G4Media.ro

Reprezentanții industriei HORECA amenință că vor acționa în judecată Guvernul și vor…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Reprezentanții industriei HORECA amenință că vor acționa în judecată Guvernul și vor cere despăgubiri de 500 de milioane de euro

Președintele HORA, Dragoș Petrescu, a spus că la Antena3 că reprezentanții industriei HoReCa sunt pregătiți să acționeze Guvernul în instanță, pentru a cere despăgubiri de 500 de milioane de euro.

„Este dreptul legitim al unei industrii închise să acționeze în judecată un guvern care nu vine și cu măsuri compensatorii atunci când decide să închidă o industrie. Am pornit împreună să contruim ordonanța 224 care presupune operaționalizarea unei scheme de ajutor de stat pentru acoperirea a 20% din pierderea cifrei de afaceri 2019 – 2020, or această OUG are un traseu cel puțin hilar. A fost promulgată în ședința de guvern Orban, apoi a fost promulgată în ședința din decembrie din nou de către Guvernul Cîțu și acum așteptăm din nou modificări la această ordonanță, cu alte cuvinte ne ducem spre vară cu această ordonanță în speranța că trecem și de buget, respectiv bugetul promis, discutat, agreat, pentru o industrie care a fost pusă pe butuci anul trecut”, a mai comentat Petrescu la Antena3.

Acesta a adăugat că este dificil de calculat ce impact va avea asupra HORECA tăierea voucherelor de vacanță, dar că sectorul va fi cu siguranță afectat.

„În mod evident, aceste vouchere ajutau România, adică ce se întâmpla practic: cetățenii puteau cheltui acești bani în România. Cu alte cuvinte acești bani se întorceau și la bugetul de stat, dar și ajutau industria. Era o măsură benefică de care am beneficiat serios în 2018-2019. Ar fi fost o gură de oxigen pe care am pierdut-o”, a adăugat Petrescu la Antena3.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. La fel as putea si eu as putea spune ca nu vad motivul ca ca un numar restrins de oameni, si anume bugetarii, sa beneficieze de concedii platite si cu banii mei din privat.

    • Corect. Dar am primit și la privat, în trecut, vouchere de turism in Romania. Problema e că sunt în detrimentul consumatorului, nu am știut cum să scap de ele, fiindcă acolo unde aș merge, nu poți folosi voucherul, iar acolo unde îl poți folosi primești servicii proaste, scumpe și nimeni nu face nici o investiție.
      Voucherele distrug competiția pe piață și cu toții pierdem, că ajung să le.consum la cel mai.scump hotel din oraș și nu mai merg niciunde cu ele, de scârbă.

  2. Poftim si tu pentru ce are Romania deficit de 7%+ sa aiba firme private din turism o gura de aer in timp ce altele au dat faliment ca e economie de piata.
    Pai de ce au privatizat prostii aia firmele comuniste pana si pe cele care aduceau profit?
    Nu tu pentru autostrazi nu tu spitale noi nu tu educatie.
    Doar pensii speciale pentru fanatiotii zilei, contracte cu dedicatie pentru amicu x sau y,bonusuri de calculator si pentru amantele fara numar.

    • Nu e chiar asa. Activitatea firmelor din turism a fost grav afectata de deciziile luate de Guvern! Adica Guvernul a intevenit in mod direct, prin restrictiile impuse, in bunul mers al acestor afaceri. E normal sa existe oarecare forma de sprijin in aceste conditii. Dar limitat si ca sume de bani si ca timp. Apoi sa se renunte la orice fel de subventie, inclusiv la vouchere

  3. Hai sa impartim si astora din HoReCa placute suedeze .
    Ca de banii nostri au parte prin intermediul guvernantilor care ,,da”.
    Toata lumea vrea scutiri de taxe pe motiv de ,,panedemie” .
    Toata lumea vrea subventie pe motiv de ,, pandemie” .
    Toata lumea vrea sporuri salariuale pe motiv de ,,pandemie ” .
    Nu mai dau un ban la bugetele publice . Se infrupta toti ghiolbanii si fudulii .

    • Bah adriene, hai sa iti iei tu mai intai placute sudeze, care nu platesti tu “bani la bugetele publice”, mergi mah…

  4. „În mod evident, aceste vouchere ajutau România, adică ce se întâmpla practic: cetățenii puteau cheltui acești bani în România.”
    Nu, domnule, bugetarii nu puteau ci erau OBLIGAȚI să cheltuie acești bani în România pe servicii turistice, alternativa fiind de a pierde banii.
    Cât despre despăgubiri pentru demența statală de a închide ramuri întregi pentru a proteja niște cetățeni vulnerabili care AR TREBUI SĂ SE PROTEJEZE SINGURI, iar dacă n-o fac, pe răspunderea lor n-o fac, asta e altceva, să nu amestecăm lucrurile.
    N-au nicio legătură voucherele băgate pe gât bugetarilor în loc de bani cu lockdown-ul.
    Dealtfel, se și vede cine este beneficiarul real al voucherelor după cine face mai mult scandal – HORECA, nu bugetarii care le primeau!

  5. DACĂ INDUSTRIA HORECA AVEA NEVOIE DE VOUCHERE PE DE-A MOACA DE LA GUVERN PENTRU A EXISTA, ÎNSEAMNĂ CĂ EA NU EXISTA DELOC ȘI CĂ LUCRA PE PIERDERE.

    ADICĂ ERA UN RAHAT.

    Mă deranjează tupeul unor persoane care dacă au reșapat niște restaurante de altfel celebre, au impresia că pot vorbi la nivel macroeconomic și în toate domeniile. Restaurantele nu sunt la fel ca hotelurile. Una este turismul balnear, alta turismul pe litoral, alta cel montan și alta cel în orașe istorice. Când văd această atitudine suficientă, care le știe pe toate și bagă în aceeași oală hoteluri, spauri, restaurante, stațiuni și ne dă nouă o șaorma cu de toate în care trebuie să băgăm bani, realizez de ce România nu va avea turism în următorii 50 de ani. Industria HoReCa e pe mâna unor golani tupeiști care au pus ghearele pe hoteluri construite de comuniști și pe restaurante construite înainte să se nască bunicii lor… Cât despre acțiunea în instanță este de un ridicol absolut, în condițiile în care TOATĂ economia a fost afectată de pandemie. Ei chiar au impresia că sunt unici și că noi le datorăm ceva?

    DACĂ ERAȚI DEȘTEPȚI VENEAȚI ÎN 12 LUNI CU SOLUȚII ȘI PROPUNERI: NU CU CERȘEALĂ! CĂ VOI NU AȚI OFERIT NIMIC NIMĂNUI NICIODATĂ PE GRATIS! GOLANILOR!

  6. HoReCa asta sa ne mai lase in pace. Nu sint in stare sa se restructureze si sa se adapteze noii realitati si vor sa le mai dam noi niste bani.

    In toate tarile civilizate turismul si restaurantele au fost oprite pt ca sint o sursa de infectare. Nicaieri nu se promoveaza turismul in vremuri de pandemie ca la Digi24 (care pare sa fie sustinut cu fonduri de HoReCa) si scrie in articol ca si la Antena3, ba din contra li se spune la TV oamenilor sa ramina acasa.

    Unde s-a mai pomenit ca toti cetatenii sa plateasca vacantele citorva, acesti citiva nici macar saraci, doar ca sa profite patronii industriei de 5% din buget ? Statisticile arata ca de cind se dau aceste vouchere preturile in turismul romanesc au crescut considerabil: si evident ca au facut-o fara nici un raport pret-calitate ci doar prin ajutor de la stat si asta cind nu era pandemie.

  7. @vorbe,
    Da, viermuș asistat, să nu ,,contribuie” așa de mult haitele bugetare la ,,binele” țării că ne-am săturat.
    Trântele atârnătoare la buget sunt prea multe, deci zburate 60% și extraordinar de bine plătite, așa că o reducere de 50% salarială ar fi perfectă.

  8. Avem un mediu de afaceri bazat doar pe ajutoare de la stat, subvenții, facilități, scutiri de taxe și impozite cu muncă la negru sau pe salarii mizerabile minime de cele mai multe ori prin contracte bănoase cu statul prin atribuiri directe clientelei politice cu preturi umflate de 100 de ori. După îi vedem prin media ca ei sunt mari antrepenori cum au făcut ei primul milion de euro niste falși oameni de afaceri de carton. Statul trebuie să înceteze imediat cu subvențiile și beneficiile către absolut oricine mai ales către companiile de stat falimentare.

  9. Cei din HORECA sa asigure conditii si preturi competitive si atunci vor avea clienti, chiar dacă nu se mai dau vouchere de vacanță. Sa atraga clientii prin ceea ce oferă, nu sa profite de faptul că voucherele pot fi folosite doar in tara.

  10. Daca statul vine si iti pune lacatul ( pentru ca asa vrea el) e normal sa te despagubeasca cumva, nu? Nu sa te lase sa te descurci singur.
    Plati, chirii, angajati, rate la banca, toate merg inainte. Furnizorii depind de asta. E un intreg lant, nu e vorba numai de horeca.
    In absolut toate statele in care s-au decis masuri de acest gen ( inchiderea sau restrictionarea unor industrii ) s-au dat masuri compensatorii.
    In Romania fix zero ajutor pentru IMM uri – lacatul pus si descurca-te cum poti.
    Asta pentru cei care comenteaza in necunostinta de cauza.
    E usor sa vorbesti tu cand nu esti direct vizat si locul tau de munca nu pare afectat cu nimic.

    • Tare curios sunt ce ar zice contribuabilii de mai sus care nu vor „sa se duca taxele lor catre horeca” daca asa, de maine, profesia lor ar deveni interzisa pentru un an de zile. In folosul comunitatii ca, nu stiu, e cancerigena.
      Probabil s-ar „reorienta” a doua zi; „nu ar cere pomeni”…
      Si daca toti de pe aici ar zice „ia mai da-i dracu’ de instalatori/ITsti/arhitecti (sau ce meserie vrei sa iei ca exemplus), sa moara de foame, ca toti instalatorii/ITstii/arhitectii sunt hoti, scumpi si prosti”. Sa se reorienteze!
      Dar e simplu sa vorbesti cand nu esti implicat..

  11. tichetele de vacanta trebuiau date din bugetul public doar la cei cu venituri sub 1500 lei/persoana , inclusiv cei din sectorul privat

  12. de ce nu ne luam si de beneficiile care le primesc cei din multinatioanle, au abonamentete gratis la Regina Maria, la Med Life( care un om de rand nu-si permite), au 50 % la vacante in strainatate si in Romania, acum lucreaza de acasa (pot sa aiba grija mai mult de copii lor, fac economii la transport), au abonamente gratis de fitnes, stiu persoane care au fost la birou o zi sau chiar deloc de cand a inceput pandemia.
    apropo de privati, nu am nimic cu nimeni dar se tot spune ca la stat nu se munceste, sa se dea afara, sa le scada salarile… frustrari de genul asta, dar ce fac privatii, dau salariul minum pe economie pe cartea de munca ca salariatul cand se duce la banca sa nu fie bagat in seama, sa declarare profitul pe minim si la sfarsitul anului sa-si ia mii de euro dividente. Dar sa ii uram pe bugetari care li se dau niste vouchere de vacanta, care oricum se opreste impozit pe ele, si care nu puteau fi consumate decat in romania, deci practic se duceau tot in tara noastra. O sa ajungem sa ne injunghem pe strada cu felul asta de gandire privatul constra stat.
    De aceea nu merge nimic in tara asta, romanul nu stie decat sa-i poarte de grija vecinului si sa-i dea in cap.

  13. auziti voi cei care v-ati saturat sa tineti in spate bugetarii, de ce va dati salariile minime pe economie, sa nu platiti impoizite la stat.
    Nu voi tineti bugetarii, noi platim impozite , cas, nu furam statul ca voi….terminati cu tembelismele astea .