G4Media.ro

Raport. Piaţa rachetelor şi a bombelor nucleare va creşte cu 73% până…

Sursa foto: mil.ru

Raport. Piaţa rachetelor şi a bombelor nucleare va creşte cu 73% până în 2030  

Piaţa globală a rachetelor şi bombelor nucleare ar urma să depăşească 126 de miliarde de dolari în zece ani, în creştere cu aproape 73% faţă de nivelul din 2020, deoarece agresiunea rusă din Ucraina stimulează cheltuielile militare, potrivit unui raport realizat de Allied Market Research, transmite News.ro, care citează Reuters.

Valoarea pieţei ar creşte cu 72,6% faţă de estimarea de aproape 73 de miliarde de dolari realizată de compania de cercetare din Portland pentru 2020 , când întârzierile cauzate de Covid-19 şi realocarea fondurilor pentru a sprijini criza de sănătate ”au afectat grav” sectorul apărării.

O creştere a conflictelor geopolitice şi a bugetelor militare mai mari ar mări probabil cifra cu o rată anuală compusă de 5,4% până în 2030, se arată în raport.

Preşedintele american Joe Biden a cerut săptămâna trecută un buget record de apărare naţională în timp de pace, care să acorde prioritate modernizării ”triadei” sale nucleare de submarine cu rachete balistice, bombardiere şi rachete terestre.

Raportul anticipează că cererea pentru focoase nucleare mici, care pot fi desfăşurate cu uşurinţă prin intermediul aeronavelor şi rachetelor terestre, ar alimenta o creştere mai rapidă în aceste segmente, deşi rachetele balistice lansate pe submarin (SLBM) au reprezentat un sfert din piaţă în 2020.

În timp ce America de Nord a dominat mai mult de jumătate din piaţa globală în 2020, raportul estimează că cea mai rapidă creştere va veni din regiunea Asia-Pacific, din iniţiativele Indiei, Pakistanului şi Chinei de a-şi consolida arsenalele nucleare.

”Cu toate acestea, tratatele şi consorţiile internaţionale descurajează testarea nucleară. Acest lucru împiedică creşterea pieţei”, a spus firma într-un rezumat al raportului.

Acesta mai anticipează că influenţa în creştere a tratatelor de proliferare non-nucleară şi a eforturilor naţionale ar trebui să crească numărul de focoase aflate în depozit sau care aşteaptă dezmembrarea.

Cu toate acestea, armele active au reprezentat ”partea leului” – mai mult de două treimi – din piaţă în 2020, arată raportul, datorită investiţiilor în arsenale nucleare şi achiziţiilor de noi focoase.

Marea Britanie, China, Franţa, Rusia şi Statele Unite au emis la începutul anului o declaraţie comună în care spuneau că nu ar putea exista câştigători într-un război nuclear şi că acesta trebuie evitat.

Sursa foto: mil.ru

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. De ce sa crească ca doar la cate sunt in total s-ar distruge planeta de cateva ori ,id.iot.i….

    • nu ai inteles. sunt multe, dar unii nu au mai deloc. acum isi cumpara/fac astia care au putine/deloc.

  2. In loc sa si puna mintile destepte la lucru pt cucerirea spatiului, oamenii cei prosti fac bombe!