G4Media.ro

Reacția Opoziției la noile taxe anunțate de Guvern / PNL: Dinamitează sectorul…

Reacția Opoziției la noile taxe anunțate de Guvern / PNL: Dinamitează sectorul privat și economia / USR: OUG-ul lăcomiei aruncă România în criză

PNL și USR au criticat miercuri în termeni duri noile taxe și impozite anunțate cu o zi înainte de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, despre care au spus că reprezintă sfârșitul creșterii economice, al mediului economic privat și începutul unei crize fără precedent.

”Prin deciziile de terorism economic anunțate, sistemul financiar, energetic, sectorul telecomunicațiilor sunt distruse. Cei care vor pierde sunt oamenii cinstiți din România, în special cei cu venituri mici. Pentru că nu vor mai putea lua credite. Pentru că nu vor mai avea pensii. Pentru că prețurile vor exploda. Pentru că investitorii se vor retrage și vor dispărea sute de mii de locuri de muncă. Și – când ne va lovi criza – nota de plată va fi enormă – milioane de familii care muncesc din greu pentru a putea pune ceva pe masă în fiecare zi vor fi distruse”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

El arată că măsurile anunțate marți de Teodorovici vin pentru că Guvernul a rămas fără bani.

”Suntem deja în faliment. Și au nevoie de bani – mulți – luați cu japca de la oamenii cinstiți. Nu vor doar să continue nebunia economică de până acum, vor să fure în plus, prin fondul de 10 miliarde de EUR pentru primarii PSD, care va fi gestionat direct de penalii Dragnea și Vâlcov”, a adăugat Barna.

USR îi cere premierului Viorica Dăncilă nu să nu adopte această OUG și să aibă consultări cu mediul de afaceri, înainte de a schimba din nou Codul Fiscal.

La rândul său, senatorul PNL, Florin Cîţu, a declarat că măsurile anunţate marţi de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, dinamitează sectorul privat şi economia.

„Guvernul României este pe cale să adopte o ordonanţă care dinamitează sectorul privat şi bineînţeles dinamitează economia şi nu a trebuit să aşteptăm mult pentru aceste concluzii. Astăzi pieţele de capital de la Bucureşti scad cu aproape 9 puncte procentuale, iar singura bancă cu capital românesc este aproape de a fi închisă de la tranzacţionare astăzi, pentru că se apropie scăderea de 15 procente. Cam acesta este efectul doar a anunţării măsurilor din ordonanţa de urgenţă. În primul rând, trebuie să îi cer lui Eugen Teodorovici să îşi ceară scuze personal faţă de mine, pentru că de fiecare dată i-am spus că măsurile pe care le-a luat în 2018 vor duce la dezastrul în buget şi la un deficit bugetar mare. Chiar la începutul acestei ordonanţe se spune – luând în considerare că în situaţia neadoptării acestor măsuri în regim de urgenţă deficitul bugetar în anul 2019 va depăşi pragul de 3% din PIB prevăzut de Tratatul privind funcţionarea UE, ceea ce va avea ca principală consecinţă negativă declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de deficit excesiv”, a spus Cîţu la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că plafonarea dobânzilor la împrumuturi înseamnă „să omori pe cei care au depozite în sistemul bancar”.

„Să plafonezi dobânzile la împrumuturi înseamnă implicit să omori pe cei care au depozite în sistemul bancar. Prin această ordonanţă, românii care aveau bani în sistemul bancar şi economiseau, astăzi pierd bani şi pierd mulţi bani. Mai mult, această dobândă este plafonată sub rata inflaţiei, deci în loc să îi ajute pe cei care încearcă să economisească şi să investească în viitor, îi omoară. Pilonul 2 de pensii, şi acolo lucrurile duc spre o naţionalizare care nu va fi făcută cu mâna Guvernului, va fi făcută implicit, oamenii vor pleca din România. În acest moment, aşa cum este structurată taxarea acestui sector, nu există niciun motiv pentru companiile care administrează astăzi fondurile din Pilonul 2 de pensii să rămână în România şi veţi vedea că aceste afaceri se vor retrage”, a mai spus Cîţu.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat marţi că Executivul propune ca, de la 1 ianuarie 2019, să se aplice instituţiilor financiar-bancare o taxă denumită ”taxa pe lăcomie”, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare, impactul acestei măsuri putând ajunge la trei miliarde de lei.

Executivul are în vedere plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani, până în februarie 2022, dar şi scăderea comisionului de administrare pentru Pilonul II de pensii de la 2,5% la 1% şi retragerea unei persoană de la un fond de pensii, după minimum cinci ani de participare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Numai bine pica OUG- ul asta pentru motiunea de cenzura. Exploatati-o baieti! Daca stiti.

    • Macar mai exista oameni care vad si partea plina a paharului…insa nu cred ca sunt prea mari sanse de reusita a motiuni…nu mai exista oameni corecti in psd toti sunt infractori,hoti oameni cu relatii prin rusia probabil…toti doresc pur si simplu distrugerea romaniei…simplu

    • Pentru ca sa doreasca distrugerea „romaniei” ar trebui ca aceasta sa mai si iegzizde… ceea ce este valabil „decat” pe harta. rssh tzigania este de multa vreme „decat” o adunatura intre niste hotare stabilite administrativ. Dat fiind trendul, cretinatatea si analfabetismul functional care domnesc pe aici, In cel mult cateva decade rssh tzigania nu va mai exista. Nici macar ca un mare mall in care a fost transformata inclusiv de (re)fo’me dreptace.

  2. Reactii din gamma: ba pe-a ma-tii, izvorate din gaunosenia si superficialitatea unui „invatamant” (re)fo’mat.
    barna, in general, habar n-are despre ieconomie si cu atat mai putin despre finante, in particular.
    rumuncii care, inconstienti, inca depuneau bani in „sistemul” bancar pierdeau oricum, deoarece, de exemplu: „decat” in rssh tzigania daca-ti constitui un depozit bancar, la sf perioadei contractuale primesti mai putini bani decat ai depus.

    ps: astept reactii detractoare de la „dreptaci” (in general) si in special de la cei sculati-din-comu’isti-culcati.

    • Sigur, decât să îi depunem la bănci, mai bine îi dăm pur și simplu PSD-istilor, să nu se mai obosească să facă diverse combinații si șmenuri sa ii fure! Totul trebuie sa se facă pe față, sa nu se mai oboseasca cu prosteala…
      Da, știm, Barna nu e „iespert” la economie, vorba lui tuDorel, Valcov e cel care scoate milioane de „ieuro” chiar și de la morți…

    • Și tot PSDistii sunt „iespert” care, deși sunt tigrii „”Ieuropei”, s-au împrumutat in 11 luni cat o generație întreaga!
      Terminați cu vrăjeala, Romania începuse să vadă luminița, după ce zeci de ani a fost sufocata și suptă de toți mafioții; au venit însă interlopii, din nou, la conducere și au sărit la beregata ei încercând să o sufoce din nou. Numai în ultimii doi ani au plecat sute de mii-milioane de români din țară, nu din cauza banilor, ci din cauza acestor ticăloși
      România se poate dezvolta f bine daca aceste jeguri ar lasa-o in pace. Daca nu avea potențial, ar fi fost de mult timp falită, la cat a fost de furată

  3. Bune masuri! Trebuie sa scapam odata de mentalitatea asta socialista a corporatiilor! La munca bah, nu la intins mana! E valabil si pt derbedeii useristi ciolosisti!
    Fmm samir!

    • Scuzați că nu putem produce cat puteți voi fura!
      La munca asistatule, terminați cu furatul! Nenorociților, ați dat economia de gard și acum aruncați vina pe alții! Numai stați și așteptați pomeni din furaciuni…

  4. Pai sectorul privat oricum nu voteaza PSD, deci dinamitarea e in cele din urma un scop legitim.

  5. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că ordonanţa de urgenţă anunţată de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, nu este în beneficiul economiei româneşti, pentru că aceste „mişcări neaşteptate” înseamnă lipsă de predictibilitate şi de stabilitate fiscal-financiară.
    OUG pentru amnistie si gratiere este inoportuna, mai zice Keleman.
    Si io il intreb: si-atunci, de ce pula mea mai stati langa PSD?! Cate dovezi iti trebuie si tie ca sa te convingi ca asta e grup infractional organizat?! Sau cine s-aseamana – s-aduna?!