G4Media.ro

Rishi Sunak a respins apelurile de interzicere a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice…

Foto: Facebook UK Prime Minister

Rishi Sunak a respins apelurile de interzicere a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran, pe fondul temerilor că acest lucru va rupe legăturile diplomatice cu Teheranul într-un moment critic

Premierul britanic se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea Laburiștilor din opoziție și a Conservatorilor de rang înalt pentru a interzice grupul terorist Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), după atacul cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului din weekend, relatează The Times.

Cu toate acestea, ministrul de externe, Lordul David Cameron, a declarat că relațiile diplomatice ale Marii Britanii cu Iranul, inclusiv o ambasadă britanică, permit Regatului Unit să „transmită un mesaj direct iranienilor”. De asemenea, se spune că prezența britanică în Iran este apreciată de serviciile de securitate.

Purtătorul de cuvânt oficial al lui Sunak a declarat că prezența diplomatică a Regatului Unit în Iran este „unul dintre cele mai eficiente canale ale noastre pentru a evita escaladarea” și permite transmiterea unor „mesaje ferme” către regim.

O sursă guvernamentală de rang înalt a declarat: „Este mai bine să continuăm să vorbim direct cu ei decât să trecem prin intermediari. Interzicerea IRGC ne-ar dezavantaja. Ținem toate aceste lucruri sub observație, dar au fost deja puternic sancționați”.

Problema a dus la scindări în cadrul guvernului. În timp ce Sunak, Cameron și James Cleverly, ministrul de interne, s-au împotrivit cu toții interzicerii grupului, Tom Tugendhat, ministrul securității, a susținut în mod constant acest lucru

Sunak a declarat luni că îi va spune premierului israelian, Benjamin Netanyahu, să „dea dovadă de reținere” în prima lor convorbire telefonică de la atacul din Iran.

„De asemenea, voi vorbi în scurt timp cu premierul Netanyahu pentru a ne exprima solidaritatea cu Israelul în fața acestui atac și pentru a discuta despre cum putem preveni o nouă escaladare”, a declarat premierul Sunak în fața deputaților din Camera Comunelor. „Toate părțile trebuie să dea dovadă de reținere”. Cuvintele sale au fost preluate de SUA și de alți aliați occidentali, inclusiv Franța.

Cameron este așteptat să se deplaseze în Israel în curând pentru o călătorie care a fost aranjată înainte de atacurile iraniene cu drone și rachete. El a declarat luni că Israelul ar trebui „să își asume victoria” după ce 99 la sută dintre dronele și rachetele lansate de Iran au fost distruse. În cadrul vizitei, Cameron îi va face un apel direct lui Netanyahu să nu riposteze la atacul cu rachete pe scară largă al Iranului.

IRGC a fost înființat în urma revoluției iraniene din 1979 pentru a apăra sistemul islamic al țării și pentru a oferi o contrapondere la forțele armate regulate și, de atunci, a devenit o forță militară, politică și economică majoră în Iran și în întreaga lume, cu un personal estimat la 190.000 de oameni.

Proscrierea ar face ilegală apartenența sau susținerea grupării în Marea Britanie, punând-o pe picior de egalitate cu Statul Islamic și Al-Qaeda, cu o pedeapsă maximă de 14 ani de închisoare.

Marea Britanie a impus un număr tot mai mare de sancțiuni membrilor IRGC în ultimii ani, cel mai recent în ianuarie, după ce serviciile de securitate au identificat organizația ca fiind în spatele unor comploturi de asasinare a doi prezentatori de televiziune de la canalul Iran International TV pe teritoriul britanic. Ministerul de Interne a declarat la acea vreme că acest complot a fost „doar cea mai recentă raportare credibilă a încercării regimului de a intimida sau ucide cetățeni britanici sau persoane legate de Regatul Unit”.

Partidul Laburist a cerut de peste un an interzicerea IRGC și s-a angajat să facă acest lucru dacă va câștiga alegerile. Luni, parlamentari Conservatori de rang înalt au cerut guvernului să acționeze. Suella Braverman, fostul ministru de interne, l-a acuzat pe prim-ministru că nu a acordat prioritate securității naționale a Marii Britanii prin refuzul de a proscrie acest grup.

Vorbind în Camera Comunelor, ea a spus: „Știm de ani de zile că Corpul Gardienilor Revoluției Islamice este principalul sponsor mondial al terorismului, finanțând și promovând comploturile teroriste, radicalizarea și luarea de ostatici atât în Orientul Mijlociu, cât și acasă. Am interzis Hezbollah, am interzis Hamas, domnule prim-ministru, de ce nu punem securitatea națională a Regatului Unit pe primul loc prin interzicerea IRGC?”.

Sir Iain Duncan Smith, un fost lider Conservator, l-a rugat pe prim-ministru să interzică IRGC „astfel încât să nu mai poată încuraja extremismul și aici, în Marea Britanie”. Premierul Sunak a răspuns: „Lucrăm de urgență cu aliații noștri pentru a vedea ce măsuri putem lua împreună, în mod coordonat, pentru a descuraja și condamna ceea ce face Iranul”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...