G4Media.ro

Retragerea României din Banca Internațională de Cooperare Economică și Banca Internațională de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Retragerea României din Banca Internațională de Cooperare Economică și Banca Internațională de Investiții, fondate la Moscova, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, un act normativ în baza căruia va întreprinde demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică, transmite Agerpres.

Proiectul de lege supus aprobării este cel privind denunţarea Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, şi a Protocolului semnat la Moscova, la 18 decembrie 1990, de modificare a Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Cooperare Economică, precum şi a Statutului acestei bănci.

„Guvernul României va transmite notificarea oficială de denunţare a Convenţiei BICE şi de retragere din acţionariatul băncii. Retragerea din acţionariatul BICE se va face în termen de cel puţin 6 luni de la notificare, conform prevederilor art. IX din Convenţia BICE. Se va urmări coordonarea cu Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria în scopul asigurării unei ieşiri simultane din BICE şi stabilirii unor modalităţi similare de ieşire, care să asigure o protecţie corespunzătoare a intereselor statelor membre care se retrag”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Tot miercuri, Guvernul va adopta şi un proiect de lege pentru denunţarea Acordului interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, şi a Protocolului de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la 10 iulie 1970 la Moscova, deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana şi semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova.

În baza acestui proiect, Guvernul României va întreprinde demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Investiţii.

În şedinţa de Guvern urmează să fi aprobată, printr-o hotărâre, Strategia Naţională privind Siguranţa Rutieră pentru perioada 2022-2030.

Adoptarea documentului vizează, conform notei de fundamentare: „o mai bună comunicare în siguranţa rutieră, atât la nivel interinstituţional, cât şi în relaţia cu societatea civilă şi presa, cu scopul conştientizării opiniei publice cu privire la responsabilitatea individuală şi la riscurile traficului rutier, prin desemnarea unor purtători de cuvânt/experţi în comunicare pe domeniul siguranţei rutiere; introducerea ratingului de siguranţă a infrastructurii rutiere, un mecanism de clasificare a tronsoanelor rutiere din punct de vedere al gradului de risc, conform Directivei (UE) 2019/1936 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 de modificare a Directivei 2008/96/CE privind gestionarea siguranţei infrastructurii rutiere; operaţionalizarea unui sistem automat de detecţie şi constatare a abaterilor pentru creşterea siguranţei rutiere”.

Printr-un alt proiect de hotărâre, Executivul va aproba metodologia de raportare şi a circuitului informaţional în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări.

Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de hotărâre privind acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova, în vederea asigurării unei bunei funcţionări a sistemului energetic.

„Prin acest proiect de act normativ, se propune scoaterea din rezervele de stat şi acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova, constând în 129.484 kg motorină, 112.792 kg benzină şi 5.000.000 kg păcură, în valoare de 18.954.000 lei, exclusiv transportul”, se arată în nota de fundamentare.

Un alt proiect de hotărâre prevede aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor cantităţi de produse şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, Instituţiei Prefectului din judeţele Botoşani, Suceava, Vaslui şi Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcţia Azil şi Integrare, pentru protecţia populaţiei refugiate în contextul escaladării conflictului din Ucraina. Valoarea ajutoarelor umanitare acordate în acest este de 1.540.208,40 lei, exclusiv TVA.

Tot printr-o hotărâre, Guvernul va aproba scoaterea din rezervele de stat şi acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru Republica Ucraina, pentru protecţia populaţiei refugiate în contextul escaladării conflictului de pe teritoriul ucrainean. Ajutorul acordat, care constă în produse alimentare, produse de strictă necesitate, precum şi benzină şi motorină, are o valoare 9.815.369,37 lei, exclusiv TVA, exclusiv transportul.

Vor fi aprobaţi, printr-o hotărâre, indicatorii tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „Autostrada Bacău – Paşcani”, în judeţele Bacău, Neamţ şi Iaşi.

Executivul va adopta şi o hotărâre privind instituirea regimului de arie naturală protejată şi declararea ariilor speciale de conservare ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România.

„Prin prezentul proiect de act normativ se desemnează un număr de 211 arii speciale de conservare, care corespund siturilor de importanţă comunitară pentru care s-au stabilit măsuri de conservare, în conformitate cu planurile de management aprobate. Măsurile de conservare sunt mecanismele şi acţiunile efective care trebuie instituite pentru un sit Natura 2000, cu scopul de a realiza obiectivele de conservare a sitului”, se arată în nota de fundamentare.

Va fi adoptat şi un memorandum având ca temă încadrarea în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului român a schemelor de ajutor de minimis – Programul pentru stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii „Start-up Nation ROMANIA”; Programul naţional multianual de microindustrializare; Programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă; Programul naţional multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Plâng uneltele Rusiei din România.

    • Exista doua forme de trolling. Una, in care trolii comenteaza scurt, fara legatura cu subiectul, folosind apelative care sa discrediteze si sa creeze o imagine nefavorabila celor care trebuie compromisi. Ex: dulap, maciuca, ficus, adormiti, etc. Sunt cateva idei fixe, exprimate in cuvinte putine, in mod repetat, indiferent de subiectul discutat, care vor sa induca ideea ca cei carora li se adreseaza nu pot fi de incredere, indiferent ce fac. Sunt vizati guvernantii intrucat fac o politica pro-occidentala deci, penru a incerca slabirea increderii in statul de drept si in democratia liberala. Sunt antrenati in discutie cu aceasta ocazie si i..ti utili, care au motive sincere sa fie nemultumiti din cauza prestantentei guvernantilor, dar care pica in capacana pe diverse teme sensibile si devin uneltele trolilor.
      A doua forma de trolling este aceea de a propaga informatii false, credinte fara legatura cu realitatea, mistificari, interpretari, inventii. Gen – dolarul nu o sa valoreze nimic, rusii sunt oricum puternici si vor castiga, ce fac ei in Ucraina e ce au facut americanii in Irak etc

  2. Mare greșeală. URIAȘĂ.
    Dar cine să gândedască MăCiucă? căCuțu? Popescu? Dulapul???

    În cîțiva ani, când va pica dolarul ca monedă generală de schimb….

    • Mai baietel, atata vreme cat in orice calculator sau telefon mobil din lumea asta ai un procesor dezvoltat de americani dolarul nu o sa cada.

    • cum mai e vremea pe la maskwa ciolovece? tot frig și foame? „în câțiva ani” când răZZia nici n-o să mai existe o să-ți fie și mai greu, poate te reorientezi între timp.

  3. A trebuit sa descopere UE si NATO ca junta militaro-mafiota, care a tras in noi in ’89, inca pastreaza legaturi subterane foarte puternice cu stapina Rusia, la care inca ‘armata’ se inchina.

    • O alta tema draga i…lor utili care adera la ea si pe care trolii marseaza: junta, guvernul militaro-socialist, guvernul cu epoleti etc. Au mai folosit narativul si pe vremea pandemiei, va aduceti aminte, cu dictatura sanitara, armata pe strazi si celelate aiureli, si atunci nici macar nu era ciuca, era guvern pnl-usr. Ca sunt bolovanosi guvernantii, ca multi au legaturi cu serviciile secrete, asta e evident. Insa a spune ca sunt aserviti Rusiei la care armata se inchina, e intoarcerea realitatii pe dos. Dovada ca e o intoxicare e foarte simpla: daca era asa, nu-i mai atacau trolii putinisti pe acest subiect, dar atacurile lor furibunde arata fix contrariul: guvernul roman, indiferent ce alte pacate are, face o politica pro UE, pro NATO si de asta nu se poate indoi nimeni. Cine isi imagineaza ca NATO ii lasau asa, in situatia de fata si ca , vezi Doamne, abia acum au descoperit, ca sa vezi, trebuia sa vina propaganda sovietica sa le spuna, aia nu stiau. De aici rezulta ca trolii rusi sunt si extrem de penibili, cand fac astfel de aprecieri, de aceea propaganda lor nu are succces.

  4. S-AU TREZIT SI ADORMITII!?

  5. Credeam ca deja au iesit din banca respectiva, cel putin asa au trambitat prin martie. Rusofilii sunt in guvern si parlament, poate chiar si armata… ca tot tindem spre o dictatura bananiera africana.

  6. daca nu ar fii fost presiunea presei nu vad cum guvernul asta ar fii initiat o astfel de procedura, aducatoare de „beneficii” mai multor clienti pesedei (poate si penelei)

  7. Guvernul Ciucă are o viteză de lucru uluitoare!