G4Media.ro

PSD și UDMR au trântit în Senat alegerile locale în două tururi

Foto: Facebook/ PSD

PSD și UDMR au trântit în Senat alegerile locale în două tururi

Senatorii PSD și UDMR au trântit miercuri la vot în Senat proiectul de lege al USR prin care alegerile locale ar fi trebuit să se desfășoare în două tururi. Scorul la vot a fost 46 de voturi împotrivă și 34 pentru, potrivit tabelei de vot prezentate pe Facebook de senatorul USR Dan Lungu. Proiectul va merge la dezbateri și vot în Camera Deputaților, care e decizională.

Inițiativa legislativă de modificare a Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi pentru primari, a fost depus la Senat pe 8 mai.

Proiectul, iniţiat de deputatul USR Tudor Benga şi senatorii USR Florina Presadă, Radu Mihail şi Nicu Fălcoi, face parte din iniţiativa „Oameni noi în politică”.

”PSD şi UDMR au respins propunerea USR pentru alegerea primarilor în două tururi. Toate argumentele aduse împotriva legii ţin doar de frica acestora că vor pierde primari. Mergem mai departe, la Camera Deputaţilor. Dacă vrem cu adevărat schimbare, începem cu adoptarea acestei modificări legislative”, a spus Florina Presadă într-o reacție la votul de azi din Senat.

În raportul comun de respingere a proiectului, întocmit de comisiile juridică şi pentru administraţie, se precizează că, în condiţiile în care alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale vor avea loc în luna iunie 2020, „semnalăm incidenţa în cauză a principiului stabilităţii legii electorale menţionat în cadrul Codului bunelor practici în materie electorală, potrivit căruia elementele fundamentale ale dreptului electoral şi, în special, sistemul electoral propriu-zis, componenţa comisiilor electorale şi delimitarea circumscripţiilor electorale, nu ar trebui să poată fi amendate cu mai puţin de un an înainte de alegeri”.

Preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Şerban Nicolae, a susţinut în plen că termenul scurt rămas până la alegerile locale ar crea o „bulversare” şi că, de fapt, „ca şi în alte situaţii, e vorba doar de un calcul politicianist, în care cei mai puţin potenţi la primul tur speră ca la turul II să colecteze voturile negative împotriva contracandidaţilor lor şi aşa să-şi motiveze reprezentativitatea sau necesitatea de a ocupa o funcţie politică”.

Senatorul USR Florina Presadă le-a cerut senatorilor să voteze acest proiect pentru a da „un plus” de legitimitate primarilor aleşi.

Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR, a spus că această temă a modificării legislaţiei electorale, în momentul actual, este un „subiect închis”. „Nicio ordonanţă de urgenţă, niciun guvern nu poate interveni pe acest domeniu şi în mod normal Parlamentul poate adopta o asemenea lege, dar în mod evident este supusă unor condiţii de neconstituţionalitate”.

Proiectul face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind prima Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaților.

Potrivit actului normativ depus la Senat, art. 101 din Legea 115/2015 prevede că:

  • „Este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea, se organizează un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur, respectiv primii doi candidaţi dacă sunt aflaţi în situaţie de balotaj. În urma organizării unui nou tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”.

USR a explicat la momentul depunerii legii că România are primari de mari municipii aleşi prin votul a mai puţin de 20% din numărul total al alegătorilor:

  • „Exemple: Gabriela Firea (Bucureşti) – 13,84%, Mihai Chirica (Iaşi – 15,36%), George Scripcaru (Braşov) – 18,38%, Decebal Făgădău (Constanţa) – 16,12% şi Adrian Florin Dobre (Ploieşti) – 11,07%. Actualul sistem de vot, cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, descurajează participarea la vot, sporeşte neîncrederea în sistemul electoral şi favorizează partidele mari. La alegerile locale din 2012, prezenţa la vot a fost de 56,39%, în timp ce la alegerile din 2016, a scăzut la 48,43%”.

Foto: Facebook / PSD

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

33 comentarii

  1. Si s-o fi spart de tot?!

  2. Sunt mai multe gunoaie lacome in Senat, decat oameni normali.

    Asa o fi si in tara? Vedem la alegeri.

  3. Când ziceam UDMR = PSD, lumea se amuza…
    Iaca de aia ar trebui alegeri parlamentare anticipate.
    Cu actuala compoziție de mafioți, de Grup Infracțional Organizat nu se va putea face nimic!
    # reset Parlament = 300 și fără imunitate !

    • Nu se spunea pe aici ca penele= pesede?!? Si curatenia in politica trebuie sa inceapa in primul rand din partidul care a initiat proiectul,useristii sa-si faca curatenie incepand cu …capul,ca vorba romaneasca”pestele de la cap se impute” ,nu?Da,hotii in puscarie,ciuma rosie sa dispara din politica ,dar sa vedem si altceva decat vorbe si conditii ,bune de urmat de altii,ca ei sunt nou-nascuti…

  4. Singura solutie este o participare masiva la vot

    • Exact,nu mai putem avea sperante de la acest parlament,ordonanta a trecut ca aveau udmr ,tradiceanu si cativa pesedisti trecuti la ponta ceva cu grupul lui dracila ,dar nu vor alegeri anticipate si nici sa piarda primariile,ca asta stiu sa faca,sa traiasca din banii nostri !Asa ca singura speranta este votul masiv la toate alegerile de acum incolo,altfel raman neclintiti inca 4 ani !

  5. N-au suflet, oamenii corupți au bani

  6. Actualul presedinte ,santa Klaus,a promulgat aceasta lege care prevede alegerea primarilor intr-un singur tur….mare democrat…

    • Zi-ne tu, Muresene, ce putea sa faca presedintele.
      O intorcea prima data, legea venea inapoi nemodificata, de la „legistii” Niciolaie si Niciolichea. A doua oara nu mai avea voie s-o intoarca, deoarece nu-i da voie Constitutia.

      Deeeci… ce putea face presedintele?

    • Corect! Si mai pierdea si din timpul liber si mai si obosea!!!!!!!!!!!!

    • A promulgat-o dupa ce nu s-a mai putut face nimic,cu pesedeul condus de dragnea,si slugile nicolicea ,ciordache si serban nicolae ,plus udemeristii si partidul-sluga a lui tariceanu!Trebuie sa ai si un parlament cu care sa te intelegi ca sa conduci o tara normal,dar ,tu si altii ca tine se fac ca nu inteleg si trebuie sa le explici ori ca la cretini,de sute de ori,ori ca la unii care nu au trait pe aici demult…tu in ce categorie te regasesti?

    • Legea nu a fost nici intoarsa in parlament,nici contestata la CCR de presedindele Santa Klaus…a fost de acord cu ea..

    • Place la mine spetacolul iobagilor.Am grofi angajati si de la PSD si de la USR, PNL, …asa ca nu ma intereseaza.Romania voteaza, iar noi castigam!

    • Tu te faci ca nu pricepi, sau chiar esti mai asa… nepriceput?
      Spui ca presedintele n-a intors legea in Parlament si nici ca n-a sesizat CCR. Cine avea majoritate in Parlament? PSD, cumva? Cine avea majoritate in CCR? PSD, cumva?
      Tu te plangi ca presedintele n-a facut aceste gesturi inutile. Ok, fie ca tine. Hai sa-i taiem capul. Nu-l mai vota la alegerile urmatoare (ah, stai, ca oricum nu-l votai, dar acum te bagi si tu in seama…).
      Din ce zici aici, inteleg ca nu esti de acord cu un singur tur de scrutin. Dar ia mai uita-te si la cine a inventat legea aia, si trage-i si pe aia la raspundere. Nu-l mai trage la raspundere doar pe ala care nu-ti place tie, trage-i pe toti.

      Nu spun ca presedintele n-a sperat si el ca poate castiga ceva din manaria asta, si a promulgat legea fara comentarii, dar hai sa ne intrebam si daca putea s-o refuze. Ti s-a mai explicat de atatea ori, dar tu o tii pe-a ta: betmen, betmen…
      Presedintele putea sa intoarca legea in Parlament. Majoritatea acolo era PSD, cu capi de gasca Nicolicea juristul de la seral, Nicolae juristul sofer, Iordache juristul alta intrebare, Toader juristul ievaluator si multi altii ca ei. Legea se intorcea nemodificata, iar presedintele, conform Constitutiei, era obligat s-o promulge. Daca nu, era suspendat si in locul lui venea Tariceanu inima zburdalnica, zis si 6-neveste, care promulga imediat ce i se punea sub nas.
      Mai era si varianta contestarii la CCR. Are rost sa mai spun ca judecatorii CCR sunt, neoficial, membri PSD? Cate decizii CCR au fost date in favoarea partidului stat PSD? Deci, care ar fi fost rezultatul contestarii la CCR? O intarziere in promulgarea legii, timp in care presedintele ar fi fost facut arsice la tembeliziunile prietene, Latrina 3 si Rromania TV.
      Varianta finala: legea promulgata, dar presedintele injurat pe toate vocile pentru intarziere. Exact ce faci tu acum. Bomboana de pe coliva, tu-l injuri in continuare.

      Deci, trollule, mai citeste din atributiile presedintelui. Cate au mai ramas dupa ce le-au taiat pesedistii. Si dupa aia vino si spune „putea sa faca aia, dar n-a facut”.

  7. Acum intrebati propaganda pnl, pmp de ce nu mai pot sa stea o luna cu dwncila la guvern, dar sunt de acord sa mai stea un an si 2 luni cu majoritatea 60% din parlament psd alde udmr puiemonta. In parlament a fost votat recursul compensatoriu, legile justitiei si alte mizerii. Singura solutia sunt anticipatele, resetarea parlamentului, altfel o sa stam in aceiasi bãltire ca in ultimii 30 de ani, iar 2020 psd va reinvia. Romania nu poate evolua si nu se poate face nicio reforma cu actualul parlament. Bine stim de ce pnl face asta. Ca nu cumva sa dea dreptatea USR-ului.

    • Pai si daca astia au majoritate, cum crezi ca poti avea anticipate?

    • Pnl-istii, pmp-istii si toti ceilalti, care au apucat sa consume si un vinisor sau o tuiculita in Comunism, nu doar laptic sau maxim o bericioaica dupa orele de curs,.. oops, am cam lungit-o!: deci pnl-istii si ceilalti au aflat deja din diverse surse cum ca viata e scurta si ca in curand vor mai putea sa voteze doar in…sala cazanelor, sub lumina data de carbunii incinsi, asa ca doar nu le vor da dreptate celor din USR ref. la alegerile anticipate…!? Ce alegeri anticipate, domnilor ? ”Traieste clipa” – asta e motto-ul atunci cand Dracu’ te cauta la litera din catastif…!

    • Bravo, Scara! Mi-a placut!

  8. E chiar de mirare zgârcenia că nu cresc și mai mult investițiile în denigrarea USR, fiindcă are cine să dea.

  9. Asa se intampla cand partidul linge bocancii udemereului.

  10. Trebuie sa maturam o data si pentru todeauna aceasta mafie politica sa ajunga la gunoi. Sa participam masiv la toate alegerile care vin.

  11. Doar o prezenta masiva la vot poate aduce noi alesi, o alta majoritate parlamentară.
    Ca sa se faca schimbari.
    Altfel pzd+udmr
    Aceeasi mizerie!

  12. Iar 16 senatori PNL au lipsit de la vot. Asta ca sa vedem cum salveaza pnleaua tara si alte bla bla bla-uri. Bine, tot pnl a votat alaturi dr psd alegerea primarilor intr-un singur tur. Pnl nu mai poate cu dancila o zi la guvern, dar poate inca un an si 2 luni cu nicolicea, iordache, serban nicolaie la parlament. Guvernul e in subordinea majoritatii psd 60% din parlament. Iar o frecam un an jumate cu jumatati de masura si in 2020 ne trezim cu psd reinviat din cauza compromisurilor pnl. Ca si la referendumul pentru familie.

  13. Încă o mostră că este nevoie de anticipate. udmr nu susține alegeri anticipate, oare de ce? Ei știu că tot același procent îl obțin sau, chiar și mai rău, nu reușesc să facă pragul. Le convine de minune o situație instabilă, una pe care ei o pot controla, în care vocea lor contează, tocmai pentru a putea obține avantaje și pentru a-și vedea atinse scopurile. Gândiți-vă, dacă ar fi anticipate, mai apoi s-ar obține o majoritate confortabilă, fără a mai fi nevoie de ei, le-ar conveni? cu siguranță, nu. De ce se opuneau sau se opun ordonanțelor de urgență? tocmai pentru ca respectivele prevederi să îmbrace forma inițiativelor legislative, să ajungă în Parlament, unde să fie nevoie de ei, iar astfel ei să poată negocia. Ordonanțele de urgență oricum ajung pentru aprobare în Parlament, dar nu e la fel de avantajos. Deci, o eventuală majoritate mai mult decât fragilă, de conjunctură, nu va ajuta la stabilitate, ci va genera o criză perpetuă și mai multă instabilitate politică. Nu vor putea fi trecute măsuri importante, legi etc. Respingerea alegerilor autorităților locale în două tururi, arată tocmai acest lucru. Țara trebuie guvernată, dar nu oricum, nu cu instabilitate și cu majorități care se formează în funcție de propriile interese ale partidelor și nu ale cetățenilor. Dacă partidelor care se opun le-ar păsa cu adevărat de cetățeni, așa cum clamează de fiecare dată, ar accepta ideea anticipatelor, venind în fața cetățeanului pentru a-i cere votul. Dar nu le pasă, cetățeanul este ultima lor grijă, doar interesul lor de grup primează.

  14. Si pentru mizeria asta trebuie sa-i multumim d-lui Iohannis care a semnat cu manuta lui pentru un tur la alegerile locale, ne place sau nu , Iohannis e de vina!!! Acu puteti sa va dati tot cu fundul pe jos ca nu mai pupati locale in doua tururi pentru ca nici hotii psd-isti, nici hotii unguri, nici hotii din ALDE si nici cei din Pro-Romania nu sunt interesati!!!!!!

  15. Cu atâta vaicareala din partea unora, PSD se regrupează. Trebuie intrat la guvernare, votat un guvern non PSD apoi stânga se demobilizează. Dar paca usrul face tot in contra…

  16. Oamenii educati inteleg ceva din asta ; dobitocii nu . Dobitocii voteaza psd ; mai exista o specie de dobitoc parsivi care nu voteaza . Stau in casa ( prin baruri , pe Valea Prahovei , pe banca in parc , …. ) , dau basini si rid zeflemitor catre cei care voteaza .

  17. Cum isi permit astia de la PSD sa nu respecte cei 8% din parlament votati pe liste USR!!!1 Au trantit fara rusine vointa celui mai mic partid din lume.

  18. Asta in timp ce Orban se lauda ca are mai multe voturi decit ii trebuie C e majoritate are Orban Cite majoritati sint in parlamentul Romaniei

  19. Doar 38% din senatorii PNL au fost prezenți. Despre ce vorbim?

  20. Teli, daca ai ajuns aici, afla ca esti un mare dobitoc. Te sarut din mijlocul unui pat cu flori.