G4Media.ro

Războiul Rusiei împotriva jurnalismului constituie încă un pas spre totalitarism – analiză…

sursa foto: Dmitry LOVETSKY / POOL / AFP

Războiul Rusiei împotriva jurnalismului constituie încă un pas spre totalitarism – analiză The Telegraph

Analiză The Telegraph, preluată de Rador:

Putin a promulgat o lege înfiorătoare care prevede până la 15 ani de închisoare pentru publicare de „știri false” despre armata rusă.

În ultimele câteva săptămânii lumii i s-a reamintit cât de importantă și esențială este presa liberă.

Jurnaliștii și-au riscat viața pentru a relata ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina, devoalând propaganda cinică a Kremlinului, care pretinde că e vorba doar de o „operațiune militară specială”. O echipă de la Sky News a căzut într-o ambuscadă săptămâna trecută, trăgându-se asupra ei. Stuart Ramsay, unul dintre jurnaliști, a fost lovit de un glonț în spate și acum se recuperează în Regatul Unit. Premierul a lăudat pe Twitter curajul reporterilor, declarând că „presa liberă nu va fi intimidată sau speriată de acte de violență barbare și necugetate”.

Însă e improbabil ca declarația lui să poată fi citită în Rusia, unde Twitter și Facebook au fost blocate și statul a închis mai multe publicații independente. Rezultatul este că populației ruse i se refuză aflarea adevărului despre acte comise în numele ei. Presa aprobată de Kremlin a fost instruită să folosească doar informații guvernamentale, care continuă să pretindă că e vorba doar de o operațiune limitată sau, la fel de fals, că ucrainenii se folosesc de scuturi umane.

Putin a mers vineri chiar și mai departe, promulgând o lege înfiorătoare care prevede până la 15 ani de închisoare pentru publicare de „știri false” despre armata rusă, alături de altă lege care prevede amenzi și închisoare pentru oricine solicită ca Rusia să fie sancționată. Fapt care a făcut ca până și presa străină să-și suspende activitatea în Rusia pentru a-și proteja jurnaliștii. Modificarea legislativă pare concepută pentru a transforma orice reporter independent într-un infractor.

Este încă un pas în direcția totalitarismului, într-o țară în care era oricum dificil să spui adevărul. Mai mult chiar, este încă un avertisment cu privire la miza acestui conflict.

Traducere Rador: Andrei Suba / sursa foto: Dmitry LOVETSKY / POOL / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. legile astea noi risipesc orice tentativa de a masca faptul ca Rusia e din nou o dictatura fulltime. Daca pana acum mai puteai pretinde ca gratiile nu exista, acum e clar (sau va deveni repede) pentru oricine ca delictele de opinie pedepsite cu ani grei de puscarie nu pot fi posibile decat intr-o dictatura. Iar rusilor le este spulberata iluzia ca traiesc intr-o „democratie”, iar asta e dificil de acceptat pentru cineva care credea (poate naiv) ca e liber. Vin vremuri grele pentru regim.

    • Pe 60%din ruși nu i afectează nici interesează. Au ca scut mândria națională si visează la Rusia Mare.Sint părinți in Moscova ce nu și cred copii in Kiev că se ascund de bombe in beciuri..Rusul a avut întotdeauna o gaură in cap..

    • Tot ce este acum in Rusia s a petrecut cu si sub atenta grijă a poporului rus.Gen ordonanțe date noaptea,modificarea legilor in favoarea viitorilor infractori,etc.Ce se întâmplă in țările fostului bloc sovietic(sub atenta influență ruseasca),in Rusia s a întâmplat la fel doar la scară mai mare..

    • Rusia a mai facut implozie odata, in 1991, tocmai din cauza lipsei de libertate, libertate care e din nou pierduta. E doar o chestiune de timp (1, 10 sau 50 de ani) pana presiunea nemultumirii va provoca inca o implozie. E doar o chestiune de pierdere a controlului pentru scurt timp. Se va intampla, e inevitabil, ca gravitatia.

    • @Ben Asa e.. dar cu asa popor spalat pe creier… se poate oarecum corela cu faptul ca is delasatori/se multumesc cu ce primesc. O tara prospera ramane in urma cu astfel de mentalitate (indiferent despre care vorbim).

  2. Tot ce este acum in Rusia s a petrecut cu si sub atenta grijă a poporului rus.Gen ordonanțe date noaptea,modificarea legilor in favoarea viitorilor infractori,etc.Ce se întâmplă in țările fostului bloc sovietic(sub atenta influență ruseasca),in Rusia s a întâmplat la fel doar la scară mai mare..

  3. Bine cã vã place să cenzurați „excesele” noastre! Este normal ca un Stat puternic sã cenzureze şi excesele voastre!

    • Babaiatule, noi nu bagam la inchisoare jurnalistii RT. Daca ati ajuns sa bagati la inchisoare proprii cetateni (ca sa nu zic de jurnalistii asasinati) care protesteaza impotriva razboiului, pentru pace, ati ajuns la acelasi nivel ca pe vremea lui Stalin. Sa nu vorbim de excese, babaiatule!

  4. „rade ciob de oala sparta”