G4Media.ro

Riscurile social media: Cum au ajuns TikTok și Instagram capcane mortale pentru…

Sursa: Twitter/ ChrisO_wiki

Riscurile social media: Cum au ajuns TikTok și Instagram capcane mortale pentru soldații ruși din Ucraina / Expert: Când un soldat își deschide telefonul mobil, este ca și cum ar aprinde o țigară când este de gardă

Soldații ruși care luptă în Ucraina suferă deseori consecințe fatale din cauza folosirii nepotrivite a telefoanelor mobile pe teatrul de operațiuni, trupele ucrainiene reușind să-i lovească cu o precizie maximă după ce forțele Moscovei postează detalii despre locația lor pe rețelele de socializare Instagram, TikTok sau Snapchat. Folosirea improprie a telefoanelor mobile de către soldații implicați în conflict a devenit „o problemă militară serioasă,” au afirmat experți consultați de G4Media.ro.

Atacuri fatale

În ultimele luni, forțele ucrainene au vizat cu precizie trupele ruse, făcând ravagii după ce au lovit centrele de comandă și control ale Moscovei. În acest context, experții au afirmat că utilizarea neaprobată a smartphone-urilor de către soldații ruși a ajutat forțele ucrainene să execute atacuri devastatoare cu rachete în locurile în care erau staționate trupele ruse.

Chiar și în fazele inițiale ale invaziei, în iarna și primăvara anului 2022, unii soldați ruși care înaintau spre Kiev au efectuat apeluri telefonice și au postat videoclipuri pe platforma de socializare TikTok, dezvăluind locul unde se aflau.

La începutul anului 2022, a fost raportat că experții militari ucrainieni și internaționali foloseau TikTok pentru a urmări mișcarea tancurilor rusești și a altor vehicule grele care atacau orașele din Ucraina.

Aproape un an mai târziu, în ciuda interzicerii utilizării personale a telefoanelor mobile, soldații ruși încă le folosesc în zona de război pentru a-și contacta familiile. Riscurile sunt însă enorme: folosirea telefoanelor mobile de către ruși atrage aproape invariabil bombardamentele ucrainene.

Într-unul dintre cele mai recente atacuri de acest timp, forțele Ucrainei au lansat un bombardament asupra unei baze militare rusești din Makiivka ocupată în regiunea Donețk în noaptea de Anul Nou, în urma căruia 400 de militari ruși ar fi fost uciși și alți 300 răniți. 

Soldații ruși erau staționați în clădirea școlii profesionale locale nr. 19.

StratCom a publicat o înregistrare video de la fața locului. Aceasta arată că sediul în care s-ar fi aflat rușii mobilizați a fost complet distrus.

Pierderile mari suferite de ruși în Makiivka par să fie confirmate de propagandiștii Moscovei. Astfel, Andrei Medvedev s-a arătat indignat de neglijența care a dus la pierderi mari de personal.

„Pe scurt, despre Makiivka. (…) Să consideri inamicul un prost care nu vede nimic în a zecea lună de război este periculos și criminal. A plasa personalul oriunde în clădiri, în loc să îl plasezi în adăposturi, înseamnă a ajuta direct inamicul,” a scris Medvedev pe Telegram.

Agenția de știri rusă TASS a citat oficiali instalați de Moscova, potrivit cărora cel puțin 15 persoane au fost rănite în atacurile cu arme de tip HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) din Makiivka. TASS a relatat că o persoană a murit și cinci au fost rănite și că printre clădirile lovite se numără un stadion, un bazar acoperit, un muzeu de artă, o școală tehnică și un centru de tineret.

Daniil Bezsonov, un oficial de rang înalt susținut de Rusia în părțile controlate de Moscova din regiunea Donețk, a declarat că școala tehnică a suferit „o lovitură masivă din partea rachetelor americane MLRS (sistem de rachete cu lansare multiplă) HIMARS.”

„Au existat morți și răniți, numărul exact este încă necunoscut”, a declarat Bezsonov pe aplicația de mesagerie Telegram. „Clădirea în sine a fost grav avariată.”

Bloggerii militari ruși au reacționat cu furie la veștile despre atac. „Ceea ce s-a întâmplat în Makiivka este oribil,” a scris Arhanghelul Spetznaz Z, un blogger militar rus cu peste 700.000 de abonați pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Cui i-a venit ideea de a plasa personalul în număr mare într-o singură clădire, unde chiar și un prost înțelege că, dacă se lovește cu artileria, vor fi mulți răniți sau morți?,” a scris el. Comandanților „nu le pasă deloc” de muniția depozitată în dezordine pe câmpul de luptă, a mai spus el.

Între timp, Igor Girkin, un fost comandant al trupelor pro-ruse din estul Ucrainei, a declarat că sute de persoane au fost ucise sau rănite in atac.

Politicienii ruși au vorbit, de asemenea, despre incident, Grigori Karasin, membru al Senatului rus, solicitând o „analiză internă exigentă.”

Serghei Mironov, legislator și fost președinte al Senatului, camera superioară a Rusiei, a cerut răspunderea penală a oficialilor care au „permis concentrarea de personal militar într-o clădire neprotejată” și a „tuturor autorităților superioare care nu au asigurat un nivel de securitate adecvat.”

Pe de altă parte, comandantul serviciilor de informații militare pentru Ucraina a confirmat, de asemenea, că loviturile cu rachete ale forțelor ucrainene împotriva pozițiilor inamice au exploatat semnalele telefoanelor mobile pentru a amplifica daunele pe care le-au provocat țintelor lor.

Armata rusă a recunoscut problema și a dat vina pe telefoanele mobile pentru atacul din Makiivka. Moscova a declarat că acum este evident că principala cauză a ceea ce s-a întâmplat a inclus utilizarea pe scară largă a telefoanelor mobile personale care au fost interceptate de ucrainieni. Declarația rușilor a precizat că datele de pe telefoanele mobile au permis Ucrainei să identifice coordonatele personalului militar rus pentru a lansa rachetele.

Oficialii ucrainieni au ironizat declarația Ministerului rus al Apărării. Pe 4 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate Ucrainene, Serhii Cherevatyi, a declarat: „Desigur, folosirea telefoanelor cu geolocalizare este o greșeală. Dar este clar că această versiune pare puțin ridicolă.”

Folosirea inoportună a mobilelor

Eurasiantomes a scris că utilizarea telefoanelor mobile personale a afectat atât trupele Ucrainei, cât și cele ale Rusiei.  Problema pare mai serioasă însă în rândul rușilor. Experții cred că astfel de acțiuni expun trupele la o tehnologie care prezintă un risc semnificativ pe câmpul de luptă modern.

Oficialii ucraineni susțin că cel puțin din 2014, când separatiștii pro-Kremlin au început să lupte cu trupele ucrainene în estul țării, rebelii susținuți de ruși au folosit date mobile pentru a-i viza pe soldații ucraineni.

Oficialii de la Kiev au explicat că rebelii separatiști au demonstrat că posedă unele dintre cele mai de ultimă oră tehnici de război electronic furnizate de Moscova. După aceea, soldații ucraineni au început să se teamă că erau vizați pentru că erau frecvent strânși în grupuri și își foloseau telefoanele mobile unul lângă celălalt. Apelurile făcute de ei erau urmate rapid de foc de artilerie asupra pozițiilor în care se aflau.

Chiar dacă unii soldați ruși și ucraineni aplică cu strictețe ordinele primite de a ține telefoanele mobile departe de pozițiile din prima linie, postările pe rețelele sociale de pe câmpul de luptă indică faptul că soldații ambelor părți folosesc frecvent telefoanele mobile.

Ziariștii au scris de exemplu că, înainte de invazie, soldații ruși dislocați în Belarus au fost instruiți să renunțe la telefoanele lor. În apelurile interceptate, soldații ruși pot fi auziți spunând că comandanții le-au confiscat telefoanele în februarie 2022.

Pe de altă parte însă, soldații ruși au găsit frecvent modalități de a nu respecta ordinele primite de la comandanții lor. Potrivit unei analize a apelurilor făcute de ruși, aceștia au confiscat telefoane de la militari și civili ucrainieni, inclusiv de la cei pe care i-au ucis, și le-au folosit telefoanele pentru a suna acasă în Rusia. De asemenea, mulți dintre ei au fost localizați de ucrainieni după ce au postat poze și filme pe Instagram, TikTok, Snapchat și alte rețele de socializare online.

Actualii și foștii oficiali militari americani cred că, la începutul conflictului, chiar unii generali ruși au vorbit folosind telefoane și radiouri necriptate. Acest lucru a permis ucrainenilor să urmărească și să elimine cel puțin un general și ajutoarele sale în urma unui apel interceptat.

Analiștii au remarcat că, ulterior, generalii ruși și-au modificat strategiile ca răspuns la astfel de atacuri și că ofițerii de rang înalt par să folosească acum comunicații mai sigure decât soldații obișnuiți.

O problemă militară serioasă

G4Media.ro l-a întrebat pe Tim Blackmore, profesor la Faculty of Information & Media Studies de la University of Western Ontario din Canada dacă TikTok și Instagram au devenit noii dușmani ai soldaților moderni și de ce sunt atât de riscante telefoanele mobile persoanele pe câmpul de luptă.

„Este o problemă militară serioasă,” a afirmat expertul.

„Armatele contemporane funcționează într-un mediu pe care îl cunoaștem ca internetul lucrurilor, în care totul este conectat în rețea în ceea ce armata americană numește război netcentric. Un nod dintr-o rețea ar putea fi un JSF 35 sau un echipament precum un lansator HIMARS. Ar putea fi și un soldat. Idealul în această viziune asupra câmpului de luptă este ca fiecare soldat să fie un nod în rețea și ca datele soldatului să poată fi partajate cu Centrul de comandă. Uitați-vă, de exemplu, la CPOF sau Command Post of the Future, care este de fapt o mulțime de oameni care stau la computere și care colectează date pentru utilizare, în mod ideal, în situații tactice imediate – acest lucru nu este pentru mai târziu, este pentru cunoștințe pe baza cărora se poate acționa chiar acum. Sunt date care au fost colectate de la camerele căștilor soldaților și până la JSTARS, aparatul E-8 Joint Surveillance Target Attack Radar System al celor de la Northrop Grumman.” (https://gdmissionsystems.com/)

„Când un soldat își deschide telefonul mobil, este ca și cum ar aprinde o țigară când este de gardă. Dintr-o dată soldații sunt imediat vizibili în rețea și, de asemenea, ei îi fac inamicului favoarea de a-și prezenta locația, oferind coordonatele GPS exacte. Dacă ești un comandant ucrainean și te uiți la o hartă tactică live pe o tabletă, observi ceea ce crezi că este un depozit de muniție – când ai de fapt o grămadă de soldați ruși singuri și nefericiți care încep să sune acasă. Ei devin ținte active, în timp real, pe tableta ta. În acest moment știi unde să-ți concentrezi artileria și rachetele, așa că ataci cu ceea ce ai la dispoziție.”

Surse: EurasianTomes, General Dynamics

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Pe scurt, ai un Smartphone? știm unde ești, ce faci, ce mănânci, când ești la budă…….

  2. In momentul in care oamenii vor intelege ceea ce inseamna smartphone, vor deveni „smart” 😉 Insa este complicat sa explici asta, celor care sunt nascuti si au crescut cu smartphone. Sa le explici ca poti exista fara (cand este nevoie) este usor. Sa si inteleaga asta, este complicat.
    Simplu.

  3. De egz vaccinul antico vid. INSP a făcut publice reacțiile adverse cascadă de boli grave provocate de vaccinul Covid.
    Si mai daunator este purtatul mastilor de catre copii, la scoala, cum se incearca din nou. .Din cauza măștilor, copiii nu-și mai oxigenează creierul, iar hipoxia asta îi tâmpește, că nu știi de ce sunt atât de agitați, spune medicul pediatru Gabriela Ion, de la spitalul Grigore Alexandrescu.
    Se intoarce roata.

    • Hop si i.D.i.otul anti-vaxxer. Ăsta și la o știre meteo ar băga un comentariu despre vaccin big pharma, pământul e plat, n-a fost aselenizare, bla-bla-bla. Asta inseamna sa stii chestii, nu ca noi, oamenii de rând.

    • Iti place stiinta numai cand produce profit in buzunarul tau 🙂 ?

  4. Prejudecata fiind că de aceea ai un smartphone, pentru a accesa rețelele de social-media, dar și dintre acestea numai unele sunt periculoase, mai ales Tik-Tok ! Cauza nu o constituie accesarea rețelelor de socializare ci simpla deținere și deschidere a mobilului, activarea/dezactivarea locației (gps-ului ) fiind superfluă dacă ai un telefon comercial.

  5. Foarte bine. Cat mai multe accesari. Iar cel care are cele mai multe like-uri cu selfie-urile cu frigiderel furate sa primeasca doua bombe in freza:)