G4Media.ro

Refugiat în România. Medic rezident de la Maternitatea Polizu povestește experiența mamelor…

Sursa foto: Pixabay

Refugiat în România. Medic rezident de la Maternitatea Polizu povestește experiența mamelor care au fugit din Ucraina și au născut aici: „Olga a venit cu 2 copii, fiind gravidă în luna a șaptea. Trăia în Irpin, care a fost bombardat continuu. Soțul ei a rămas acolo”

Elena Eni, medic rezident la Maternitatea Polizu, care vorbește fluent rusă și ucraineană, a povestit pentru G4Media.ro experiența mamelor refugiate din Ucraina care au născut aici.

Elena Eni este originară din Republica Moldova, din nordul țării, unde ucrainenii îi erau vecini. Acum le ajută pe mamele refugiate ajunse în România. A asistat la circa zece nașteri ale acestora, la Maternitatea Polizu, de când a început războiul.

Sunt venite din toate orașele Ucrainei, fiecare cu diferite ocupații, unele mai aveau copii acasă, altele erau la primul. De exemplu, Olga a venit cu 2 copii, fiind gravidă în luna a șaptea. În Ucraina trăia în Irpin, oraș aflat aproape de Kiev, care a fost bombardat continuu de la începutul războiului. Soțul ei a rămas acolo. E bine, e viu. Olga e o femeie de admirat, a fost atât de curajoasă, plină de viață, un om puternic și brav. Blocul în care locuia împreună cu familia ei a fost pe jumătate distrus. Surprinzător, apartamentul lor a rămas întreg. O altă pacientă, din Odesa, medic de familie, a născut tot la Polizu. A fost la prima sarcină, foarte dorită și așteptată. Soțul ei a rămas în Odesa. A născut un băiețel mare și frumos, de 4.620 de grame. I-a pus numele Ivan, dar noi și echipa de la Neonatologie i-am spus Ionuț din Bucureșți. Ea a rămas 2-3 luni în Bucureșți, după care s-a întors înapoi în Odesa, copleșită de dor”, povestește medicul.

Aceasta mai spune că fiecare femeie care ajunge la maternitate are propria poveste și tuturor le este greu:

„E foarte greu să fii o femeie gravidă, singură într-o țară în care nu cunoșți limba, nu cunoșți pe nimeni, să pleci din țara ta, lăsându-ți soțul/tatăl/fratele și asumându-ți că se poate să nu îi mai vezi niciodată. Trebuie să fie foarte greu, groaznic de greu. La asta se adaugă dorul de casă, de familie, de orașul în care te-ai născut și ai trăit, de job, prieteni, de tot ceea ce era viață ta până atunci. Ucrainenii își iubesc tara enorm. De aceea încerc să fiu alături de ele, să le ajut cu tot ce pot. Vreau să menționez că odată ce au apărut pacientele din Ucraina la Polizu, absolut toți s-au comportat foarte frumos și au încercat să ajute cum au putut. Pentru că nu e doar meritul meu, nu sunt doar eu, suntem toți.”

Elena Eni a precizat că majoritatea ucrainencelor care ajung aici nasc natural, sunt pregătite de naștere.

„La începutul războiului noi am publicat pe mai multe rețele de socializare că la Maternitatea Polizu sunt doctori vorbitori de rusă și că avem posibilitatea și dorința de a le ajuta. Pe lângă femei gravide care urmează să nască, sunt și destul de multe gravide cu sarcini incipiente, dar și femei cu probleme ginecologice. Toate au avut posibilitatea să-și facă investigațiile și analizele necesare, fiind decontate de statul român”, a mai menționat aceasta.

Ea a spus, de asemenea, că unii medici au donat hăinuțe pentru nou născuții ucraineni.

Sursa foto: arhiva personală

Elena Eni este medic rezident anul III în specialitatea Obstetrică Ginecologie. În Maternitatea Polizu lucrează de 3 ani, de când și-a început rezidențiatul în februarie 2019. În copilărie nu își dorea să fie medic. Însă în 2012, când era studentă în primul an la Facultatea de Drept și-a dat seama că nu se regăsea în ceea ce studia, nu i se potrivea și a avut curajul să ia totul de la capăt. Inițial a fost mai mult o curiozitate și timp de 6 ani s-a transformat într-o mare dragoste și pasiune față de medicină. Acum nu se poate vedea făcând altceva.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...