G4Media.ro

România ar putea avea 54 de obuziere autopropulsate produse în Coreea de…

Sursa foto: Dimitar DILKOFF / AFP

România ar putea avea 54 de obuziere autopropulsate produse în Coreea de Sud. Firma care le produce a rămas singură în licitația lansată de Ministerul Apărării

România ar putea avea 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, produse în Coreea de Sud, după ce compania producătoare Hanwha a rămas singură în licitaţia deschisă de Ministerul Apărării Naţionale, iar negocierile în acest sens continuă cu Guvernul român, transmite Agerpres.

„Raza maximă (a obuzierului K9) este de 54 de kilometri, este foarte rapid”, a declarat Heo Man Jung, cercetător principal în domeniul artileriei la Hanwha, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români. El a spus că în 2010 acest obuzier a fost folosit în momente de tensiune maximă în ţara sa.

„Am răspuns foarte repede când am fost atacaţi de Coreea de Nord”, a completat el. De asemenea, Heo Man Jung a subliniat şi mobilitatea obuzierului, care ajunge la o viteză de peste 67 de kilometri pe oră şi faptul că structura vehiculului protejează foarte bine militarii din interior. Mai mult, a arătat Heo Man Jung, K9 a fost creat pentru a funcţiona în orice tip de climat.

În vara anului trecut, MApN solicita trei sisteme obuzier de calibrul 155 mm, de nivel batalion, 17.352 de proiectile explozive, 324 de proiectile fumigene, 324 de proiectile de iluminare şi 720 de proiectile inerte (pentru instruire).

Durata contractului de peste 850 de milioane de euro este de 60 de luni, iar finanţarea este din fonduri bugetare, potrivit anunţului de la acel moment.

Un sistem obuzier este compus din: 18 obuziere de calibrul 155 mm autopropulsate, pe şenile, nouă ţevi de rezervă, 12 maşini de specialitate de transport şi încărcat muniţii, nouă posturi de observare de artilerie auto-propulsate, o autostaţie meteorologică, trei mijloace de evacuare a echipamentelor avariate şi trei sisteme de cercetare acustică. Acestor componente li se adaugă proiectilele aferente.

Reprezentanţii companiei sud-coreene susţin, într-un comunicat de presă, că intenţionează să deschidă o linie industrială în România, pentru „a contribui la capabilităţile de apărare ale Forţelor Terestre şi la dezvoltarea industriei militare”.

Obuzierele de tip K 9 Thunder sunt operate în nouă ţări din lume, inclusiv cinci ţări NATO: Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda şi Turcia.

Marţi vor fi semnate mai multe memorandumuri între guvernele României şi Coreei de Sud, inclusiv în domeniul Apărării, în contextul vizitei oficiale a preşedintelui Klaus Iohannis în această ţară.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. s-a dus IMPARATUL sa isi ia partea?

  2. Chiar credeti ca le vom cumpara? Daca se afla?

  3. Cumpărăm, tot cumpărăm de la alții. Mă întreb ce fac sutele de ingineri militari care absolvă anual facultățile tehnice ale Academiei Militare. Nici măcar drone nu suntem in stare să facem.

  4. Un minim efort de documentare obliga „redactia” sa ilustreze stirea cu un obuzier autopropulsat, eventual cu sistemul despre care se face vorbire. Nu sunt necesare cunostinte vaste in domeniul militar sa poti face diferenta intre un tun tractat si un obuzier autopropulsat.