G4Media.ro

Renunțarea la gazul rusesc ar fi „gestionabilă” pentru Uniunea Europeană, potrivit Consiliului…

sursa foto: Pexels/ Loïc Manegarium

Renunțarea la gazul rusesc ar fi „gestionabilă” pentru Uniunea Europeană, potrivit Consiliului de analiză economică din Franța, un organism consultativ respectat

Analiză Le Monde, preluată de Rador:

Potenţiala scădere a venitului în UE ar fi cuprinsă între 0,2 şi 0,3% în medie, la scara continentului, potrivit CAE. Impactul pentru Franţa ar fi „o scădere de circa 0,15 – 0,3%” din venitul naţional brut.

În plin război în Ucraina, un embargo al Europei asupra livrărilor ruseşti de energie ar pedepsi suplimentar Rusia… sau Europa însăşi? Potrivit Consiliului de analiză economică (CAE), ataşat serviciilor prim-ministrului, a impune o asemenea sancţiune nu ar avea decât „un impact relativ slab” asupra ţărilor Uniunii Europene (UE) şi ar fi deci „gestionabil” pentru aceasta. Însărcinată să lumineze guvernul, Consiliul vorbeşte despre o potenţială pierdere de venit cuprinsă între 0,2 şi 0,3% în medie, la scara continentului. Adică circa 100 de euro per adult, potrivit notei semnate luni, 4 aprilie, de patru economişti, David Baqaee, Benjamin Moll, Camille Landais şi Philippe Martin.

Deși Statele Unite au decretat un embargo asupra hidrocarburilor rusești încă de pe 8 martie, Europa nu a ajuns încă acolo. În afara ţărilor baltice: Lituania arată că a încetat importurile din aprilie, Estonia şi Letonia se pregătesc pentru asta.

Spre deosebire de americani, care nu cumpără, gazul rusesc reprezintă încă o parte considerabilă în consumul europenilor. De ce, atunci, să anunţi un impact limitat în caz de embargo? Studiul o explică „prin faptul că, pe termen scurt, companiile şi economia în ansamblu pot înlocui (chiar dacă parţial) sursele de energie cu altele şi bunuri intermediare sau finale cu altele”.

Potrivit coautorilor, impactul pentru Franţa s-ar circumscrie „unei scăderi de circa 0,15 – 0,3%” din venitul naţional brut. În cazul Germaniei, scenariile merg de la o scădere de 0,3% – 3% în cel mai pesimist. Prima economie a zonei euro depinde mai mult de combustibilii fosili şi în special de gaz, acolo unde Franţa se bazează mai ales pe nuclear pentru a produce electricitate. A tăia brusc importurile de gaz rusesc „ne-ar face mai mult rău decât Rusiei”, estima luni ministrul german de finanţe, Christian Lindner.

Potrivit proiecţiilor CAE, consecinţele unui embargou s-ar putea dovedi „mult mai importante” în anumite ţări şi ar presupune „o solidaritate europeană”. Este cazul Bulgariei, Slovaciei, Finlandei, Republicii Cehe. Studiul merge chiar până la a prevedea o scădere de 5% din venitul naţional brut al Lituaniei.

Impactul asupra puterii de cumpărare

O alternativă la un embargo total ar trece printr-o reducere drastică a importurilor (circa 80% mai puţin) şi printr-o taxare a livrărilor restante. Această soluţie ar fi mai puţin dureroasă pentru ţările cele mai tributare aprovizionării din Rusia, printre care Lituania şi Bulgaria, potrivit coautorilor studiului.

În ansamblu, „este vorba de o notă optimistă”, comentează Jacques Percebois, profesor emerit de economie la universitatea din Montpellier.

Rămâne totuşi de rezolvat problema primordială a puterii de cumpărare, în special pentru cei mai vulnerabili: „dacă preţurile cresc, ele riscă să ducă la inegalităţii în comportamentele gospodăriilor”. Cu atât mai mult iarna viitoare, principala perioadă de încălzire din fiecare an. „Cererea de gaz fiind extrem de sezonieră, ar fi crucial să se definească temporalitatea unui embargo pentru a-i studia impactul”, remarcă Anna Creti, directoarea catedrei de economie a climei la universitatea Paris-Dauphine.

Printre alte posibilităţi, CAE o menţionează pe cea a „unei plafonări a preţurilor pe piaţa europeană care ar permite să se limiteze presiunea speculativă”.

Traducere Rador: Gabriela Sîrbu / sursa foto: Pexels/ Loïc Manegarium

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. TAIATI gazul rusnac! Nu avem nevoie de asa ceva si nu avem voie sa sponsorizam un nou genocid marca Putler!

  2. Politicaly correct,mănuși albe si ochii pe burse…
    Acum doi ani s a oprit tot timp de trei luni si era pace.Planeta a respirat ușurată, motorina era ieftină si in ofertă, delfinii au invadat Veneția, prostimea mondială iesea la geam la ora 8 pe seară, aplaudau si cântau, dar era pace.
    Ieșeau ziua sa cumpere alimente, plimbau câinii ,aveau apă, curent,gaz ,priveau la telenovele,vorbeau la telefon ,dar era pace.
    Acum nu se poate renunța la consumul de gaz industrial că sărăcesc oligarhii europeni si cu scuzele că rămân locuințele fără căldură își mai adaugă ceva miliarde la stratul deja nesimțit pe care il au..

  3. Europa se va descurca, va importa GNL din SUA si alte tari exportatoare, poate reporni productia centralelor pe carbuni pentru urmatoarea perioada.
    Si toate merita pentru izolarea Rusiei pentru ce face. Nici un pret nu e prea mic daca va bloca exportul de bani in Rusia pentru ororile ce le produce in Ucraina.

  4. Tot prostimea trebuie să plătească solidaritate cu Ucraina nu cei bogați.. Bucurați-vă??!!