G4Media.ro

Rafila: Reluarea activităților de la 1 septembrie a dus la o creștere…

sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Rafila: Reluarea activităților de la 1 septembrie a dus la o creștere de circa 20% a cazurilor de COVID-19. Aștept cu îngrijorare datele de peste o săptămână, care vor arăta impactul deschiderii școlilor și dacă situația este sub control

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat, joi, într-o intervenție telefonică la Digi24, că reluarea activităților de la 1 septembrie a dus la o creștere de circa 20% a cazurilor de COVID-19 și a precizat că așteaptă cu îngrijorare datele de peste o săptămână, care vor arăta impactul deschiderii școlilor și dacă situația este sub control.

„Este clar că impactul reluării activităților de la 1 septembrie a existat. A fost o creștere de circa 20% raportat la perioada anterioară. Acum trebuie să vedem ce se va întâmpla cu impactul deschiderii școlilor. (…) Aștept și cu interes profesional, și cu îngrijorare rezultatele din perioada următoare, pentru că deschiderea școlilor are un impact asupra transmiterii”, a spus Alexandru Rafila.

El a precizat că important este să fie „o creștere rezonabilă, de 10-20%, care să nu pună în pericol sistemul medical”.

În legătură cu faptul că, pe de o parte, autoritățile spun că „situația este sub control”, iar pe de altă parte numărul de cazuri zilnice crește, Alexandru Rafila a declarat:

„Ne-am obișnuit cu această boală. Pentru foarte multă lume au intrat în reflex măsurile de protecție și atunci ar trebui să fie mai ușor de gestionat. (…) Din punct de vedere epidemiologic, lucrurile acum sunt mai serioase, pentru că la început nu aveam transmitere comunitară, erau persoane venite din alte țări și trasabilitatea cazurilor era mult mai ușor de realizat atunci decât acum. În privința faptului că situația e sub control,  e și asta o chestiune de percepție. Cât timp nu avem o suprasolicitare în spitale, sigur, ea este sub control. Nu știu cât din punct de vedere epidemiologic e sub control. Lucrul ăsta îl vom vedea peste o săptămână, când vom vedea impactul deschiderii școlilor și vom vedea dacă am fost pregătiți pentru acest pas și dacă autoritățile gestionează situația”.

Rafila a mai spus că țările din vest sunt cu siguranță în valul doi epidemic, după o perioadă de acalmie destul de lungă în timpul verii. „Diferența e că la noi am avut destul de multe cazuri și vara. La noi, începând de la 1 iunie, a fost o evoluție constant crescătoare care nu s-a oprit, iar acum am ajuns la o medie zilnică de 1400-1500 de cazuri”, a adăugat el.

1639 de noi cazuri de COVID-19 au fost depistate în România din 24703 teste prelucrate, iar alte 41 de decese au fost raportate. 7136 de persoane sunt internate, dintre care 506 pacienți se află la Terapie Intensivă.

sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Nu se mai inmulteste in aglomerarile de la mare si de la munte, se inmulteste in „activitati” acum. Bine doctore, te cred pe cuvint (sigur ca da).

  2. Aceeasi somitate era pentru deschiderea scolilor, iar acum evalueaza daca a gresit sau nu… Daca o crestere cu 20% a deceselor este acceptabila sau nu.

    Cand ai un iresponsabil responsabil cu sanatatea publica…

  3. Șpăgarul din imagine e “expertul” românesc in gripa chinezeasca? O somitate. N-a nimerit nici cu oistea in gard, darămite predicții despre kung flu

  4. SI care ar fi solutia, stat la cutie pana la vaccin? Sau? Asa de mult va place statul in cusca?

  5. Bai doctoasule, nu ne mai interesează a dat drumul OMS ul la leacurile din ierburi africane. Suntem salvați! Mancam inima dușmanilor cu un pic de rădăcina de baobab și zeama de nguru s’drungu și gata.

  6. Rafila primeste salariul de la OMS sau din bugetul țării???Dacă murim de foame în case pentru că, economia îngheață,este mulțumit Rafila???Copii lui își permit profesorii acasă din banii din economia românească dar cei care contribuie ,trebuie să își învețe copii să păstreze distanță fizică !!!!Oare este corect???moral????sau doar suntem deja in pregatirea distantei sociale adica o ierarhizare a celor cu studii ,a celor cu bani,a celor sănătoși,etc!!!!