teste în șapte zile și un total de aproximtiv 140.000 de teste, dacă adăugăm și pe cele făcute la cerere.

Iar dacă nivelul de testare prin programul național a rămas același în ultimele trei luni, rata de pozitivare s-a dublat: de la 5,09% în săptămâna 29 la 11,94% în săptămâna 41.

Context

În urmă cu 5 zile, premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Sănătății să crească numărul de teste efectuate zilnic și a paturilor din secțiile ATI pe fondul creșterii accelerate a numărului de infectări cu coronavirus.

  • „Creşteţi în continuare capacitatea de testare, creşteţi în continuare numărul de paturi la terapie intensivă şi numărul de paturi pentru cazuri intermediare, pentru cei care doresc să se trateze în spital şi nu vor să se trateze într-un loc în care se izolează la domiciliu sau în altă locaţie. În plus, DSP-urile trebuie monitorizate mai atent. Odată ce se emit deciziile de către DSP-uri privitoare la persoanele care sunt diagnosticate pozitiv, ele trebuie monitorizate, trebuie urmărite. Aici, vă recomand să găsiţi o soluţie – aşa cum am discutat – şi de implicare a medicilor de familie pentru pacienţi, mai ales care au cazuri uşoare, să se asigure o monitorizare a evoluţiei stării de sănătate. Pentru că nu pot numai medicii din spitalele COVID şi suport COVID să asigure monitorizarea stării de sănătate, iar medicii din DSP-uri sunt ocupaţi cu o mulţime de alte lucruri, anchete epidemiologice”, a precizat premierul la începutul ședinței de Guvern din 8 octombrie.

Klaus Iohannis, în urmă cu o săptămână: Dacă ne uităm pe date, numărul de testări creşte de la o săptămână la alta. Am avut câteva mii, pe urmă 10.000, 15.000, 20 – 25.000. Astăzi am avut peste 27.000. Este, însă, o dublă problemă. Nu doar aparatele cu care se testează sunt poate încă insuficiente, asta se rezolvă simplu. Personalul calificat însă nu poate fi achiziţionat sau inventat peste noapte. Pregătirea cadrelor de specialitate durează ani şi ani.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Desi la privat exista capacitate la testare, dar si locuri ATI, temporarii conducatori au considerat ca se pot ignora… In timp ce la stat e full…

    Adica nu ca vor fi, probabil sunt deja decese din cauza asta acestei decizii imbecile.

  2. Testeaza degeaba daca purtatorii si suspectii sunt lasati sa circule liberi.

  3. Care a fost scopul starii de urgenta si a celor 6 luni de „pregatire” pentru toamna? Wuhannis spune ca el si Guvernul s-au miscat exemplar, insa ne regasim in aceeasi situatie precum in martie, in afara de numarul de cazuri care este cu mult mai mare.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.