G4Media.ro

Rafila: Serviciile de medicină de familie pentru pacienţii neasiguraţi au crescut de…

Sursa foto: Dreamstime

Rafila: Serviciile de medicină de familie pentru pacienţii neasiguraţi au crescut de la câteva zeci de mii la sute de mii / Trebuie să existe o alocare bugetară separată de fondul unic de asigurări de sănătate

Serviciile de medicină de familie acordate pacienţilor neasiguraţi au crescut de peste zece ori, a declarat miercuri ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cu prilejul unei conferinţe care a avut loc la Institutul Clinic Fundeni, transmite Agerpres.

Potrivit ministrului, pentru pacienţii neasiguraţi trebuie să existe o alocare bugetară separată de Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.

„În ceea ce priveşte pacienţii neasiguraţi, în mod evident, nu ştiu dacă presiunea va fi pe spitale, dar pentru pacienţi neasiguraţi trebuie să existe o alocare bugetară separată de Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, pentru că pacienţii neasiguraţi, fie că beneficiază de servicii minimale la medicul de familie, pentru că acolo este, de fapt, grosul, şi se vede că au crescut… este de anul trecut implementat. Serviciile de medicină de familie pentru pacienţii neasiguraţi au crescut de la câteva zeci de mii la câteva sute de mii. Deci, o creştere mai mult de zece ori a numărului de beneficiari”, a spus ministrul.

În opinia ministrului Sănătăţii, trebuie găsită o soluţie, pentru că în momentul de faţă există un dezechilibru, iar serviciile de specialitate ambulatorii sunt plătite la un nivel care nu asigură sustenabilitatea acestei componente.

„Vreau să spun un lucru, care nu cred că este în momentul de faţă rezolvat. Este vorba despre finanţarea medicinei ambulatorii de specialitate. Casa Naţională a declarat că menţine valoarea punctului la medicii care fac servicii medicale ambulatorii. Cred că trebuie să găsim o soluţie, pentru că în momentul de faţă există un dezechilibru, iar serviciile de specialitate ambulatorii sunt plătite la un nivel care nu asigură sustenabilitatea acestei componente, mai ales că noi ne dorim să scădem presiunea pe spitale, ori scazi presiunea pe spitale dacă oferi servicii medicale ambulatorii de specialitate. Trebuie să găsim o soluţie împreună şi cu Ministerul de Finanţe, pentru că în momentul de faţă este un dezechilibru, care nu cred că este bun pentru sistemul de sănătate, în primul rând”, a susţinut ministrul.

Rafila a mai spus că au fost elaborate de către comisiile de specialitate multe pachete de spitalizare de zi pentru pacienţii oncologici.

„În preocuparea de a implementa prevederile Planului Naţional pentru Combatarea Cancerului, echipa de specialişti de la Ministerul Sănătăţii, de fapt comisiile de specialitate, cei care lucrează efectiv cu pacienţii, au elaborat extrem de multe pachete de spitalizare de zi pentru pacienţii oncologici.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Taxa de boala ,vânt,apa,soare, aerdaca mori-taxa că ai murit

  2. Încă un mesaj șters de gepatru referitor la taxa pe boală este pusă ca să se plătească pensiile speciale ale securicilor.
    Ruși-nică!

    • Sistemul medical din România este responsabil pentru sănătatea tot mai precară a românilor. Dreptul la sănătate din Constituție tinde să rămână doar un text gol, fără acoperire în realitate. Chiar trebuie să emigrăm pentru a ne putea vindeca bolile?

  3. Este vorba despre neasiguratii albiciosi și cu fuste scurte?