G4Media.ro

Revoltă în rândul jurnaliștilor din Chicago, după ce primarul Lori Lightfoot a…

sursa foto: Facebook

Revoltă în rândul jurnaliștilor din Chicago, după ce primarul Lori Lightfoot a decis să le acorde interviuri individuale doar jurnaliștilor de culoare

Scandal de amploare în SUA, după ce primarul din Chicago, Lori Lightfoot, a decis să le acorde interviuri individuale doar jurnaliștilor de culoare – relatează thehill.com.

Decizia primarului Lori Lightfoot (care este de culoare și lesbiană) a venit în contextul aniversării a doi ani de la câștigarea mandatului în fruntea administrației din Chicago. Ea a precizat pe contul de Twitter că a dorit să le acorde prioritate la interviuri jurnaliștilor afro și latino (care sunt reuniți în cadrul unei organizații de sprijnire a breslei și de combatere a discriminării).

Lightfoot și-a justificat decizia prin faptul că încă din prima zi de campanie electorală a fost „izbită de albitura și masculinitatea copleșitoare” a mass-mediei din Chicago.

„Din prima mea zi de campanie electorală, în 2018, am fost izbită de „albitura și masculinitatea” copleșitoare din presa din Chicago, din redacții, din corpurile de presă politice și, da, în mod special din corpul de presă al Primăriei”, a comentat Lightfoot.

„Tocmai de aceea intenționez să prioritizez solicitările mass-mediei din partea reporterilor POC,  cu ocazia aniversării a doi ani de la inceperea mandatului meu de primar al acestui mare oraș”, a mai adăugat Lightfoot

Reporter politic pentru NBC 5 Chicago, Mary Ann Ahern, a scris că e de neacceptat comportamentul primarului, cerându-le și altor jurnaliști americani să ia atitudine.

„Directorul de comunicare al primarului Lightfoot mi-a comunicat că trei din șase reporteri care acoperă Primăria sunt oameni de culoare (afro-americani sau latino-americani) și că nici unul nu este o femeie de culoare, în timp ce reporterii albi au majoritatea acces pe tot parcursul anului”, a relatat Mary Ann Ahern.

Reporterul NBC Chicago consideră că decizia primarului are implicații rasiale evidente, pe lângă faptul că instituția a ajuns să decidă în privința jurnaliștilor care pot să acopere Primăria. „Cred că este scandalos ca un ales public să decidă cine să-i pună întrebări. Și este și mai scandalos atunci când se bazează pe culoarea pielii lor”, a spus Ahern.

Prioritizarea reporterilor în „afro” și „latino” ar putea funcționa dacă ar fi incluși și alți reporteri, dar dacă o decizie este luată exclusiv din motive rasiale, postul NBC Chicago ar refuza pur și simplu interviul. „Stația noastră nu ar trimite pe nimeni. Sunt reporterul politic … nu m-ar uzurpa și nu ar trimite pe altcineva în locul meu”, a spus Mary Ann Ahern.

Ahern a spus că este posibil ca primăria să abordeze diversitatea în jurnalism fără a le interzice accesul reporterilor albi.

„Poate că Primăria ar trebui să aibă alte inițiative în sprijinul jurnaliștilor de culoare. Ar putea de exemplu să-i sponsorizeze cu burse că să nu le ia atât de mult timp cât mi-a trebuit mie să ajung aici”, a spus Ahern.

Atitudinea abordată de Lori Lightfoot e criticată și de alți jurnaliști. Un reporter de Chicago Tribune, Gregory Pratt, în semn de protest a refuzat interviul pe care-l avea programat cu Lori Lightfoot.

„Sunt un reporter latino, chicagotribune, a cărui cerere de interviu a fost acceptată pentru astăzi. Cu toate acestea, am cerut primăriei să acorde interviul și celorlați colegi, iar când răspunsul a fost nu, am anulat cu respect. Politicienii nu pot alege jurnaliștii care să le acopere activitatea”, a explicat Pratt.

Sursa Foto: Facebook/Lori Lightfoot

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

20 comentarii

 1. Dupa cretina de AOC uite si Creatura asta, fain, asta inseamna Partidul Democrat

 2. This is BLM.

 3. Ro 2025 români vs romi .O sa vedeti .

 4. Buna idee, hai sa fim rasisti si sa luam interviuri numai de la cine ne convine, cum sa iasa rau?

 5. Daca in loc de „albitura” ar fi spus „innegreala” sau „intunecimea” … a doua zi ii lua foc cotetul. Dar asa e vedeta.

 6. Nu stiu exact pedepsele federale sau ale statului Ilinois dar Dirtyfoot asta ar trebui anchetata pentru rasism si aruncata in puscarie.
  Oricum sub Biden si democrati SUA devine o fundatura puturoasa. Javra senila tocmai a dat liber Rusiei cu Nordstream 2 catre nemti.

 7. Care ne spunea ca Trump și republicanii sunt rasiști iar democrați sunt numai dragoste și toleranta? Hai ci segregarea sa știm o treaba

 8. Bravo. Felicitari. Felicitari ca in calitatea ei de lesbiana nu a pus si conditia sa fie LGBTQ-si-ce-mama-ma-si-de-litere-urmeaza.
  Eu i-as propune sa mai puna niste conditii, mama lor de albituri:
  – vad ca e scunda, deci maxim 168 cm
  – are fire albe, deci minim 30% albitura in par
  – doar cei care initialele nume / prenume identice.

  PS Exista un film, bun de altfel, pe numele lui „White Men Can’t Jump „, in care Wesley Snipes ii spune lui Woody Harrelson ca albii nu pot sari la cosul de baschet. Pe asta de ce nu-l interzic belemistii neo-marxisti?

 9. Americanii nu mai sunt de ceva vreme modele de civilizatie. Asa decad toate imperiile. Progresistii si democratii americani pregatesc caderea imperiului american si asa China devine nr. 1 in lume.

 10. Pai populatia de culoare este cea mai rasista de departe in lumea asta.Poate au concurenta de la unele etnii din Asia si America de Sud dar cred ca tot ei castiga.In america cel putin ei urasc albii,dar de ex pe evrei f tare si pe asiatici de asemenea.Oricine are mai mult succes decat ei,adica pe toata lumea.
  Albii sunt de departe cel mai putin rasiati si toata ideea anti rasism e 100 la suta o ideea generata de albi pe care tot albii dintro idee buna o transforma in nebunie.Dar ideea apartine albilor.Cum de altfel albii au oprit sclavagismul in lumea asta si au dat legi atat nationale cat si internationale impotriva.In Africa si AZI se vand si se cumpara sclavi,respectul pt viata umana e minim acolo.Si daca ea vrea sa se identifice nu cu a fi american din afro american ci cu partea afro din afro american,inseamna ca asta o reprezinta si pe ea:sclavagism,rasism,tribalism,razboi civil etc.Ideile asta universale gen dreptate pt toti indiferent de culoarea pielii probabil au origini prea albe ca sa le guste.

 11. Minte multa, „creier” putin! Sau, conform zicerilor din popor……… s-a urcat scroafa in copac!

 12. Alien resurrection varianta primar

 13. Un pas timid de discriminare. Urmează să nu stea de vorbă decât cu ziariști LGBT. Problema mare e, cum ajunge o astfel de persoană primarul orașului ? Și nu orice oraș.

  • Chicago pe langa faptul ca are o comunitate mare de negri, are o comunitate si mai mare de latino. Asta mi-a confirmat un coleg mexican, care locuieste in Chicago. Asa se explica de ce a ajuns duduia asta primarita.

 14. O rasista infecta

 15. Detalii istorice : Din 1933 toți primarii orașului Chicago sunt democrați. După o lege a statului Illinois din 1995 alegerile pentru posturi de primari pentru localitățile din stat, nu se vor organiza pe linie de partid. Cu toate acestea, chiar după intrarea în vigoare a legii, primarii aleși ai orașului Chicago, cel mai mare oraș din stat, sunt cunoscuți democrați. Rahm Emmanuel, primarul precedent a fost chiar șeful de personal ( chief of staff ) al președintelui Obama, acesta din urmă fiind senator democrat al statului Illinois, înainte de a fi ales președinte. În perioada ”democrată” a orașului – după 1933 – au existat doi bărbați de culoare, aleși primari și prima femeie ca primar ( albă ). Primarul actual, Lori Lightfoot a câștigat postul în 2019, în fața unei alte femei de culoare.

 16. Cand vrei sa combati rasismul prin rasism, undeva este o greseala de logica.
  Ce face duduia asta nu ajuta in niciun fel comunitatea negrilor din SUA si nici la combaterea rasismului, din contra, pune gaz pe foc.
  Prin astfel de „caractere”, falia dintre albi si negri se adanceste tot mai mult, si le da apa la moara extremistilor.