G4Media.ro

Regina Elisabeta a cunoscut 11 președinți americani, mai mulți decât Fidel Castro.…

Regina Elisabeta a cunoscut 11 președinți americani, mai mulți decât Fidel Castro. Pe Donald Trump l-a întâlnit a doua oară

Elisabeta a II-a s-a întâlnit pentru a doua oară cu Donald Trump şi se poate spune cel puţin că viața de regină a pregătit-o bine pentru a avea de-a face cu președinții americani. A cunoscut personal 11, inclusiv pe Harry Truman, pe când era încă o prințesă, scrie Diario de Noticias, citată de Rador.

Și se poate lăuda că a dansat cu Gerald Ford și că a călărit cu Ronald Reagan, așa cum arată fotografiile de epocă realizate în 1982 la Castelul Windsor. Curios, regina britanică nu s-a întâlnit niciodată cu Lyndon Johnson, președinte între 1963 și 1969.

Până la moartea lui Fidel Castro, cu aproape trei ani în urmă, obişnuia să se spună pentru a sublinia longevitatea sa politică, că liderul cubanez a cunoscut vreo 10 președinți americani. De fapt, el a tratat cu ei, dar nu erau vizitatori apropiaţi. Jimmy Carter a ajuns să se întâlnească cu Fidel, dar mult timp după ce a părăsit Casa Albă.

Iar când Barack Obama a întreprins vizita istorică în Cuba, în martie 2016, întâlnirea oficială a fost cu Raul Castro, fratele și succesorul unui Fidel deja foarte bolnav. Și spre deosebire de Marcelo Rebelo de Sousa, care a vizitat insula câteva luni mai târziu, Obama nici măcar nu a făcut fotografia obișnuită cu Fidel, îmbătrânit și îmbrăcat într-un trening.

Deja regină, cu Eisenhower a fost nevoită Elisabeta a II-a să aibă de-a face mai întâi la Casa Albă. În luna octombrie, regina britanică a întreprins o vizită în Statele Unite, la opt luni după ce a venit în Portugalia, iar președintele Craveiro Lopes a primit-o cu pălărie cu bicorn la Cais das Colunas, la Lisabona, aşa cum a fost imortalizată scena de fotograful DN.

În cazul în care Craveiro Lopes reprezenta cel mai vechi aliat, datorită unui tratat datând din secolul al XIV-lea, Eisenhower a fost memoria vie a aliatului care a venit în ajutorul Regatului Unit în al doilea război mondial. Înainte de a ajunge la președinţie, Eisenhower fusese generalul care coordonase Ziua Z, operațiunea de debarcare în Normandia, hotărâtoare pentru înfrângerea naziștilor, și ea împlineşte mâine 75 de ani.

Trump, în stilul său foarte personal, a reamintit acum legăturile dintre cele două mari puteri anglo-saxone și nu a ratat ocazia de a promite cele mai bune lucruri din lume în relația transatlantică, îndată ce britanicii vor materializa Brexit-ul.

Elisabeta a II-a, care nu poate adopta poziții politice, a ţinut să-i prezinte președintelui american fotografii ale vizitei tatălui său, George VI, în Statele Unite și i-a oferit o carte despre cel de-al doilea război mondial scrisă de Winston Churchill, care, pe lângă faptul că a fost prim-ministrul care a condus Regatul Unit în acei ani groaznici, era pe jumătate american.

Sursa: Diario de Noticias/ Rador/ Traducerea: Iulia Baran

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. N-am înțeles nimic din traducerea asta. Iulia Baran, ar cam trebui să fii concediată.